Poprzedni temat «» Następny temat
Płytka testowa kursu BSCOM-AVR
Autor Wiadomość
pawel.l89
Nowy na forum


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 19
Wysłany: 2006-12-18, 22:39   

sprawdziłem i wydaje mi sie ze chodzi prawidłowo bo ma rezystancje od ok 10 omów do ok 0.9 k oma ale teraz napiece jest w zakresie 3.5 do 4.1 V, po tym jak wymieniłem opornik ktory wydawał mi sie podejrzany na nowy o tej samej wartosci 10k omow, a wogole to po wlutowaniu ten opornik wykazuje zupełnie inna rezystancje nawet przy wyułaczonym zasilaczu, wiecie o co chodzi??POMOCY!!!

[ Dodano: 2006-12-26, 00:49 ]
Juz wszytsko działa!!:) wylutowałem U3 i wlutowałem spowrotem i zadziałało...ale neistety mam inny problem tym razem z wyswietlaczem LCD, otóż gdy probuje wyswietlić nieparzystą liczbę znaków to wyświetlacz pokazuje mi jakieś śmieci i tak dziewnie miga, ale gdy chce wyświetlic parzystą liczbę znaków to wszystko jest ok:/
 
     
igi79 
Nowy na forum


Dołączył: 20 Gru 2006
Posty: 4
Skąd: jasło
Wysłany: 2007-03-20, 18:23   

Witam
Mam takie pytanie do której nóżki na wtyczce db25m podłączyć przewód GND który ma wychodzić z płytki bo z rysunku wynikałoby że do nóżek od 18 do 25
 
   
     
ZbeeGin
[Usunięty]

Wysłany: 2007-03-20, 18:30   

Wypadałoby do wyszstkich z tego zakresu. Ale możesz do dowolnej z tego zakresu.
 
     
igi79 
Nowy na forum


Dołączył: 20 Gru 2006
Posty: 4
Skąd: jasło
Wysłany: 2007-03-20, 18:42   

ZbeeGin napisał/a:
Wypadałoby do wyszstkich z tego zakresu. Ale możesz do dowolnej z tego zakresu.

to znaczy co to za różnica,czy do wszystkich czy do jednej
 
   
     
Michał17 
Michał


Wiek: 44
Dołączył: 07 Sty 2006
Posty: 309
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-03-21, 11:09   

Wszystkie są podłączone do GND w kompie, ale może się zdżyć że w kompie konkretna jest uszkodzona.
 
     
igi79 
Nowy na forum


Dołączył: 20 Gru 2006
Posty: 4
Skąd: jasło
Wysłany: 2007-03-22, 17:54   

Witam
Może ktoś mi powiedzieć czemu bascom wywala mi komunikat "there is no default printer currently selected",z góry serdeczne dzięki.
 
   
     
Michał17 
Michał


Wiek: 44
Dołączył: 07 Sty 2006
Posty: 309
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-03-22, 17:57   

A możesz opisać dokładniej kiedy pojawia się ten komunikat :?:
 
     
ZbeeGin
[Usunięty]

Wysłany: 2007-03-22, 17:59   

Niestety, BASCOM używa pewnego komponentu, który wymaga aby w systemie istniała jakakolwiek drukarka. Najlepiej zainstalować dowolną drukarkę lokalną, np. HP LaserJet...
 
     
Michał17 
Michał


Wiek: 44
Dołączył: 07 Sty 2006
Posty: 309
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-03-22, 18:00   

A ta drukarka to może być do PDF-ów :?:
 
     
Koppel 



Wiek: 34
Dołączył: 24 Lip 2005
Posty: 482
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2007-03-22, 18:01   

igi79 napisał/a:
Może ktoś mi powiedzieć czemu bascom wywala mi komunikat "there is no default printer currently selected",z góry serdeczne dzięki.

Because there is no default printer currently selected.
You have to install any printer, even if there is no physical one.

No ja wiem, że to trochę złośliwe... ale: uczcie się języka... przynajmniej tak koślawie jak wyżej :P
 
     
ZbeeGin
[Usunięty]

Wysłany: 2007-03-22, 18:02   

Niestety nie wiem jak zachowa się BASCOM gdy zainstalujesz wirtualną drukarkę... Warto wypróbować.
 
     
igi79 
Nowy na forum


Dołączył: 20 Gru 2006
Posty: 4
Skąd: jasło
Wysłany: 2007-03-22, 18:07   

Koppel napisał/a:
igi79 napisał/a:
Może ktoś mi powiedzieć czemu bascom wywala mi komunikat "there is no default printer currently selected",z góry serdeczne dzięki.

Because there is no default printer currently selected.
You have to install any printer, even if there is no physical one.

No ja wiem, że to trochę złośliwe... ale: uczcie się języka... przynajmniej tak koślawie jak wyżej :P


Dzięki za rade zaraz spróbuje.

[ Dodano: 2007-03-22, 18:45 ]
Niestety nadal to samo,tzn. np.przy próbie zmiany chipa w opcjach wyskakuje ten komunikat.
 
   
     
Npn 
Nowy na forum


Wiek: 31
Dołączył: 19 Maj 2007
Posty: 33
Skąd: Kraków
Wysłany: 2007-06-09, 04:46   

Uważam, że warto olać gotowe rozwiązania, a płytkę testową zaprojektować samemu. Szczególnie, że wiele ciekawych LCD-ków można kupić na Allegro, a one nie zawsze,
a nawet często, nie są zgodne z prezentowanymi rozwiązanami. Czasem warto spędzić
kilka chwil nad kartą katalogową, aby dostać to, co się chce.
 
     
ZbeeGin
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-28, 12:58   

UWAGA BŁĄD!
Jeśli chcecie podłączyć coś do goldpinu obsługującego PORTD to należy uważać, gdyż opis zawiera błąd. Linie tam są ODWRÓCONE, zatem "D6" to w rzeczywistości D2, "D5" to D3, "D3" to D5... Jedynie linia D4 jest prawidłowo.
Dziś się o tym z przykrością przekonałem uruchamiając swoją nową bibliotekę do BASCOM-a AVR.

Być może w nowych płytach opis został już popawiony.
 
     
ziajek 
Nowy na forum


Wiek: 28
Dołączył: 28 Paź 2007
Posty: 2
Skąd: Zamość
Wysłany: 2007-10-28, 12:37   

Witam!

zamierzam zacząć naukę programowania mikroprocesorów najprawdopodobniej od kursu "Mikrokontrolery dla początkujących". Czy jest do to dobra pozycja na początek czy możecie polecić coś innego?

jako układ testowy lepiej zakupić AVT3500 czy ZL11AVR (i np zmienić układ na AT90Sx). moglibyście opisać wady i zalety korzystania z tych dwóch urządzeń?

z góry dzięki za odpowiedź
 
   
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10