Poprzedni temat «» Następny temat
Cyfrowy zegar NIXIE tylko na lampach
Autor Wiadomość
KrzysiekK 



Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 1124
Skąd: Lubcza
Wysłany: 2008-06-30, 12:44   Cyfrowy zegar NIXIE tylko na lampach

Od czasu do czau na Forum pojawia się tam budowy zegarów posiadających wyświetlacz zbudowany na lampach nixie. Najczęściej tylko wyświetlacz jest lampowy. Natomiast reszta elektroniki zbudowana jest na nowoczesnych układach scalonych bądź mikrokontrolerach.
Ostatnio jednak natrafiłem na opis wykonania zegara na lampach nixie całkowicie zbudowanego na lampach. Żadnych tranzystorów czy też układów scalonych. Tak wygląda zegar:



Tutaj natomiast jest link do strony z projektem zegara, gdzie możemy poznać dalsze szczegóły tej wyjątkowej pod każdym względem konstrukcji konstrukcji.
 
     
elemaniac 


Wiek: 23
Dołączył: 07 Maj 2008
Posty: 426
Skąd: Puławy
Wysłany: 2008-07-01, 16:20   

Konstrukcja zaiste ciekawa :mrgreen: .
A czy na tych lampach są zrealizowane jakieś bramki, które zliczają?
 
 
     
KrzysiekK 



Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 1124
Skąd: Lubcza
Wysłany: 2008-07-01, 16:56   

Między innymi przerzutniki FLIP-FLOP takie jak ten na rysunku poniżej:



Podana zresztą strona zawiera schematy poszczególnych modułów zegara.
 
     
Koleszek 



Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 332
Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-07-01, 17:01   

Typowy przerost formy nad treścią... Można lepiej zrobić zegar słoneczny, gdzie cień będzie przesłaniał kolejne fotokomórki, a te sterowały lampami Nixie...
 
     
elemaniac 


Wiek: 23
Dołączył: 07 Maj 2008
Posty: 426
Skąd: Puławy
Wysłany: 2008-07-01, 17:04   

Koleszek napisał/a:
Typowy przerost formy nad treścią... Można lepiej zrobić zegar słoneczny, gdzie cień będzie przesłaniał kolejne fotokomórki, a te sterowały lampami Nixie...

Hehe to byłoby całkiem fajne!
Ale czy nie lepiej byłoby zrealizować na klekoczących przekaźnikach?
 
 
     
gwozdex 



Wiek: 33
Dołączył: 24 Lut 2006
Posty: 836
Skąd: Czechowice-Dziedzice
Wysłany: 2008-07-01, 17:36   

Witam!
To jest śliczne :wink:

Bardzo mi się to podoba. Ciekawe ile taka konstrukcja bedzie kosztowała... Wiem na pewno ze mnóstwo pracy trzeba w to włożyć, a jaki może być koszt finansowy?
 
 
     
KrzysiekK 



Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 1124
Skąd: Lubcza
Wysłany: 2008-07-01, 21:03   

Koleszek napisał/a:
Typowy przerost formy nad treścią... Można lepiej zrobić zegar słoneczny, gdzie cień będzie przesłaniał kolejne fotokomórki, a te sterowały lampami Nixie...

Raczej prezentacja wysokich umiejętności konstruktorskich. Myślę, że dzisiaj niewielu współczesnych elektroników było by w stanie zaprojektować i przede wszystkim wykonać tego rodzaju zegar, bez mikroprocesora i bez płytki drukowanej.

Co do pytania o koszty Kolegi gwozdex ja w tym projekcie doliczyłem się (tabelka na stronie z projektem) stu trzech lamp. Ceny na znanej aukcji internetowej wahają się od kilku do kilkudziesięciu złotych za lampę...
Przy średniej cenie 3 zł za lampę mamy około 300 zł za same lampy, a pozostałych elementów biernych także jest sporo. Do tego dochodzą transformatory, podstawki pod lampy, obudowa. Trudno oszacować koszt wykonania takiego zegara, ale z pewnością będzie to spora kwota.
  
 
     
Melon 



Dołączył: 20 Cze 2008
Posty: 120
Skąd: Kraków / Jarosław
Wysłany: 2008-07-01, 21:25   

Nie nazwałbym tego przerostem formy nad treścią, tylko sztuką dla sztuki. Wygląda to bardzo ładnie, powiedziałbym, klimatycznie. Zrobić coś takiego to sztuka, zwłaszcza, że dzisiaj, kupujesz jeden układ scalony i masz już gotowy zegar.
 
 
     
KrzysiekK 



Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 1124
Skąd: Lubcza
Wysłany: 2008-07-02, 07:54   

Ja dość dawno temu bo w 1996 roku wykonałem nieco nowocześniejszy zegar, zbudowany już na układach scalonych TTL, CMOS. Mikroprocesory i komputery z oprogramowaniem EDA dla elektroników nie były wówczas tak powszechnie i dostępne jak dzisiaj. Mimo to zegar ruszył przy pierwszym włączeniu. Wymagał jedynie małej korekty układu z uwagi na błąd konstrukcyjny Autorów tego projektu zamieszczonego w "Radioelektroniku" nr 3/84. W sumie ze stabilizatorami napięcia (5 i 12V) wyszło 35 układów scalonych. W oryginalnym projekcie było jeszcze więcej układów... Wnętrze tego zegara można zobaczyć na zdjęciu poniżej.



Więcej o tym i innych moich zegarach można przeczytać w tym linku Są tam też do pobrania dodatkowe materiały, rysunki, schematy, itd.
 
     
elemaniac 


Wiek: 23
Dołączył: 07 Maj 2008
Posty: 426
Skąd: Puławy
Wysłany: 2008-07-03, 06:59   

No jestem pod wrażeniem.
Tyle CMOSów i TTLów, ale ogólnie bardzo ciekawe.

PS : A jaką pojemność ma ten WIELKI kondensator w lewym dolnym rogu (pytam z ciekawości)?
 
 
     
KrzysiekK 



Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 1124
Skąd: Lubcza
Wysłany: 2008-07-03, 16:01   

Układy w tym zegarze to głownie TTL'ki, CMOS'ów jest tylko trzy. Co do kondensatora to tylko tak imponująco wygląda. W sumie jest to kondensator elektrolityczny starej generacji 4700 uF / 25V i stąd tak duży wymiary.
 
     
Aro 
Everything Is Possible



Wiek: 27
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 641
Skąd: Świerczyniec | Wrocław
Wysłany: 2008-07-03, 16:16   

Po prostu piękny... Widać, nie tylko lampowe urządzenia audio są konstruowane w dzisiejszych czasach :smile:
Ten zegar kilka postów wyżej pamiętam z dawnego EdW ze szkoły konstruktorów.
 
 
     
michalstec1 



Wiek: 25
Dołączył: 20 Kwi 2007
Posty: 158
Skąd: Jazowsko
Wysłany: 2008-07-12, 10:02   

Ja tam mam już dośc nowoczesnych układów cyfrowych i procesorów bo mi zabierają robotę. Postanowiłem nawet nie użyc ani jednego układu scalonego we wzmacniaczu który buduję. Kiedyś elektronika była ciekawsza.
A co do zegarków to pochwalę się, że kiedyś planowałem zbudowac zegar na kontraktonach (jeden przerzutnik miał zawiera chyba 3 albo 4 kontraktony) , ale koszt ostatecznie mnie odstaszył.
 
 
     
elemaniac 


Wiek: 23
Dołączył: 07 Maj 2008
Posty: 426
Skąd: Puławy
Wysłany: 2008-07-12, 13:44   

michalstec1 napisał/a:
A co do zegarków to pochwalę się, że kiedyś planowałem zbudowac zegar na kontraktonach (jeden przerzutnik miał zawiera chyba 3 albo 4 kontraktony) , ale koszt ostatecznie mnie odstaszył.

Nie dziwię się :mrgreen:
Pomysł co najmniej szczytny, ale w naszej kochanej Polsce zawsze funduszy brak... .

PS : Widziałem kalkulator w całości na kontraktonach w jakimś internetowym muzeum techniki - fajny.
 
 
     
haterkmp 



Wiek: 32
Dołączył: 08 Sie 2008
Posty: 586
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2009-04-30, 08:11   

zegarek marzenie :) czy wie ktoś może czy AVT proponuje układ jako kit do samodzielnego montażu?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11