Poprzedni temat «» Następny temat
Zasilacz do TT
Autor Wiadomość
Marek Gruca 
Nowy na forum


Dołączył: 21 Sty 2015
Posty: 12
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2015-01-22, 19:12   

Nie bardzo wiem jak wrzucić fotkę-opiszę w miarę dokładnie.Wyprowadzenia trafo 2i 3zmostkowałem i napięcie na 1 i 4jest 30 V- ok,po dodaniu mostka na 2,3 i 4 daje 15 V ok,po podłączeniu kondensatorów pomiędzy 2,3 i 4 podnosi się na 23,3 V-ok ale po podłączeniu odczepu 1 na środek kondensatorów skacze na 92,8 V - mierzone na 1 a 4.
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
Wysłany: 2015-01-22, 19:15   

I jakiej odpowiedzi oczekujesz???




Czarna kula mówi że masz coś porąbane w połączeniach.
Dwa- to skąd mam wiedzieć że masz sprawny miernik.
Trzy- Co to znaczy "1", "2" , "3" , "4" ??

Masz AC15V + AC15V. Uzwojenia łączysz w szereg. Wspólne połączenie idzie na kondensatory, a dwa pozostałe na mostek. Czy to takie trudne?

Tak na moje oko, albo coś kręcisz, albo tak podłączyłeś trafo że się dziwie że jeszcze żyjesz i nic nie płonie. Choć jak piszesz to spaliłeś już większą część układu.
 
 
     
Marek Gruca 
Nowy na forum


Dołączył: 21 Sty 2015
Posty: 12
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2015-01-22, 19:34   

Problem w tym,ze w zmodyfikowanym schemacie wspólne połączenie idzie na mostek a drugi koniec na trafo,drugi skrajny odczep idzie na wspólny / +i-/ kondensatorów.Miernik jes dobry.
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
Wysłany: 2015-01-22, 20:51   

Albo ja jestem ślepy, albo sam nie wiem.
Przecież jest wyraźnie napisane : Z1-1 ; Z1-3 i Z1-2 . I logika podpowiada że są trzy kable z trafa. Pierwszy skrajny, 2 środek uzwojenia wtórnego i 3 jest drugim skrajnym odczepem. Twoja modyfikacja trafa ma tylko dwa osobne uzwojenia. Tj. 1+2 jedno +15AC i 3+4 jest drugim +15AC.
1 łączysz z Z1-1 [mostek]
2 i 3 łączysz z Z1-2 [kondensatory]
4 łączysz z Z1-3 [mostek]

Nie wiem gdzie jest inaczej.
 
 
     
Marek Gruca 
Nowy na forum


Dołączył: 21 Sty 2015
Posty: 12
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2015-01-22, 21:24   

Ponieważ wszystko jest oznaczone Z 1 użyję oznaczeń tylko cyfrowych - zmostkowałem 2 i 3 uzyskując Z 1-3 ze schematu.1 i 3 na mostek, + z mostka na + kondensatora, minus na minus,a Z1-2 naśrodek kondensatorów i wtedy pojawia się to upiorne napięcie.Sorry,Ze zawracam głowę ale ja jestem z epoki ,,dinozaurów,, i mam problemy z elektryką/liznąłem trochę za czasówTG 3 i TG 50/.
Mam prośbę jutro kupię nowe detale i spróbuję zmontować układ wg. oryginału,gdybyś wpadł jutro na to forum to może będę miał się czym pochwalić.Dzięki.
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
Wysłany: 2015-01-22, 22:39   

Nie bardzo zrozumiałem połączenie z ostatniego postu.

Tak to powinno wyglądać.

trafo.jpg
podłączenie trafa
Plik ściągnięto 5398 raz(y) 42,47 KB

 
 
     
Marek Gruca 
Nowy na forum


Dołączył: 21 Sty 2015
Posty: 12
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2015-01-22, 23:11   

Tak właśnie jest połączone !Zastanawiam się czy te nowe kondensatory nie dostały jakiegoś przebicia ,tamte były na 25V,nowe dałem na 50V ale te 90V może im nie wyszło na zdrowie.W schemacie z,, 24 prostych....,, mostek dostaje napięcie z 1 i 4 a 3 na elektrolity.Na schemacie,który narysowałeś widzę małą korektę,3 nie idzie na mostek tylko na kondensatory,czyli jak w oryginale.Może tu jest pies pogrzebany.
 
     
Marek Gruca 
Nowy na forum


Dołączył: 21 Sty 2015
Posty: 12
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2015-01-23, 15:59   

Wymieniłem elektrolity /dałem 100v/ i połączyłem tak jak na poprawionym schemacie.Wszystko jest OK ! Dzięki bardzo za pomoc.
Jeżeli zamieszczony tu schemat jest zły to nie wiem czy admin nie powinie go usunąć ?
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
Wysłany: 2015-01-23, 16:17   

Fajnie że działa.

Schemat jest poprawny, jedyna różnica to ułożenie pinów wyjściowych jest niepokolei. Jednak powinno się zwracać uwagę na numerację a nie "jak leci", bo co by było jak z każdej strony był by jeden pin??
 
 
     
Marek Gruca 
Nowy na forum


Dołączył: 21 Sty 2015
Posty: 12
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2015-01-23, 20:31   

Dzięki za pomoc !
 
     
Marek Gruca 
Nowy na forum


Dołączył: 21 Sty 2015
Posty: 12
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2015-01-24, 19:02   

Witam !
Moja radość była chyba za szybka. Podłączyłem zasilanie do układu i mam w związku ztym kilka pytań.
1.Tranzystor mocy po włączeniu obciążenia zaczyna od razu robić się gorący a napięcie gwałtownie spada - pytanie,czy duży radiator pomoże,czy to jakiś błąd ?
2.Czy wymiana rezystorów R 4 i R 5 1,2ohm na mniejsze pozwoli uzyskać większy prąd na wyjsciu i czy nie popalę tranzystorów.Są to BD 139 i BD 140.
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
Wysłany: 2015-01-25, 10:25   

Jest to "zasilacz" liniowy i radiator jak najbardziej jest konieczny. Pytanie to jakim prądem obciążasz układ. Z tego co pamiętam to BD 139/140 mają prąd C-E na poziomie 1A, zmniejszając napięcie do np. 5V musisz gdzieś "stracić" pozostałe 10V. 1A × 10V = 10W ciepła na jedną stronę. Tak naprawdę jest ~15VAC oznacza to że po wyprostowaniu napięcia masz √2 razy większe napięcie na stronę czyli około 21V.
 
 
     
Marek Gruca 
Nowy na forum


Dołączył: 21 Sty 2015
Posty: 12
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2015-01-25, 10:55   

Dałem radiatory i przestały się grzać.Kupię rezystory 0,6 ohma to może uda się uzyskać większy prąd.Przy tym ograniczeniu nie wszystkie loki chcą jeżdzić.
 
     
Marek Gruca 
Nowy na forum


Dołączył: 21 Sty 2015
Posty: 12
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2015-01-27, 15:02   

Witam.
Zasilacz działa całkiem przyzwoicie.Tranzystory wykonawcze to BD 911/912,rezystory zmieniłem na 68 R i nareszcie wszystkie loki mają dość prądu.Kłopot w tym,że przy dwóch lokach ,zasilacz jest za słabyTutaj jednak mam problem,wyczytałem na sieci,.że na każdy 1 A powinien być elektrolit min. 1000mF.Autor projektował ten zasilacz na 0,5 A, Po wymianie tych rezystorów powinienem chyba dołożyć pojemności elektrolitów ?Nie wiem jak to obliczyć.Znalazłem wzór ale jak dołożę kondensatorów to zrobi się połączenie i równoległe i szeregowe i nic już nie wiem !
Mam jeszcze taki pomysł żeby jeszcze raz zredukować wartości rezystorów do ok.0,3 R i może w ten sposób uzyskam trochę prądu.
 
     
000andrzej


Dołączył: 01 Lip 2005
Posty: 375
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-01-27, 19:46   

Kondensator na dłuższy pobór prądu nic nie da. Może co najwyżej chwilowo oddać energię, której brakuje do układu. Ale sam kondensator sam się rozładowuje, więc za chwilę będzie brakowało energii. Dlatego na chwilowy pobór może załatwić sprawę (np. muzyka), ale przy ciągłym poborze nic nie da.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14