Poprzedni temat «» Następny temat
KiCAD - poradnik dla początkujących
Autor Wiadomość
KrzysiekK 



Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 1124
Skąd: Lubcza
Wysłany: 2007-12-16, 23:03   KiCAD - poradnik dla początkujących

W nawiązaniu do tego tematu postanowiłem założyć podobny temat - poradnik na naszym Forum. Wszak nie każdy ma konto na "elektrodzie" i sens jego zakładania tylko w celu zadania np. jednego pytania może być wtedy wątpliwy. Wróćmy jednak do sedna sprawy.
Zróbmy mini poradnik dla początkujących użytkowników KiCADa, którzy mają problemy z jego obsługą i nie potrafią samodzielnie ich rozwiązać. Osoby początkujące (i nie tylko początkujące), będą zadawać pytania w tym temacie dotyczące tylko i wyłącznie programu KiCAD, a bardziej doświadczeni użytkownicy będą na nie odpowiadali. Niekiedy odpowiedź dobrze jest poprzeć odpowiednim zrzutem ekranu. Jeden taki zrzut może więcej wyjaśnić niż kilka zdań tekstu. Nie ma sensu oczywiście powielać zagadnień poruszonych do tej pory w podanym wyżej linku do podobnego tematu na "elektrodzie", tylko pytać w przypadku wystąpienia nowych nie opisanych tam zagadnień. Dlatego proponuję w tym temacie poruszać wszystkie zagadnienia związane bezpośrednio z obsługą programu KiCAD. Czasami, ktoś ma jakiś problem z obsługą tego programu i pyta mnie za pośrednictwem PW. Wydaje się mi, że nie ma się czego wstydzić iż czegoś się nie wie i pytać oficjalnie na Forum. Wtedy i inni na tym skorzystają. Do tego właśnie służy Forum. Być może podobne tematy poradniki można by założyć dla innych najbardziej popularnych programów EDA dla elektroników.

______________________________
Wątek "przykleiłam", Natasza

 
     
grzes 
Nowy na forum


Wiek: 33
Dołączył: 01 Sty 2008
Posty: 6
Skąd: Bytom
Wysłany: 2008-01-01, 16:16   

Witam

Widzę, że wszyscy dają sobie rade z kicadem ;) Bede pierwszy. Wpadł mi w ręce Twój (nie myle się?) szybki kurs kicada w pdf'ie. Dotychczas korzystalem z eagle'a i przyznam, ze kicad przypadł mi do gustu. Odkopałem z forum paczuszke z dodatkowymi bibliotekami i tu pojawiło się pewne niedogodniene. Podzas tworzenia schematu trzeba dodać sobie wybraną bibliotekę (przekładowo avr). Później podczas pracy nad płytką także trzeba biblioteke z obudową dodać. W tym wybranym jednym projekcie konfiguracja jest zapisywana i można już swobodnie pracować więc nie ma problemów. Do każdego nowego projektu za każdym razem trzeba dodać bibliotekę by była ona dostępna. Standardowo kicad na liście ma ich kilka, istnieje sposób by tą domyślna liste powiększyć o kilka dodatkowych sztuk?

Pozdrawiam
 
 
     
KrzysiekK 



Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 1124
Skąd: Lubcza
Wysłany: 2008-01-02, 10:48   

Pierwszy sposób to w programie eesschema a także w programie pcbnew wybieramy opcję Ustawienia -> Biblioteki i katalogi. Pokaże się wówczas okno jak na rysunku 2. W sekcji"Domyślna ścieżka dostępu do plików bibliotek:" wpisujemy lokalizację naszych bibliotek na dysku, podobnie jak na załączonym rysunku. Można także skorzystać z przycisku Przeglądaj.
Drugi sposób to w katalogu programu KiCAD znajduje się katalog template zawierający plik konfiguracji KiCADa kicad.pro U mnie w Linuksie jest to przykładowa lokalizacja /usr/local/kicad/template/kicad.pro Jest to w zasadzie plik tekstowy. Otwieramy ten plik do edycji (proponuję zrobić jego kopię) w edytorze tekstu, np. KEdit, Notepad i znajdujemy w nim sekcje:
Dla edytora pcbnew:
Kod:
[pcbnew/libraries]
LibDir=
LibName1=supports
LibName2=connect
LibName3=discret
LibName4=pin_array
LibName5=divers
LibName6=libcms
LibName7=display
LibName8=valves

Dla edytora eeschema:
Kod:
[eeschema/libraries]
LibName1=power
LibName2=device
LibName3=transistors
LibName4=conn
LibName5=linear
LibName6=regul
LibName7=74xx
LibName8=cmos4000
LibName9=adc-dac
LibName10=memory
LibName11=xilinx
LibName12=special
LibName13=microcontrollers
LibName14=dsp
LibName15=microchip
LibName16=analog_switches
LibName17=motorola
LibName18=texas
LibName19=intel
LibName20=audio
LibName21=interface
LibName22=digital-audio
LibName23=philips
LibName24=display
LibName25=cypress
LibName26=siliconi
LibName27=contrib
LibName28=valves

Są to właśnie biblioteki elementów domyślnie wczytywane przy każdym uruchomieniu programu KiCAD. Można spróbować dopisać tu swoje biblioteki. Muszą się one wówczas znajdować w domyślnych lokalizacjach plików bibliotek programu KiCAD. Dla edytora eeschema jest to katalog: /usr/local/kicad/library natomiast dla edytora pcbnew jest to ten katalog: /usr/local/kicad/modules Natomiast biblioteki 3D elementów płytkowych znajdują się w katalogu: /usr/local/kicad/modules/packages3d Aby dodać, zmienić obudowę 3D wybranego elementu na płytce, klikamy prawym klawiszem myszki na tym elemencie i wybieramy opcję Edytuj. Pokaże się okno jak na rysunku 1. W nim wybieramy zakładkę Ustawienia 3D i w oknie "Ścieżka do biblioteki obudowy 3D:" wpisujemy lokalizację obudowy 3D wybranego elementu płytkowego.

biblioteki_3d.jpg
Rysunek 1 okno dodawania bibliotek 3D w programie pcbnew z pakietu KiCAD.
Plik ściągnięto 1108 raz(y) 35,42 KB

biblioteki.jpg
Rysunek 2 okno dodawania bibliotek w programie eeschema z pakietu KiCAD.
Plik ściągnięto 1096 raz(y) 38,2 KB

 
     
twister
Nowy na forum


Dołączył: 06 Sty 2008
Posty: 3
Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-01-06, 22:30   

Witam,
Jestem nowym użytkownikiem KiCad-a i pomyślałem, że może tutaj znajdę odpowiedź na pytanie, które nie daje mi spokoju przy projektowaniu płytek z niestandardowymi bibliotekami. Jeśli ktoś jest w stanie mi odpowiedzieć, będę niezmiernie wdzięczny, gdyż informacji na temat KiCad-a jest bardzo mało w necie. Chodzi mianowicie o proces tworzenia pcb (czyli schemat i netlista została poprawnie wygenerowana). Przy importowaniu netlisty dla elementów niestandardowych dostaję komunikaty w stylu: "Module [C1]: Pad [1] not found". Footprinty załadują się poprawnie mimo tych błędów, jednak pad-y, które pojawiają się w błędach są oznaczone jako niepodłączone i KiCad nie pozwala na trasowanie ścieżek :cry: z użyciem tych pól lutowniczych.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich,
twister

[ Dodano: 2008-01-06, 23:57 ]
Hmm, wygląda na to, że sam znalazłem już odpowiedź na swoje pytanie. Niemniej może komuś się przyda taka uwaga. W moim przypadku próbowałem wykorzystywać na schemacie elementy ze standardowej biblioteki "device", natomiast przypisywałem im footprint-y z innej biblioteki. Oznaczenia wyprowadzeń jednego i drugiego elementu nie zgadzały się, więc nie mógł utworzyć połączenia. Wydaje się, że taki błąd powinien zgłoszony być na etapie generowania netlistya nie przy budowaniu pcb. Swoją drogą powinno się również przedefiniować oznaczenia wyprowadzeń elementów (być może się da). W każdym razie zastosowanie w obu przypadkach elementów z tej samej biblioteki zlikwidowało problem.
Życze udanych projektów w KiCad-zie ;) ,
twister


____________________________________________________________
Identyczną wiadomość napisałeś w temacie "Kurs KiCAD", została ona usunięta,
bardzo proszę o nie powtarzanie tego samego posta w różnych wątkach, dziękuję,
Natasza
 
     
240VOLT 
Nowy na forum


Wiek: 26
Dołączył: 05 Wrz 2007
Posty: 30
Skąd: Amperowo
Wysłany: 2008-01-15, 18:54   

A gdzie jest ten kórs w pdfie bo nie moge znaleść (tylko nie krzyczcie :mrgreen: )


---------
Najpierw proponuję zaznajomić się ze słowikiem ortograficznym. ZbeeGin
 
     
grzes 
Nowy na forum


Wiek: 33
Dołączył: 01 Sty 2008
Posty: 6
Skąd: Bytom
Wysłany: 2008-01-15, 19:09   

http://elportal.pl/forum/viewtopic.php?t=5297


offtopic:
Kozystając z okazji dzięki KrzysiekK za pomoc :)
 
 
     
twister
Nowy na forum


Dołączył: 06 Sty 2008
Posty: 3
Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-01-21, 22:24   

Jedno banalne pytanie: Jak "rozlać" ścieżkę w jakimś miejscu, aby była ona szersza niż w pozostałych. Nie chodzi jednak o użycie grubszej ścieżki, ale by mogła przyjąć dowolny kszałt zaznaczonego pola. Jest opcja "fill shape" lub coś podobnego ale nigdy nie chce mi to połączyć ze ścieżką zostawiając jakiś margines.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
 
     
grzes 
Nowy na forum


Wiek: 33
Dołączył: 01 Sty 2008
Posty: 6
Skąd: Bytom
Wysłany: 2008-01-21, 22:57   

Próbowałeś pokombinować ze strefą? Możesz zaznaczyć prostokąt (lub wilokoąt, twój wybór) w jakim ma się "rozlać" ścieżka. PPM w wybraną ścieżkę i kliknij "wybierz sieć". Teraz gdzieś w obrębie zaznaczonej strefy PPM->Wypełnij strefę. Wybierz sobie z lewej strony w tym oknie wielkość siatki i kliknij wypełnij.
Stworzona w ten sposób strefa będzie połączona z wybraną wcześniej ścieżką.

Jeśli dobrze zrozumiałem to uzyskasz zamierzony efekt. (podgląd na screenie)

Aktualizacja - do posta niżej
Może i jest sposób na otwory ale nie znam go. Strefa wypełnia także otwory.
Wysłałem Ci także PW bo szkoda zaśmiecać temat zbędnymi postami :wink:

sciezka.png
Plik ściągnięto 61135 raz(y) 6,74 KB

  
 
 
     
twister
Nowy na forum


Dołączył: 06 Sty 2008
Posty: 3
Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-01-21, 23:12   

> grzes

Dzięki za szybką odpowiedź. Właśnie mniej więcej o to mi chodzi. Orientujesz się może, czy taki efekt również zadziała z ograniczeniami wynikającymi z otworów konstrukcyjnych (np. mocowań płytki śrubami)? Tzn chodzi mi o to czy strefa weźmie pod uwagę te otwory, bo na podglądzie 3D ich nie widać. Próbowałem już coś robić ze strefą, ale bez rezultatu. Jutro pokombinuję bo dziś kończę pracę. Dam znać jakie uzyskałem efekty.
Dziękuję raz jeszcze.
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
Wysłany: 2008-02-27, 19:16   

Witam
Jak "dorobić' brakujące elementy , których niema w bibliotekach . Chodzi mi o układy scalone 4541 i 4093 .Wstawił bym podstawke , ale takowej też niema :???:
 
 
     
PiotrekEl 



Wiek: 32
Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 231
Skąd: Znad Jezioraq
Wysłany: 2008-02-27, 19:28   

W kursie Krzyśka jest to opisane. Ja często robię inaczej. Jak mi się nie chce tworzyć nowego elementu to wstawiam złącze (np. conn_8x2- w mojej bibliotece tak się nazywa), A potem tylko ustawiam do niego obudowę DIL czy SIL. To tak czasem z lenistwa robię brzydko :wink:
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
Wysłany: 2008-02-27, 19:50   

Dzieki za zainteresowanie i pomoc :wink: , wpakowałem podstawki [ jednak były :mrgreen: ]
 
 
     
Luminofor 



Dołączył: 27 Lis 2007
Posty: 1144
Skąd: Polska
Wysłany: 2008-02-28, 12:42   

Mam pytanko.
Czy KiCAD posiada prosty edytor schematów elektronicznych (coś jak Electronic Workbench albo CircuitMaker 6) ?
 
     
KrzysiekK 



Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 1124
Skąd: Lubcza
Wysłany: 2008-02-28, 13:21   

KiCAD posiada edytor schematów. Czy jest on prosty to zależy czego kto oczekuje od danego programu. Jedni użytkownicy za prosty w obsłudze uważają Eagle, inni Protela, itd. Moim zdaniem jest to kwestia indywidualnych upodobań i każdy będzie przekonywał do swoich racji, aż doprowadzi to do dyskusji o wyższości programu A nad programem B. Mnie osobiście nie wydaje się aby edytor Eeschema z pakietu KiCAD był skomplikowanym edytorem schematów. Dlatego najlepiej jest uruchomić program KiCAD i edytor Eeschema i samemu sprawdzić jaka jest jego obsługa.

Natomiast co do pytania kolegi timo66 dodatkowe biblioteki do KiCADa można pobrać z podanych niżej linków, ewentualnie szukać na mojej płycie CD z KiCADem. Temat bibliotek przewijał się już trochę na Forum, ale jeszcze raz zamieszę tu do nich linki, aby wszystko było w jednym miejscu.

1. http://www.reniemarquet.cjb.net/kicad.htm
2. http://www.kicadlib.org/
3. http://library.oshec.org/
4. http://iut-tice.ujf-grenoble.fr/cao/kicad/library/
5. http://www.rohrbacher.net/kicad/quicklib.php - interaktywny kreator bibliotek
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
  Wysłany: 2008-02-28, 20:08   

Dzieki KrzysiekK
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 13