Poprzedni temat «» Następny temat
Polskie menu do KiCADa z 06.04.2010r.
Autor Wiadomość
KrzysiekK 



Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 1124
Skąd: Lubcza
Wysłany: 2010-05-10, 08:37   Polskie menu do KiCADa z 06.04.2010r.

W podanym poniżej linku dostępne jest przetłumaczone polskie menu do najnowszej na chwilę obecną wersji KiCADa z dnia 6 kwietnia 2010 roku. Po pobraniu i rozpakowaniu pliki z archiwum należy przekopiować do lokalizacji C:\Program Files\KiCad\share\internat\pl\ (domyśla lokalizacja plików z polskim menu KiCADa) i podmienić pliki kicad.po i kicad.mo. Także w Linuksie należy podmienić wskazane pliki, które znajdują się w lokalizacji /kicad/share/internat/pl/ (KiCAD w Linuksie może być umieszczony np. w katalogu domowym /home/). Po ponownym uruchomieniu programu KiCAD będzie dostępne przetłumaczone przeze mnie polskie menu KiCADa, gdyż to dostępne wraz z programem KiCAD na jego stronie domowej jest niepełne.

Na chwilę obecną celowo nie udostępniłem wersji instalacyjnej KiCADa ani płyty CD KiCADem z przetłumaczonym menu, gdyż zdaję sobie sprawę, że moje tłumaczenie nie jest idealne, a nie myli się tylko ten kto nic nie robi. Dlatego jakiś czas będę oczekiwał na sugestie poprawy mojego tłumaczenia i dopiero wówczas powstanie wersja instalacyjna KiCADa z przetłumaczonym menu oraz płyta CD z tym programem, aby dwukrotnie nie wykonywać tej samej pracy przy tworzeniu płyty CD z KiCADem. Ponadto w tym roku co kilka(naście) tygodni pojawiają się nowe poprawione wersje KiCADa. Więc opracowanie płyty CD dla każdej z tych wersji KiCADa było by dla mnie zbyt czasochłonne i kłopotliwe. Na chwilę obecną dostępna jest już kolejna "stabilna" wersja KiCADa z 05.05.2010r. Jak się pojawi wersja finalna to opublikuję do niej przetłumaczone menu, a może nawet płytę CD jeśli nie pojawią się kolejne wersje KiCADa.

Tutaj jest link do pobrania pliku z polskim menu KiCADa z 6 kwietnia 2010 roku.
 
     
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1583
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2010-05-10, 19:49   

KrzysiekK napisał/a:
Po pobraniu i rozpakowaniu pliki z archiwum należy przekopiować do lokalizacji C:\Program Files\KiCad\share\internat\pl\ (domyśla lokalizacja plików z polskim menu KiCADa)

a jak ja nie mam takiej lokalizacji?
nawet tam gdzie mam kicada, nie mam takich folderów.
 
 
     
KrzysiekK 



Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 1124
Skąd: Lubcza
Wysłany: 2010-05-10, 19:58   

U mnie wygląda to jak na obrazku poniżej. Jest to standardowa lokalizacja plików kicad.mo i kicad.po z polskim menu tego programu.

Starsze wersje KiCADa z 2008 roku i wcześniejsze miały inną strukturę plików i katalogów niż obecnie. Generalnie chodzi o to aby odnaleźć wskazane powyżej pliki i je zamienić na te z mojego linku.
 
     
keruseykaryu
[Usunięty]

Wysłany: 2010-12-29, 21:24   

Jeśli ktoś chce skorzystać to w załączniku znajduje się spolszczenie do programu KiCAD w wersji rozwojowej R2720 (ostatnie pobrane źródła).
Pasuje ono do opublikowanej niedawno wersji rozwojowej R2684 na stronie autora http://www.lis.inpg.fr/realise_au_lis/kicad/

kicad_PLK_po_file_4_R2720.zip
Pobierz Plik ściągnięto 937 raz(y) 174,04 KB

 
     
keruseykaryu
[Usunięty]

Wysłany: 2011-12-04, 19:48   

No i w końcu jest. KiCad BZR3249 z całym polskim staffem jaki zrobiłem. Można już zasysać oficjalnie.
http://iut-tice.ujf-greno...doc_install.exe

 
     
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1583
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2011-12-04, 20:03   

Powiedzcie mi koledzy użytkujący KiCada, czy warto przesiadać się na niego z Eagla? Używam Eagle i bardzo dobrze się z tym czuję stąd moje pytanie odnośnie opisywanego tu programu.
 
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
Wysłany: 2011-12-04, 21:41   

Jeśli wystarcza Ci powierzchnia jaką oferuje Eagle, to chyba nie jest to konieczne.
 
 
     
keruseykaryu
[Usunięty]

Wysłany: 2011-12-04, 22:29   

matrix napisał/a:
Powiedzcie mi koledzy użytkujący KiCada, czy warto przesiadać się na niego z Eagla?

Kwestia sporna. Mnie się na początku nieco dziwnie robiło w KiCad. Teraz już nie robi mi to różnicy. Wiem co trzeba, a co się nie da. Ale może się bedzie dało gdzieś w którejś tam wersji. Eagle już nie trawie, a robiło się w tym jak KiCad raczkował.
Nie mogę ci powiedzieć tak obiektywnie, bo jako jeden z częściowych twórców będe chwalił swoje. Jak chcesz mieć wolność i nie chcesz płacić to za coś czego w pełni nie wykorzystasz to migruj.

matrix napisał/a:
Używam Eagle i bardzo dobrze się z tym czuję

Moje głębokie wyrazy współczucia. :mrgreen:
 
     
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1583
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2011-12-05, 10:04   

Szczerze to nie potrafię się odnaleźć w kicadzie. Zainstalowałem wersję z ostatniego linku. Eagle jest intuicyjny a kicada nie ogarniam.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13