Poprzedni temat «» Następny temat
Cyfrowy zegar NIXIE tylko na lampach
Autor Wiadomość
joon 



Wiek: 33
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1863
Skąd: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Wysłany: 2009-05-09, 17:02   

Hmmm, dziwne. haterkmp, A masz możliwość zmierzyć częstotliwość sieci jakimś innym miernikiem? Bo nadal nie mogę uwierzyć że masz takie odchyłki częstotliwości ;)
 
     
MiW 


Wiek: 27
Dołączył: 28 Sty 2007
Posty: 209
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-05-09, 22:14   

haterkmp, bo ty dalej nic nie rozumiesz...
Czy jak to cudo podłączysz sobie do brzucha to ci wyświetli akcję serca?
Ten przyrząd nie jest przeznaczony do pomiaru częstotliwości zakłóconych przebiegów. Zlicza impulsy (cyfrowe) w czasie. A jak powstają te impulsy: przez porównanie wartości chwilowej przebiegu z jakimś zadanym progiem (najprawdopodobniej wartością średnią). Jeżeli przebieg jest zakłócony, układ "przełączy" kilka razy.
Chcesz dowodu:
1. Po prostu odfiltruj przebieg sieciowy, choćby przez obwód RC (np 100nF-220k) i ustaw najdłuższy czas bramkowania. Zmierz jeszcze raz.
2. Jak chcesz naprawdę poważnie: podaj przebieg sieciowy z transformatora, przez dzielnik rezystorowy z kondensatorem (R*C~50Hz) na bramkę wejściem Schmitta i napisz program na mikroprocesor, żeby zliczał te impulsy. Najlepiej zrób z tego zegar. Porównaj z uczciwym zegarem.
[możes też zliczać impulsy swoim cudnym przyrządem]
 
 
     
haterkmp 



Wiek: 32
Dołączył: 08 Sie 2008
Posty: 586
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2009-05-11, 05:07   

ok ok
dałem taki prosty filtr!
MiW masz racje choć nie do końca - średnio +/- 1,6Hz czyli jeśli "odbiornik" nie będzie miał żadnego filtru to wyjdą mniej więcej te odchyłki które są zapisane w umowie. dobrze chwytam?
MiW czy to zły miernik?
 
     
joon 



Wiek: 33
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1863
Skąd: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Wysłany: 2009-05-11, 16:15   

To nie jest zły miernik, tylko w sieci występują też harmoniczne 50-ciu Hz, jak i przeróżne zakłócenia.
 
     
haterkmp 



Wiek: 32
Dołączył: 08 Sie 2008
Posty: 586
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2009-05-12, 05:15   

joon ja to wiem!
dlatego mówię że synxhronizacja ot tak zegara z siecią jest teraz raczej mało praktyczna. pomyślmy... zrobię sobie zegar nixie taki na 4 lampkach i powiedzmy CMOSach. zsynchronizuje go z siecią 230V i wpakuję ogrooooomny filtr żeby śmieci sciszyć :wink:
dlatego już wolę np. 4060 z zegarkowym kwarcem
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
Wysłany: 2009-05-12, 10:09   

haterkmp napisał/a:
dlatego już wolę np. 4060 z zegarkowym kwarcem


Taki mały oftop , jak Ci to wyjdzie to bardzo bym prosił wartości elementów jak i/lub płytkę :mrgreen:
 
 
     
haterkmp 



Wiek: 32
Dołączył: 08 Sie 2008
Posty: 586
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2009-05-12, 10:47   

ale całego zegara? :wink:
bo jak tylko generatorka to proszę

4060.gif
4060
Plik ściągnięto 14558 raz(y) 11,18 KB

 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
Wysłany: 2009-05-12, 13:05   

Nie tylko generator :)

Zrobiłem 5 czy 6 wersji i tylko 2 działały , a to też w zależności od "pogody" :razz:

wypróbuje z tymi wartościami czy ruszy :D
 
 
     
MiW 


Wiek: 27
Dołączył: 28 Sty 2007
Posty: 209
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-05-12, 20:03   

haterkmp, żeby Cię wnerwić, powiem, że mój częstościomierz (wejście CMOS) ze wsadzonym kawałkiem drutu w BNC pomylił się o ok 5/10000. Zliczał sobie 50Hz indukujące sie w rzeczonym drucie. Oczywiście błąd był dodatni, co oznacza, że zliczył nadmiarowe zakłócenia.
Myślę, że nawet najdurniejszy układ logiczny ze Schmittem i filtrem RC jest w stanie kilkakrotnie (kilkusetkrotnie :razz: ) polepszyć tę dokładność. Aha, jaką rozdzielczość ma Twój częstościomierz? +-1Hz?
 
 
     
haterkmp 



Wiek: 32
Dołączył: 08 Sie 2008
Posty: 586
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2009-05-13, 05:03   

MiW ciężko Ci będzie mnie wkurzyć... za długo pracuję z ludźmi o ujemnym (?) ilorazie inteligencji...
co do miernika +/-1Hz
gratuluję że masz takie fajne napięcie i idealne 60Hz. może tam skąd pochodzisz jest po prostu lepszy świat. u mnie niestety jest jak jest i nic na to nie poradzę...
pozdrawiam

[ Dodano: 2009-05-13, 06:05 ]
timo - nota jest od fairchild. ale fakt - czasem nie chcą działać te cholerne CMOSY
ale P. Górecki coś tam o tym piszę w książce ale za bardzo chce mi się spać...
 
     
bsw
Nowy na forum



Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 95
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2009-07-06, 14:15   

Odświeżając temat - można też tak sterować nixie:
http://www.electronixandm...s/emnixclk.html
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13