Jeśli PCB ma ukośne ślady, czy to dobry znak, że została wykonana na komputerze?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
MarnelKelis
-

Jeśli PCB ma ukośne ślady, czy to dobry znak, że została wykonana na komputerze?

Post autor: MarnelKelis » 10 lip 2021, 6:19

Patrzę na pudełko ze starymi płytkami drukowanymi. Mam kilka pięknych, starych, ręcznie rysowanych płytek drukowanych, z charakterystycznymi zakrzywionymi śladami.

Mam takie, które prawdopodobnie pochodzą z lat 70-tych lub 80-tych. Deski te mają współcześnie wyglądające ślady (oprócz kilku kątów prostych) a przez nowoczesne mam na myśli proste ślady i ścięte narożniki, gdzie ślady skręcają o 90 stopni.

Czy ten bardziej nowoczesny styl wskazuje na to, że jest wykonywany na komputerze, czy była jakaś inna metoda, która wypełniła lukę między rysowaniem odręcznym a CAD?VidMate Mobdro

namoshare
-

Re: Jeśli PCB ma ukośne ślady, czy to dobry znak, że została wykonana na komputerze?

Post autor: namoshare » 04 lis 2021, 6:41

Poszukaj poczerniałych elementów lub stopionych lub uszkodzonych części ścieżek obwodów drukowanych, małych metalowych linii łączących elementy ze sobą po obu stronach płytki. Komponenty mogą się spalić, a kiedy to zrobią, mogą palić. Poszukaj także spuchniętych lub przebarwionych elementów. shareit vidmate app

shani
-

Re: Jeśli PCB ma ukośne ślady, czy to dobry znak, że została wykonana na komputerze?

Post autor: shani » 13 lis 2021, 7:10

MarnelKelis pisze: ↑
10 lip 2021, 6:19
Patrzę na pudełko ze starymi płytkami drukowanymi. Mam kilka pięknych, starych, ręcznie rysowanych płytek drukowanych, z charakterystycznymi zakrzywionymi śladami.

Mam takie, które prawdopodobnie pochodzą z lat 70-tych lub 80-tych. Deski te mają współcześnie wyglądające ślady (oprócz kilku kątów prostych) a przez nowoczesne mam na myśli proste ślady i ścięte narożniki, gdzie ślady skręcają o 90 stopni. omegle ome tv

Czy ten bardziej nowoczesny styl wskazuje na to, że jest wykonywany na komputerze, czy była jakaś inna metoda, która wypełniła lukę między rysowaniem odręcznym a CAD?VidMate Mobdro
I think no. To see your PCB is fine. Please clarify the below points.

Examine components on the board for signs of physical damage.
Turn off any power to the circuit before examining the board.
Check the circuit board for fuses.
Turn the digital multimeter on and set it to its diode test function.

ODPOWIEDZ