Poprzedni temat «» Następny temat
Cyfrowy zegar NIXIE tylko na lampach
Autor Wiadomość
alaris
[miejsce na reklame]


Dołączył: 21 Lut 2006
Posty: 487
Skąd: Gorzow/Poznan
Wysłany: 2009-04-30, 09:27   

Proponuje, ale z cyfrowymi "bebechami" ... Z lamp wykorzystywane sa tylko NIXIE.
 
     
haterkmp 



Wiek: 32
Dołączył: 08 Sie 2008
Posty: 586
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2009-04-30, 11:14   

to wtedy taki zegar tylko wziąć i o .... rozbić. cały urok to właśnie cały układ z bebechami na lampach. liczył ktoś jak bardzo ekonomiczny jest ten zegarek? :)

[ Dodano: 2009-04-30, 12:17 ]
sam prąd żarzenia to ponad 10A !
 
     
bsw
Nowy na forum



Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 95
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2009-04-30, 13:17   

Zobacz na to

Zegar zrealizowany jako liczniki na zwykłych neonówkach. Jako sygnał taktujący wykorzystano częstotliwość sieci 50Hz. Konstrukcja prosta i dość tania. Nawet nixi są zbędne - czas można czytać bezpośrednio z neonówek.

Na filmie widać jak to działa
- bardzo spektakularnie :-)
 
     
Alek 
wieczysty



Wiek: 36
Dołączył: 27 Lip 2003
Posty: 509
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-01, 14:28   

Gdybym miał bardziej opanowaną ceramikę to pokusiłbym się o wykonanie "dekatronu" 120- lub 180- pręcikowego. Wtedy liczenie sekund i minut realizowałyby dwie lampy, zaś liczenie godzin jeden "dekatron" 48- lub 72-pręcikowy. Do tego doszedłby jeszcze dzielnik częstotliwości sieci (jedna lampa). Sprzężenie między lampami mogłoby być albo na tranzystorach albo na lampach. Wystarczyłyby wówczas dwie podwójne triody.
 
 
     
haterkmp 



Wiek: 32
Dołączył: 08 Sie 2008
Posty: 586
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2009-05-04, 05:58   

nie no genialne! miał gość pomysł świetny :)

Alek
czekamy na dekatrony twojej produkcji :mrgreen:
swoją drogą mierzyłem ostatnio częstotliwość sieci 230V i byłem w szoku... nie wiem czy to przez sondy 1:100 własnej produkcji czy nie ale wskazania wachały się o kilkanaście procent (czasami było poniżej 40Hz a max wyszedł 69Hz). wykluczam miernik bo był kalibrowany profesjonalnym sprzętem
 
     
KrzysiekK 



Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 1124
Skąd: Lubcza
Wysłany: 2009-05-04, 08:17   

Dlatego odmierzanie czasu zagranicznych zegarów elektronicznych często stabilizowane jest częstotliwością napięcia sieciowego. Natomiast w Polsce jest to właśnie z tego powodu niemożliwe i trzeba korzystać z rezonatora kwarcowego do dokładnego odmierzania czasu.
 
     
MiW 


Wiek: 27
Dołączył: 28 Sty 2007
Posty: 209
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-05-05, 12:02   

Oj, robicie bardzo niemiłe wrażenie. Sieć energetyczna jest była i będzie wzorcem czasu, ponieważ inaczej po prostu nie miałaby prawa działać (generatory, łączenie linii, przekazywanie mocy pomiędzy okręgami).
haterkmp, zmierz jeszcze raz, a nie siejj zamętu ;P
Aby wykorzystać częstotliwość sieciową do taktowania, trzeba ją niestety porządnie odfiltrować filtrem pasmowym (dzwoniącym ;P). Pełno jest w sieci zakłóceń.
 
 
     
haterkmp 



Wiek: 32
Dołączył: 08 Sie 2008
Posty: 586
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2009-05-05, 12:13   

MiW widziałem chyba wszystkie schematy zegarów na nixie gdzie do synchronizacji była wykorzystywana sieć energetyczna i w żadnym nie było filtrów pasmowych... te właśnie zakłócenia powodują tak znaczące zmiany częstotliwości. przynajmniej taką odpowiedź uzyskałem w zakładzie energetycznym. dodatkowo stabilność tej częstotliwości zakład gwarantuje TYLKO na liniach WN i SN. na liniach NN zgodnie ze specyfikacją w umowie na dostarczanie energii odchyłki rzędu 10-15% sa "w cenie"...

[ Dodano: 2009-05-05, 13:15 ]
czytam tą umowę właśnie i piszą jeszcze o spadkach napiećia... do max.8,5% czyli nie tak tragicznie :)
 
     
joon 



Wiek: 33
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1863
Skąd: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Wysłany: 2009-05-05, 17:46   

MiW napisał/a:
Oj, robicie bardzo niemiłe wrażenie. Sieć energetyczna jest była i będzie wzorcem czasu, ponieważ inaczej po prostu nie miałaby prawa działać (generatory, łączenie linii, przekazywanie mocy pomiędzy okręgami).


Z tego co wiem to synchronizacja generatorów wygląda w ten sposób że świeżo dołączany "dostrajał" się do sieci.
A co do rzeczywistości to sieć nie jest sztywna i tolerancja 3-5Hz w każdą stronę jest na porządku dziennym, ale zależy to znacznie od pory dnia, nie wszystko da się skompensować... ale to już makro skala ;p
haterkmp napisał/a:
MiW widziałem chyba wszystkie schematy zegarów na nixie gdzie do synchronizacji była wykorzystywana sieć energetyczna i w żadnym nie było filtrów pasmowych...
Filtr pasmowy nic by nie dał, nie chodzi o harmoniczne częstotliwości lecz o podstawowe. A jeżeli chodzi o sn i wn to przecież trafa nie zmieniają częstotliwości ;P
 
     
MiW 


Wiek: 27
Dołączył: 28 Sty 2007
Posty: 209
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-05-05, 19:14   

1. Transformator, jak ktoś nieśmiało zauważył, nie zmienia częstotliwości.
2. Sieć w całym kraju jest zsynchronizowana.
3. Najprostszą metodą takiej synchronizacji jest zsynchronizowanie z zegarem (przypadkowo atomowym ;P). Sieć energetyczna jest chyba wzorcem czasu II klasy.
4. Filtr pasmowy (właściwie na skraju generacji) na 50 Hz zostawia idealną sinusoidę, którą można przepuścić przez przerzutnik Schmitta, otrzymując sygnał zegarowy bez drżenia (jjitter). Jeżeli dokładność czasu +-10ms nie stanowi problemu, wystarczy prosty filtr dolnoprzepustowy i jakiś układ Schmitta.
5.W zegarze nie trzeba żadnego filtru ;P
 
 
     
haterkmp 



Wiek: 32
Dołączył: 08 Sie 2008
Posty: 586
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2009-05-06, 05:18   

ja tu o 10% odchyłkach częstotliwości a Wy o transformatorach... wiem że nie zmieniają częstotliwości.
suma sumarum jak dla mnie ten sposób synchronizacji jest kiepski. raczej stosowałbym DS32kHz maxima...
 
     
bsw
Nowy na forum



Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 95
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2009-05-08, 10:35   

Temat był: Cyfrowy zegar NIXIE tylko na lampach
A każdy zegar to przede wszystkim wzorzec czasu. Lampowego DS32kHz nie ma - trzeba sobie radzić inaczej. Oczywiście że budowa takiego lampowego ustrojstwa to sztuka dla sztuki. Ale przecież w obecnych czasach tylko o to chodzi. Bo zwykły zegarek kupisz w każdym kiosku już od 5pln :-)
 
     
MiW 


Wiek: 27
Dołączył: 28 Sty 2007
Posty: 209
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-05-08, 19:34   

haterkmp, jakich 10% odchyłkach częstotliwości?
 
 
     
joon 



Wiek: 33
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1863
Skąd: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Wysłany: 2009-05-08, 19:50   

haterkmp napisał/a:
swoją drogą mierzyłem ostatnio częstotliwość sieci 230V i byłem w szoku... nie wiem czy to przez sondy 1:100 własnej produkcji czy nie ale wskazania wachały się o kilkanaście procent (czasami było poniżej 40Hz a max wyszedł 69Hz). wykluczam miernik bo był kalibrowany profesjonalnym sprzętem

A powiedz za pomocą czego mierzyłeś tą częstotliwość? bo raczej nie jest możliwe zeby 69Hz miłałeś w sieci...
To nie atak na ciebie tylko czysta ciekawość :shock:
 
     
haterkmp 



Wiek: 32
Dołączył: 08 Sie 2008
Posty: 586
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2009-05-09, 16:38   

joon
czyms takim
http://www.allegro.pl/ite..._rf_ms6100.html
na kanale A ale troche sie lekam dac mu 250v.... dlatego przez sondy z oscyloskopu.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11