Mam problem

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
zielony

Mam problem

Post autor: zielony » 02 lis 2005, 16:31

Chcę zbudować regulator PWM do zasilania silniczka "modelarkiego". Zdecydowałem się akurat na PWM, ponieważ po pierwsze jest on tani( wystarczy timer 555+MOSFET ), a po drugie nie mam tak mocnego źródła o odpowiednio niskim napięciu 2,4V (mam tylko zasilacz od kompa w którym najmniejsze napięcie to 5V, a przetwornicy nie chce mi się budować). Nie wiem tylko czy taki regulator przyniesie zamierzony efekt. Chodzi mi o to,że sygnałem wyjściowym regulatora PWM są impusy o zmiennej szerokości, a w moim przypadku o stałej częstotliwości. Uzwojenie silniczka posiada przecież indukcyjność. Stąd moje pytania:
-czy dobrze myślę, że uzwojenie zasilane prądem zmiennym o stałej częstotliwości będzie stanowiło reaktancję, która także będzie miała stałą wartość, zwiększającą znacznie impedancję silniczka przez co ograniczającą jego prąd niezależnie od wypełnienia impulsów ?
-czy i w jaki sposób dało by się zbudować uśredniacz, który włączony między regulator PWM a silnik zamieniał impulsy z wyjścia regulatora rys.1 na pąd "lekko tętniący" rys2 lub co lepiej stały rys.3 (Rysunki są w załączniku)?
-a jeżeli tak, to czy sprawę załatwi przyłączenie do wyjścia regulatora, kondensatora o dużej pojemności który wygładzi (uśredni) napięcie/prąd.
Dużo nad tym wszystkim myślałem i chyba mi się wszystko pomyliło. Już w końcu nie wiem czy dobrze myślę, co i jak jest. Proszę o pomoc.
[shadow=red]ps. na rysunku 1 'Uwy PWM' oznacza napięcie wyjściowe regulatora PWM, natomiast na rysunkach 2 i 3 'Um' oznzcza napięcie na silniku.[/shadow]
Załączniki
rysunek do pytania.JPG
rysunek do pytania.JPG (7.39 KiB) Przejrzano 1507 razy

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 02 lis 2005, 20:30

Możesz dać kondensator i będzie on działał tak jak napisałeś, ale przy tak niskiej częstotliwości (najwyżej kilkaset Hz, bo tyle w zupełności wystarcza do stabilnej pracy silnika) impedancja uzwojenia nie będzie miała znaczenia.

ODPOWIEDZ