Jeśli ktoś wie jak zbudować neon a właściwie bowolną lampę gazową najlepiej helową to bardzo bym prosił aby wskazał mi jakieś materiały (po polsku bo słabo znam angielski) jak
zbudować, chodzi mi w szczególności o to czy da się zbudować cienką (1-3cm)lampę helową o dużej szerokości(70cm i więcej) przy długości 50cm. Bardzo proszę o adresy stron i dokumetację?
działanie i budowa neonu
Niestety po angielsku, ale naprawdę warto zajrzeć, koleś niesamowite rzeczy ze szkłem wyczynia
http://www.teralab.co.uk/Glass_Blowing/ ... g_Menu.htm
http://www.teralab.co.uk/Glass_Blowing/ ... g_Menu.htm
Nie umiałbym wydmuchać tak szerokiej bańki na 70 cm. Łatwo dostępne rurki ze szkła sodowego mają jakieś 22 mm średnicy. Wydmuchanie na czymś takim bańki o średnicy 3-4 średnic rurki uważałbym za spory sukces. Owszem, mogę wydmuchac bańkę 6 średnic rurki, ale szkło będzie cienkie jak bibułka. Przy pompowaniu bedzie implozja...
Wydmuchanie takiej szerokości na dłuższym odcinku szkła uważam zaś za nierealne.
O ile wiem, duże kule dmucha się raczej do formy. Ale mogę się mylić- wszak ja tylko robię takie tam próby...
Wydmuchanie takiej szerokości na dłuższym odcinku szkła uważam zaś za nierealne.
O ile wiem, duże kule dmucha się raczej do formy. Ale mogę się mylić- wszak ja tylko robię takie tam próby...
płaskie VFD, takie jak w sprzęcie audio-video mają obudowę (no, nazwijmy to bańką)
wykonane ze sklejonych szybek...nie wiem czym to jest połączone - jakaś żywica?
specjalny klej? więc może w ten sposób....50x70 cm to rzeczywiście ciśnienie na ścianki
będzie spore, może jakieś rozpórki w środku?
no, a w jedną ze ścianek można 'zatopić' wentylek, do odprowadzania powietrza....

ps.
dzięki jejek
wykonane ze sklejonych szybek...nie wiem czym to jest połączone - jakaś żywica?
specjalny klej? więc może w ten sposób....50x70 cm to rzeczywiście ciśnienie na ścianki
będzie spore, może jakieś rozpórki w środku?
no, a w jedną ze ścianek można 'zatopić' wentylek, do odprowadzania powietrza....
ps.
dzięki jejek