Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Koppel
2007-06-02, 08:07
Kurs C
Autor Wiadomość
Gonzales 
Nowy na forum


Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 22
Skąd: wieś
Wysłany: 2007-06-01, 18:54   Kurs C

Ostatnio trochę nie w temacie jestem. Mam zamiar zacząć kurs C na AVR. Problem tylko w tym, że to wszystko jest na windowsa, a ja mam linuksa. Jest możliwość wykonania tego wszystkiego na linuksie? Jeśli tak, to w jaki sposób.

[ Dodano: 2007-06-01, 20:04 ]
W zasadzie ten post powinienem w dziale AVR umieścić, ale to samo pytanie też mogłoby 8051 dotyczyć, więc chyba nie zrobiłem dużej pomyłki.
 
     
Guzer 


Wiek: 27
Dołączył: 08 Lis 2006
Posty: 148
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2007-06-01, 21:22   

AVR-GCC jest czescia projektu GCC, ktory pierwotnie powstal pod linuksa, wiec na pewno jest.
PS.Ale pod 51' to chyba nie kompiluje :?
 
 
     
Koppel 



Wiek: 34
Dołączył: 24 Lip 2005
Posty: 482
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2007-06-02, 08:14   

Post przeniosłem. Aktualnie nie ma wersji GCC dla 51. Pod procesor 51 jest natomiast SDCC (Small Device C Compiller).

Samo AVR-GCC jest zestawem programów który istnieje na różne platformy. Nie jestem pewien czy w jego skład wchodzą biblioteki avr-libc. Jeśli nie - są do pobrania oddzielnie. Aby zrealizować kurs, należałoby jeszcze pobrać Programmers Notepad'a. To powinno wystarczyć. Gorzej, że AVRStudio działa tylko na platformie Windows. Można go w pewnym stopniu zastąpić przez wieloplatformowego gdb, korzystając z narzędzia o nazwie insight. Jednak w tym przypadku o pewnym komforcie pracy można mówić jeśli symulujemy system podłączony przez JTAG. Problemem jest to, że gdb (przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń) nie emuluje urządzeń wejścia - wyjścia.

A może AVRStudio ruszy przez Wine? Próbował ktoś takiej konfiguracji?
 
     
Guzer 


Wiek: 27
Dołączył: 08 Lis 2006
Posty: 148
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2007-06-02, 13:12   

Ściągnąłem instalator najnowszej wersji AVRStudio 4 no i po kolei:
- uruchamiam go przez wine,
- na dzień dobry oznajmia mi, że wymaga IE do poprawnego działania, ale mimo to można kontynuować instalację,
- dalej, dalej, domyślny folder, podczas instalacji jakiś problem z współdzieloną biblioteką ("access denied", chyba RTL z Visual C++), można go ignorować i kontynuować,
- wskaźnik postępu dochodzi do końca no i następuje "Unhandled Exception 0x80020006: Setup will now terimnate." Konsola wine informuje:
Cytat:
wine: Unhandled page fault on read access to 0x00a03bf0 at address 0xa03bf0 (thread 000c), starting debugger...
Segmentation fault

Niestety w miejsu, w którym było instalowane AVRStudio nie ma żadnych plików .exe, za to jest cała masa .dll. Później spróbuję zainstalować pod Windowsem i skopiować pliki do Linuksa, ale wątpię czy to coś da.

Skopiowałem z Windowsa i kolejny problem się pojawił:
Cytat:
guzer@stac ~/.wine/drive_c/Program Files/Atmel/AVR Tools/AvrStudio4 $ wine ./AVRStudio.exe
err:module:import_dll Library MFC80.DLL (which is needed by L"C:\\Program Files\\Atmel\\AVR Tools\\AvrStudio4\\AVRStudio.exe") not found
err:module:import_dll Library MSVCR80.dll (which is needed by L"C:\\Program Files\\Atmel\\AVR Tools\\AvrStudio4\\AVRStudio.exe") not found
err:module:import_dll Library MSVCP80.dll (which is needed by L"C:\\Program Files\\Atmel\\AVR Tools\\AvrStudio4\\AVRStudio.exe") not found
err:module:import_dll Library MFC80.DLL (which is needed by L"C:\\windows\\system32\\BCGCBPRO94080.dll") not found
err:module:import_dll Library MSVCR80.dll (which is needed by L"C:\\windows\\system32\\BCGCBPRO94080.dll") not found
err:module:import_dll Library BCGCBPRO94080.dll (which is needed by L"C:\\Program Files\\Atmel\\AVR Tools\\AvrStudio4\\AVRStudio.exe") not found
err:module:import_dll Library MSVCP60.dll (which is needed by L"C:\\windows\\system32\\vc6-re200l.dll") not found
err:module:import_dll Library vc6-re200l.dll (which is needed by L"C:\\Program Files\\Atmel\\AVR Tools\\AvrStudio4\\AVRStudio.exe") not found
err:module:LdrInitializeThunk Main exe initialization for L"C:\\Program Files\\Atmel\\AVR Tools\\AvrStudio4\\AVRStudio.exe" failed, status c0000135

Te wszystkie dll to chyba RTL (run-time library), może jakby je dokopiować to będzie działać.
 
 
     
ArchitekT 
Nowy na forum


Dołączył: 21 Lut 2006
Posty: 51
Skąd: JO82UU, Żnin
Wysłany: 2007-06-03, 00:11   

Na stronie http://linuxfocus.org/Eng...rticle352.shtml jest instrukcja instalacji kompilatora AVR-GCC pod Linuksem.
 
     
zyraf 


Wiek: 28
Dołączył: 23 Sie 2005
Posty: 142
Skąd: Nowy Dwor Mazowiecki
Wysłany: 2007-06-03, 12:30   

Hmm po co probowac robic to w windowsowym sofcie skoro mozna bez?
Co do edytora to uzywam sobie joe ktory ladnie koloruje skladnie, narazie wystarcza, z symulacja sie narazie nie bawilem. Co do samego softu to tak jak jest na stronce opisane bedzie ladnie, pamietam ze mialem sporo problemow kiedy probowalem zrobic to z nowszymi wersjami... Trzeba tez bylo patchowac gcc (chyba, juz nie pamietam, na ktorejs stronce bylo opisane - trzeba poszukac) zeby obslugiwalo nowsze procki i tu tez 'jajca' wychodzily. Jakos sie udalo i teraz uzywam prostego tar'a ktorego sobie wypakowuje w /usr/local/ i zawiera to co potrzebne. Do programowania avrdude, uisp mial dziwne problemy z AVT871 ktorego uzywam.
Googlujac da sie znalezc jeszcze kilka stronek o tym jesli potrzeba...
 
 
     
asdek
Nowy na forum


Dołączył: 18 Mar 2007
Posty: 10
Wysłany: 2007-06-04, 13:14   

witam!
Mam następujący problem odnośnie kursu C prowadzonego na łamach EDW:
Nie działa mi poprawnie zaawansowana obsługa wyświetlacza od nokii 3310 (lcd3310xp.c).
Objawia się np. rysowaniem linii nie w tym miejscu co trzeba.
Załóżmy że linia ma być rysowana w pionie w dół to po przekroczeniu 8 piksela przemieszcza się w bliżej nie zidentyfikowany sposób w inne miejsce.
Podobnie jest przy załadowaniu programu z obsługa obracającego się trójkąta. Kolejne wiersze są przemieszczone...

Dlaczego tak się dzieje?
Dodam że używam softwareowego SPI i posiadam nieoryginalny wyświetlacz, oraz najnowszej wersji winavr.

pozdrawiam
 
     
Gonzales 
Nowy na forum


Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 22
Skąd: wieś
Wysłany: 2007-06-04, 15:45   

Dotychczas programowałem wyłącznie 8051 i wyłącznie w asemblerze. Wszystko robiłem na starym komputerze w czystym DOS'ie. Dużo korzystałem z kursu w EdW dot. wyświetlacza n3310, a ściślej co do jego specyfikacji obsługi. Cały soft napisałem po swojemu właśnie w asm i na 8051. Ale pomyślałem, że w końcu nie można stać w miejscu i trzeba spróbować czegoś nowego. Chciałem spróbować coś w C na AVR zrobić, a tu klops: ja nie mam Windowsa. Żeby chociaż jeszcze to w DOS'ie działało, to pół biedy. No ale tak to nie wiem. Nigdy poza DOS'em nie programowałem, więc dlatego poruszyłem tą kwestię dot. Linuksa. Swoją drogą dziwi mnie, że wszystki poważne projekty są tylko na Windows. Czemu nikt nie zauważa Linuksa? I nie pisać, że mniej popularny, bo dla mnie to nie jest argument.
 
     
yego
Nowy na forum


Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 2
Wysłany: 2007-06-12, 13:20   

Gonzales napisał/a:
Swoją drogą dziwi mnie, że wszystki poważne projekty są tylko na Windows. Czemu nikt nie zauważa Linuksa? I nie pisać, że mniej popularny, bo dla mnie to nie jest argument.
Nie jest prawda, ze powazne projekty sa wylacznie na windows.
powazne firmy odpalaja swoje programy CADowskie i inne w srodowiskach UNIXowych.
Windows jest glownie dla niewymagajacych amatorow i tam sie dosc dobrze sprawdzaja.

Kompilatory GNU zasadniczo dostapne sa na wszystkie platformy, a w szczegolnosci na linucha, wiec nie narzekaj, tylko poszukaj sobie w necie. Sa tego tony.
A jesli chcesz poczytac o linuxie, to pewnie i forum odrebne jest dla tego systemu operacyjnego.
W koncu po prawie 20 latach rozwoju linux zyskal sobie kilku fanow, wiec jakies forum musza chyba miec.

Moim skromnym zdaniem nie jest zupelnie istotne czy robisz pod linuchem, windowsem, czy innym badziewiem. Wazne jest co robisz. Opakowanie pozostaje jedynie opakowaniem i niczym wiecej.
Co innego gdy piszesz programy majace zwiazek z uzywanym przez Ciebie systemem operacyjnym. Wtedy gra on zasadnicza role, ale to zupelnie inna bajka.
 
     
Koppel 



Wiek: 34
Dołączył: 24 Lip 2005
Posty: 482
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2007-06-13, 07:30   

asdek napisał/a:
Nie działa mi poprawnie zaawansowana obsługa wyświetlacza od nokii 3310 (lcd3310xp.c).
Objawia się np. rysowaniem linii nie w tym miejscu co trzeba.
Załóżmy że linia ma być rysowana w pionie w dół to po przekroczeniu 8 piksela przemieszcza się w bliżej nie zidentyfikowany sposób w inne miejsce.

Dlaczego tak się dzieje?

Czy włączone jest podciąganie na liniach portu "niskonapięciowego"? Czy zasilanie wyświetlacza ma 3,3V?

Swoją drogą, przesuwanie linii zdarzało się i u mnie gdy blaszki niedokładnie kontaktowały z powierzchnią elektrod wyświetlacza. Proponuję spróbować całość uruchomić, przy jednoczesnym ściskaniu blaszek. Oryginalnie wyświetlacz powinien pracować z blaszkami dociśniętymi od spodu przez płytę telefonu. Ich konstrukcja powoduje wtedy dociśnięcie także elektrod do szkła LCD.
 
     
asdek
Nowy na forum


Dołączył: 18 Mar 2007
Posty: 10
Wysłany: 2007-06-13, 11:58   

witam!

Próbowałem zarówno z podciąganiem jak i bez podciągania - taki sam efekt.
Układ zasilany jest z 3V (stabilizator 3,3 V gdzieś mi wyparował więc podłączyłem pod 3V baterię).

Wyświetlacz jest dociśnięty bardzo dobrze (sprawdzałem kilka razy).
Chciałem zauważyć też, że działa mi obsługa biblioteki lcd3310.h bez najmniejszego problemu, nie ma problemu najmniejszego z wyświetlaniem tekstu, jednak przy rysowaniu jakiejkolwiek grafiki już nie jest tak fajnie.
Może powodem jest to że nie jest to oryginalny wyświetlacz i przestrzeń adresowa się nieco w nim różni?
Miałem gdzieś starą nokie 3310, ale zapodziała się gdzieś podczas przeprowadzki, jak ją znajdę to spróbuje podłączyć oryginalny wyświetlacz i sprawdzę jego działanie.
 
     
Daniello2003
Nowy na forum


Dołączył: 27 Mar 2017
Posty: 2
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-03-27, 11:23   

Dzień dobry,

Post już trochę stary, ale może ktoś będzie jeszcze pamiętał jak to działało.

Mam problem z prawidłowym działaniem programów z lekcji 14 - zaawansowana biblioteka do LCD Nokia 3310.
Przykadowo, w listingu z wyświetlaniem prostokąta i dwóch linii, pojawia się tylko prostokąt.
Jeśli zakomentuję kod do rysowania prostokąta, to wtedy pojawia się linia skośna (ale drugiej nadal brak). Tak jakby program odczytywał tylko jedną linijkę kodu z tym co ma się pojawić, a resztę pomijał.

Taki sam problem jest z wyświetlaniem tekstu. W jednym z przykładów wyświetlane jest zdanie "Jakiś napis bold Font x2...." przy czym każde słowo jest pisany w inny sposób. W moim przypadku, na wyświetlaczu pojawia się tylko słowo "Jakiś" a reszty tekstu brak.

Czy ktoś spotkał sie z takim problemem?
Dziękuję z góry za pomoc.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11