Poprzedni temat «» Następny temat
AVT-2250 brak komunikacji z komputerem
Autor Wiadomość
zapotec
Nowy na forum


Dołączył: 19 Lut 2010
Posty: 4
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2010-02-19, 19:58   AVT-2250 brak komunikacji z komputerem

Po próbie przesłania programu wyświetla tylko Err. Kabel połączeniowy jest dobry, po zamianie przewodów RXD i TXD w ogóle nic się nie dzieje, zresztą sprawdzałem, krzyżują się. To samo miałem jak usiłowałem przesłać program z laptopa przez USB i emulator RS zrobiony na PL2303. zawsze wyświetla error. Wie ktoś może o co chodzi?
 
     
MacBi 


Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 106
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2010-02-20, 11:36   

Ja kiedyś wykonałem przewód wg rysunku w dokumentacji (Edw10/97) i problemów nie było. A port w komputerze sprawny? Sprawdź ewentualnie MAX232.
   
     
zapotec
Nowy na forum


Dołączył: 19 Lut 2010
Posty: 4
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2010-02-20, 14:02   

Port sprawdzony na innych urządzeniach, działa. Trasmisja ustawiona na 4800 bodów. Pozostaje albo MAX, albo już nie wiem co. W poniedziałek go kupię. Myślałem, że może ktoś już miał taki problem....... Dzięki. Nadal czekam na kogoś, kto się z tym spotkał. Tak sobie myślę, że jakby MAX był uszkodzony, to po transmisji danych nic by się nie wyświetlało, a pokazuje error. Czyli coś do procka dochodzi? Co?
 
     
MacBi 


Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 106
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2010-02-20, 14:13   

Jak masz oscyloskop to można poobserwować sygnały.
   
     
keruseykaryu
[Usunięty]

Wysłany: 2010-02-20, 15:35   

Jak masz drucik miedziany to wyjmij tego mikroprocka, zewrzyj te magiczne txd i rxd w podstawce i looknij w terminalu czy jak piszesz to to samo dostajesz. Tak: maxiu sprawny, nie: niesprawny.
 
     
Alberto86 
Nowy na forum


Wiek: 31
Dołączył: 09 Wrz 2005
Posty: 45
Skąd: Kęty
Wysłany: 2010-02-21, 12:10   

Miałem kiedyś ten sam problem. W moim przypadku winny było kompilator z dyskietki. Coś się stało dyskietce, a PASM wyliczał mi złe LRC i dlatego miałem Err po każdej próbie załadowania programu do komputerka. Pomogło podmienienie samego PASM-a na plik z płyty CD (to było z CD-EdW D jak dobrze pamiętam).
 
     
zapotec
Nowy na forum


Dołączył: 19 Lut 2010
Posty: 4
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2010-03-07, 10:45   

Wiele osób mówi, że wysyłać należy program z poziomu DOSu. A że Win XP ni ma DOSa, najprawdopodobniej w tym jest problem. Zamiast zmienić system na starszy (abstrakcja), wolę się nauczyć Bascom'a. Dziękuję za zaintersowanie tematem, i pozdrawiam.
 
     
thereminator
Nowy na forum



Dołączył: 15 Gru 2007
Posty: 39
Skąd: z Ł-Ropy
Wysłany: 2010-03-07, 12:32   

Systemy NT (Windows NT, 2000 i XP) blokują bezpośredni dostęp aplikacji do portów LPT i COM. Trzeba spróbować użyć odpowiedniego sterownika odblokowującego ten dostęp - userport albo port95nt.
 
     
zapotec
Nowy na forum


Dołączył: 19 Lut 2010
Posty: 4
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2010-03-07, 15:28   

Użyłem userport z efektem żadnym. Poza tym wydaje mi się, że cos jest do mikrokontrolera wysyłane, bo pokazuje error. Jak były zamienione przewody RXD i TXD, to nie było zadnego komunikatu (logiczne), stąd wnioskuję, że cos dochodzi jednak do mikrokontrolera. A to by oznaczało, że dostęp do portu COM mam..... Czy dobrze rozumuję?
 
     
PiotrekEl 



Wiek: 32
Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 231
Skąd: Znad Jezioraq
Wysłany: 2010-03-08, 14:06   

O ile dobrze pamiętam to jest to program DOSowy więc spod XP będziesz miał takie problemy. Musisz spróbować spod DOSa to uruchomić. Koniecznie.
 
     
krzych51 
Nowy na forum


Dołączył: 25 Wrz 2007
Posty: 11
Skąd: Puławy
Wysłany: 2010-03-08, 22:26   

Witam serdecznie.
Zaciekawiony tematem "odkopałem" po kilku latach AVT 2250 i zrobiłem test, plik wysłany z Windows XP za pomocą Totalcmd wgrał się bez problemu do komputerka. Wniosek z tego, że nie tylko w dosie można go obsługiwać.
Pozdrawiam Krzych
 
 
     
Alberto86 
Nowy na forum


Wiek: 31
Dołączył: 09 Wrz 2005
Posty: 45
Skąd: Kęty
Wysłany: 2010-03-10, 10:01   

To nie jest do końca tak, jak piszecie, bo konsola tekstowa pod Win 2000/XP nie ma zablokowanego dostępu do portów. Tutaj wymiana danych jest robiona za pomocą funkcji zawartych w Win32API, gdzie dane są transferowane pomiędzy oprogramowaniem a sprzętem przez zmienne plikowe systemu operacyjnego. Oprócz AVT2250 używam emulatora EPROM AVT270, gdzie dane są ładowane podobnie przez polecenie COPY. Zarówno jedno jak i drugie urządzenie działa poprawnie bez odblokowywania portów nawet z kartą PCMCIA w laptopie, gdzie adresy sprzętowe są zupełnie inne.

W systemach bazujących na platformie NT jest zablokowany dostęp do fizycznych adresów w przestrzeni I/O komputera. Z tego powodu bez odblokowania sobie dostępu do nich nie można sobie zrobić np. sterowania przez LPT. Konsola nie wykorzystuje odwołań bezpośrednich.
 
     
miro39 
Nowy na forum


Dołączył: 10 Mar 2010
Posty: 6
Skąd: Filipowice
Wysłany: 2010-03-10, 21:11   

Upewnij się czy aby napewno wybierasz właściwy numer portu. Ten system działa bardzo dobrze także pod win XP. Jeśli potrafisz trochę programować w windows to możesz zrezygnować z mało wygodnej opcji korzystania z plików wsadowych i napisać sobie prosty programik do komunikacji z systemem AVT2250. Kiedyś sobie coś takiego zrobiłem i wzbogaciłem go o edytor i jeszcze parę innych opcji. Dziła bardzo fajnie, chociaż do tej pory go nie skończyłem (cały czas coś nowego mu dopisuję).

[ Dodano: 2010-03-10, 21:32 ]
I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Transmitowany plik musi być w formacie intelhex. Jeżeli będzie to inny plik ( plików bin nie sprwdzałem) lub plik hex będzie uszkodzony wówczas transmisja się nie powiedzie i zostanie wyświetlony komunikat err.
 
     
jacek.k 
Nowy na forum


Wiek: 67
Dołączył: 12 Mar 2010
Posty: 1
Skąd: Wadowice
Wysłany: 2010-03-12, 18:16   

Czy po ustawieniu portu COM, załadowaniu pliku do wysłania nie zapomniałeś w "komputerku" wcisnąć klawisza 7 - funkcja [Load] i dowolnego klawisza w PC np. [Enter], dopiero wtedy plik zostaje przesłany. (opis w EdW 10/97 str. 25) Napis Error wyświetla się jak przez ponad minutę nic nie zostaje przesłane - funkcja przeterminowania w systemiku komputerka.
   
     
GrzesiekG 



Wiek: 26
Dołączył: 11 Sie 2006
Posty: 146
Skąd: Annopol
Wysłany: 2010-09-13, 20:32   

Witam!
Miałem ten sam problem i nie do końca z resztą jest on rozwiązany, ale po kolei:

Aha, dla jasności: przesyłałem dane z uK do PC do HyperTerminala przy pomocy konwertera USB <-> UART (RS-232).

Napisałem prościutki programik w AVT... by przekopiował mi BIOS do RAMu a potem przesłałem do HT ten właśnie BIOS jako intel-hex (polecenie SEND). Miałem przy tym masę problemów: Najpierw dobrą godzinę dochodziłem czy MAX232 daje mi na swojej końcówce dobre napięcie na TXD w czasie spoczynku. Następnie problem przeniósł się na gniazdo RS-232. Musiałem zainstalować sobie gniazdo żeńskie (zamiast męskiego, który był w zestawie), by móc bez dodatkowego kabla podłączyć konwerter. Później się okazało żę przez zmianę typu gniazda musiałem przelutować jedną nóżkę (RXD), na końcu musiałem zestroić parametry HT z AVT-2250 bo z tego wszystkiego to zapomniałem o tym ;)

Pozostał problem transferu z PC do AVT... nadal mam z tym problem, ale jest jedna rzecz, która sprawia, że mam pewność (oprócz transferu w drugą stronę przez HT), że jednak uC nawiązuje transmisję: normalnie Err wyskakuje ~1min przy braku danych przy Load, a u mnie wyskakuje prawie natychmiast po rozpoczęciu wysyłania (pewnie mam ten sam problem co miał kolega wcześniej).

@zapotec:

Jak widzisz do problemu czasami trzeba dochodzić czasami baaaaardzo krętymi drogami... Fakt, kiedy pracujemy nad czymś długo lub potrzebujemy tego na już (najczęściej oba na raz) to jest w tym dużo frustracji, ale wierz mi, o wiele więcej satysfakcji z jego rozwiązania. Dlatego proponuję Ci, nie zniechęcaj się, multimetr do ręki, schemat i noty na ekran, TROSZKĘ czasu i odrobina chęci....

PZDR
GrzesiekG
 
   
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10