Poprzedni temat «» Następny temat
Zegar na diodach LED
Autor Wiadomość
timo66 
...:::BLDC:::...



Wiek: 26
Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1334
Skąd: 34'67" M.a.R.s.
  Wysłany: 2007-09-11, 09:38   Zegar na diodach LED

Witam
Poostanowiłem zbudować zegar w którym prezentacja minut i godzin była by na diodach LED . Swego czasu był taki prezentowany w RAdio ELektronik 3/84 , lecz na układach TTL , a potem z modyfikacjami w EDW .Ja troche przekopałem troche noty i stworzyłem takie coś , i tu moja prośba czy mógł by ktoś bardziej doświadcziny zerknąć na schemat czy jest szansa że zegar bedzie działał poprawnie :???: . Aha i co zrobić z wiszącymi wyjściami liczników [ i nietylko] :?: . To jest narazie w fazie rozwoju wiec niema żadnego zasilacza , jak i konkretnych wartosci rezystorów przy diodach.

Za każdą pomoc będe wdzięczny

zegar.png
schemat zegara ,
Plik ściągnięto 2025 raz(y) 29,56 KB

Zegar led.rar
schemat w EAGLE
Pobierz Plik ściągnięto 960 raz(y) 242,46 KB

 
 
     
tasza 



Dołączyła: 21 Lut 2005
Posty: 1295
Skąd: ....
Wysłany: 2007-09-11, 09:51   

Taka porada mała...zamiast 4017 możesz wykorzystać CD4518 http://www.ee.washington....4000/cd4520.pdf
Jeden układ zawiera dwa liczniki dziesiętne, można je łączyć w kaskady.
Zamiast sześciu 4017 (IC2...IC8) będą trzy 4518 - na wyjściu będziesz miał 1Hz, jak dotychczas.

[ Dodano: 2007-09-11, 09:55 ]
timo66 napisał/a:
Aha i co zrobić z wiszącymi wyjściami liczników [ i nietylko]

Wiszące wyjścia nie są niebezpieczne, __wejścia__ - bardzo i co do takich trzeba
zdecydować GND lub VCC - szczególnie, gdy to układy CMOS.

[ Dodano: 2007-09-11, 09:57 ]
Ta bramka IC7F...dziwnie narysowana. Lepiej jej wejście zapiąć na GND, wyjście w powietrzu.

[ Dodano: 2007-09-11, 10:00 ]
Co do całości....Ojej, no to powinno ruszyć, ale bezpieczniej chyba będzie najpierw
druciaka wykonać nawet na płytce stykowej, tak myślę...do tego będzie spore pcb,
jak gdzieś przykwasiłeś i to wyjdzie na sam koniec - nie będzie miło.
 
     
KrzysiekK 



Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 1064
Skąd: Lubcza
Wysłany: 2007-09-11, 10:31   

Tak się właśnie składa, że to ja zbudowałem ten zegar na TTLkach (na podstawie opisu z RE-3/84). Nieznacznie go uprościłem w stosunku do pierwowzoru, ale i tak zawierał coś około 30 układów scalonych i pobierał około 1A prądu przy układach z serii L i LS (o małym poborze mocy i wersji szybkiej). Zegar ruszył od razu przy pierwszym uruchomieniu na płytkach, ale działał błędnie. Pomogła zamiana jednej TTLki z 7492 (licznik godzin w oryginalne) na 7493 plus dodatkowy inwerter. Płytki w zegarze były dwie: wyświetlacza około 20 x 20 cm oraz liczników i budzika około 20 x 15 cm, nie licząc kilku pomocniczych płytek, jak np. do elektronicznego serduszka włączanego wraz z budzikiem. W trakcie eksploatacji zauważyłem dwa problemy. Generator zbudowany na CD4060 nie chciał się wzbudzać - dołączyłem równolegle do rezonatora rezystor o wartości ponad 20 MΩ, pomogło, ale zegar miał lekkie odchyłki w dokładności w odmierzaniu czasu, wcześniej raczej nie. Drugi problem to wrażliwość na zakłócenia z sieci, czasami wskazania tego zegara zmieniały się pod wpływem tych właśnie zakłóceń. Być może pomogło by przylutowanie do każdej TTLki (pinów zasilania) kondensatorów bocznikujących. Z tego co wiem do w "EP" jest kilka gotowych projektów tego rodzaju zegarów. Jak widzę to układ jest na Twoim schemacie jest jak na razie uproszczony, bez budzika, wahadełka i układu TIK-TAK. Można by także dobudować kurant wybijający godziny, ale to wszystko powoduje znaczne rozbudowanie projektu o kolejne układy. Wtedy lepszym rozwiązaniem byłby mikroprocesor lub układ PLD. Coś dzielnik częstotliwości jest tu mocno rozbudowany, na pewno prościej można go zbudować, żeby otrzymać częstotliwość 1Hz.
 
     
timo66 
...:::BLDC:::...



Wiek: 26
Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1334
Skąd: 34'67" M.a.R.s.
  Wysłany: 2007-09-11, 12:19   

tu poprawiony schemat , ale niewiem czy te liczniki sa dobrze podłączone

dzieki za uwagi :wink: , to zawsze 3 scalaki mniej

zegar V1.1 .png
schemat zegara V1.1
Plik ściągnięto 1081 raz(y) 29,61 KB

 
 
     
tasza 



Dołączyła: 21 Lut 2005
Posty: 1295
Skąd: ....
Wysłany: 2007-09-11, 12:39   

Liczniki są połączone poprawnie - CLK, RESET na masę, takty idą przez ENABLE,
czyli jak w pdf do kostki Fig.17 - ripple cascading...

Tak się teraz zastanawiam jeszcze....a może ten 1Hz z sieci energetycznej pobierać?
Za Graetzem będziesz miał po przetworzeniu 100Hz, dzielisz jedną kostką 4518 przez 100...
Częstotliwość sieci jest raczej stabilna... Czy masz kwarc 1MHz? Wydaje mi się,
że to nie jest zbyt popularna wartość..

[ Dodano: 2007-09-11, 12:43 ]
Zerknij na ten malunek - IC4 na prawo od mostka prostowniczego
http://www.hanssummers.co...ary/circuit.gif
 
     
KrzysiekK 



Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 1064
Skąd: Lubcza
Wysłany: 2007-09-11, 13:26   

Na pierwszym schemacie w dzielnikach zbudowanych na licznikach 4017 wystarczyło by wzmocnić sygnał z wyjść tych liczników i z nich sterować bezpośrednio diody LED. Pozostałe układy nie były by potrzebne. Należało by jeszcze opracować jakiś sposób ustawiania tych liczników i zegar gotowy. Ja bym proponował generator z kitu AVT-426 z "EP" 5/98, str. 58 z tego linku - szukać należy pod hasłem zegar pseudo analogowy. Dokonując pewnych modyfikacji można by zrezygnować nawet z układów IC10 i większą częstotliwość do ustawiania zegara pobrać z wolnych wyjść licznika IC8, lub przebudować ustawianie zegara i wtedy być może udało by się jeszcze wyeliminować układ IC7. Dołączyłem poniżej schemat tego generatora, choć może niepotrzebnie, bo w podanym wyżej linku jest opis całego kitu AVT-426, tyle że trzeba pobierać PDFa, nie ma możliwości bezpośredniego podglądu schematu.

generator.gif
Generator do zegara - z kitu AVT-426
Plik ściągnięto 955 raz(y) 15,71 KB

 
     
timo66 
...:::BLDC:::...



Wiek: 26
Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1334
Skąd: 34'67" M.a.R.s.
Wysłany: 2007-09-11, 16:13   

Synchronizacja z siecią odpada , ponieważ przy braku zasilania bedzie niemiło , a planuję podtrzymanie na akk ponieważ w mojej wiosce często wyłanczają prąd po północy na pare minut . Kwarc 1MHz gdzieś miałem a jak niebedzie to coś pombinuje z innymi kwarcami [ mam napewno 20 KHz , ale z tym kwarcem bedzie chyba mniej dokładny] :wink: Odnośnie tego generatora to niebardzo go widze, posiada dużo elementów dyskretnych , co nieprzemawia na korzyść [przynejmniej nie mi], bo wole mieć kilka scalaków i w sumie tylko scalaków , bo w przypadku błędnie działajacego wymnienie tylko scalak [ bo tylko to może nawalic :mrgreen: ].Wiecej układów nierobi problemu ,bo przy montażu SMD niebedzie problem . Z dodatkowych układów to może tylko zrobie wahadło , bo zegar czy kurant niebedzie potrzebny . :wink:
Pozdrawiam
 
 
     
KrzysiekK 



Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 1064
Skąd: Lubcza
Wysłany: 2007-09-11, 20:44   

Sam generator zbudowany jest na układzie IC8 i elementach z nim bezpośrednio współpracujących na jego wyjściu Q14 otrzymujemy częstotliwość 2Hz (przy kwarcu jak na schemacie), a układ IC9 jest dzielnikiem częstotliwości przez 120 (skracanie liczenia liczników za pomocą diod). Układy IC7, IC10 i IC11 powinno się się dać wyeliminować, choć co do IC11 nie jetem pewien. Impulsy co 1 minuta są dostępne na pinie 13 układu IC. Wbrew pozorom wcale nie jest to mocno rozbudowany generator do zegara.
 
     
timo66 
...:::BLDC:::...



Wiek: 26
Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1334
Skąd: 34'67" M.a.R.s.
Wysłany: 2007-09-12, 07:19   

no jezeli tak to uklad odchudzi sie o kolene uklady, tylko ten kwarc [ czy czasem to niejest zegarkowy ??] z czego go mozna wymontowac :?: Jak znajde dzisiaj troche czsu to zmodyfikuje schemat.
Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie :grin:
 
 
     
tasza 



Dołączyła: 21 Lut 2005
Posty: 1295
Skąd: ....
Wysłany: 2007-09-12, 08:45   

timo66 napisał/a:
ylko ten kwarc [ czy czasem to niejest zegarkowy ??] z czego go mozna wymontowac


32.768 kHz - tak, to jest kwarc "zegarkowy". Jak masz jakąś starą, niepotrzebną
płytę główną - tam go znajdziesz - mała rureczka 3mm średnicy, jakieś 7 długości,
pewnie będzie przylutowany lub przyklejony do płyty.
Można go także wydłubać z jakiegoś starego budzika elektronicznego. Demontaż polecam
wykonać ostrożnie - łapki te kwarce mają dość chuderlawe i łatwo je pourywać.

[ Dodano: 2007-09-12, 08:47 ]
Z reguły wygląda on tak:
http://elportal.pl/tasza/vfd-clk/IMG_0550.JPG
(jest pomiędzy baterią, scalakiem, diodą i trymerem)
 
     
KrzysiekK 



Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 1064
Skąd: Lubcza
Wysłany: 2007-09-12, 09:24   

Te kwarce można nawet znaleźć w wielu zegarkach naręcznych, szczególnie w starszych modelach takich zegarków.

Jeszcze mała sugestia, projektując ten zegar jak również inne układy cyfrowe z kostek TTL lub CMOS projekt taki można sobie zasymulować w jakimś stosunkowo prostym symulatorze, czy wszystko jest OK. Może być to np. Circuit Maker 2000 lub Proteus 7 lub jego starsze wersje. Programy te posiadają między innymi "animowane" symulatory cyfrowe pozwalające już na etapie projektu sprawdzić poprawność projektu. Choć programy te mają też wadę, że nie wszystkie elementy biblioteczne nadają się do takich symulacji.
 
     
timo66 
...:::BLDC:::...



Wiek: 26
Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1334
Skąd: 34'67" M.a.R.s.
Wysłany: 2007-09-13, 09:11   

Zamieszczam poprawiony schemat.
Odnośnie kwarcu to posiadam taki , nawet 4 sztuki :smile: . Symulatora nieposiadam , ale poszukam jakiegoś darmowego i sprawdze poprawność dzialania tego generatora , bo niebardzo widze tą minute którą ma odmierzać :wink: . Jeszce się zastanawiam czy można by całkowicie zrezygnować z IC7 :?:


Pozdrawiam

zegar V1.2 .png
zegar
Plik ściągnięto 887 raz(y) 26,86 KB

zegar V1.2 .rar
schemat w EAGLE
Pobierz Plik ściągnięto 798 raz(y) 33,13 KB

 
 
     
KrzysiekK 



Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 1064
Skąd: Lubcza
Wysłany: 2007-09-13, 11:22   

Nie powinno być problemów z wyeliminowaniem IC7. Zawiera on sześć inwerterów z tego co widzę to cztery nie są wykorzystane. Jednak całkiem nie da się wyeliminować tych inwerterów, (odwracają one poziom sygnału) i zamiast układu IC7 mogą one być wykonane na tranzystorze i dwóch rezystorach, jak na załączonym schemacie. Czasami takie rozwiązanie jest lepsze, gdy np. potrzebujemy 1- 2 inwertery, a nie chcemy stosować układu w którym pozostaną cztery nie wykorzystane inwertery. Także inwerter można wykonać na bramce NAND jeśli mamy taką zbędną w projektowanym układzie. Często stosuje się takie tranzystorowe i diodowe bramki i inwertery w różnych układach, kiedy potrzebna jest jedna bramka i nie ma potrzeby montowania całego układu scalonego zawierającego np. cztery bramki. Przy bramkach IC4 C i D należało by dodać układ eliminujący drgania styków przełączników, mogą wystąpić zakłócenia przy ustawianiu zegara.

inwerter.gif
Inwerter wykonany na tranzystorze
Plik ściągnięto 14798 raz(y) 5,01 KB

 
     
timo66 
...:::BLDC:::...



Wiek: 26
Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1334
Skąd: 34'67" M.a.R.s.
Wysłany: 2007-09-13, 13:39   

dzieki za schemat tych inwerterów :wink: . Drganie styków wyeliminowałem w ten sposób [ jak na schemacie] Jeszce jedna niewiadoma , co zrobić z resetem IC1?

zegar V1.3 .png
Zegar led V1.3
Plik ściągnięto 832 raz(y) 26,58 KB

zegar V1.3 .rar
Zegar LED V1.3 w EAGLE
Pobierz Plik ściągnięto 794 raz(y) 33,55 KB

 
 
     
KrzysiekK 



Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 1064
Skąd: Lubcza
Wysłany: 2007-09-13, 15:54   

Końcówkę reset (pin 12) układu IC1 należy na stałe dołączyć do masy układu.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 15