Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Jony130
2016-09-19, 14:12
Zasilanie anody bez transformatora.
Autor Wiadomość
snejk4 
Nowy na forum


Dołączył: 27 Cze 2009
Posty: 4
Skąd: warszawa
Wysłany: 2009-06-27, 16:10   Zasilanie anody bez transformatora.

Witam.

Wiem że w starych telewizorach były stosowane takie rozwiązania.
Mam zamiar w celach głównie edukacyjnych zbudować wzmacniacz na lampie ,
cały problem w tym że na anodę potrzebne mi będzie 2kV max 500mA

Myślałem bezpośrednio z sieci zasilić powielacz napięcia następnie bateria elektrolitów

Proszę nie pisać czym to grozi itp to akurat wiem ,potrzebuje info jak obliczyć wartości kondensatorów w powielaczu ,czy ich koszt nie przekroczy ceny transformatora i ew opinie kogoś kto może już testował tego typu rozwiązanie.

Pozdr
 
     
joon 



Wiek: 33
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1863
Skąd: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Wysłany: 2009-06-27, 20:12   

snejk4 napisał/a:
2kV max 500mA
taniej jednak wyjdzie trafo... A swoją drogą co to będzie że wymaga aż 1kW na zasilaniu anodowym???
 
     
snejk4 
Nowy na forum


Dołączył: 27 Cze 2009
Posty: 4
Skąd: warszawa
Wysłany: 2009-06-27, 22:18   

Jestem w posiadaniu GU34b i tak mnie naszło by zrobić na niej wzmacniacz mocy na 27Mhz max jakieś 500W prąd 500mA podałem tak z zapasem.

Jak pisałem robie to w celach eksperymentalnych i edukacyjnych ,nie mam zamiaru używać tego na codzień z tego też powodu nie chce wykładać na to dużych pieniędzy i tak kombinuje skąd tu wziąć odpowiednie zasilanie na anodę. Pomyślałem właśnie o powielaczu bo od razu miałbym ok 400V na siatkę.
Żarzenie i - kilkadziesiąt V na drugą siatkę wezmę już z transformatora.
 
     
joon 



Wiek: 33
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1863
Skąd: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Wysłany: 2009-06-28, 20:55   

Powielacz na 2kV, ciężko... Zresztą nawet na trafie będzie trudno zrobić, wysokie napięcie = drogie elementy :/ Ale widzę że jesteś z wawy więc podejdź za tydzień na wolumen, może znajdziesz kogoś kto nawinie Ci trafo na to napięcie po kosztach, a jak coś to pisz na PW do mnie, jestem tam co tydzień ;)


Ps. Dziś widziałem "kondek" 2uF 10kV za 15 zł :mrgreen: gdyby nie to że już w kieszeni nic nie miałem ładny Marx by powstał ;)
 
     
haterkmp 



Wiek: 32
Dołączył: 08 Sie 2008
Posty: 586
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2009-06-29, 09:49   

takie trafa (2-8kV) są w mikrofalówkach.
 
     
snejk4 
Nowy na forum


Dołączył: 27 Cze 2009
Posty: 4
Skąd: warszawa
Wysłany: 2009-06-29, 10:02   

No na wolumenie to ze 3 lata już nie byłem chyba najwyższa pora zerknąć co tam sie teraz dzieje :)
Nie znam budowy kuchenki mikrofalowej ale jeśli rzeczywiście takie trafo w niej siedzi to może trzeba pojeździć po skupach złomu tam tego typu rzeczy jak stary sprzęt AGD bez problemu można znaleźć :)
 
     
joon 



Wiek: 33
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1863
Skąd: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Wysłany: 2009-06-30, 17:12   

W mikrofali jest trafo 4kV (uzwojenie wtórne z odczepem, 2x2kV)
 
     
haterkmp 



Wiek: 32
Dołączył: 08 Sie 2008
Posty: 586
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2009-07-01, 09:23   

we wszystkich joon?
narozbierałem się różniastych mikrofalówek i w pewnym LG 1100W było trafo z tabliczką 10kV (niestety było uszkodzone)
pewna prawidłowość - im starsza mikrofalka tym fajniejszy transformator w niej siedział (czytaj wyższe napięcie)
sori za offtop
 
     
joon 



Wiek: 33
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1863
Skąd: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Wysłany: 2009-07-01, 16:28   

haterkmp napisał/a:
we wszystkich joon?

Też trochę tego rozebrałem i wg wskazań mojego miernika zwykle było 2x2kV plus minus kilkaset woltów.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11