Poprzedni temat «» Następny temat
Płytka testowa kursu BSCOM-AVR
Autor Wiadomość
czarutek 


Wiek: 56
Dołączył: 02 Lis 2004
Posty: 236
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2005-05-03, 11:40   

To może dopiszmy tylko króciutko o co chodziło.
- Po prostu ten wyświetlacz LED blokował linie MISO i MOSI. BASCOM 'czuł' jekieś tam połączenia (dlatego komentarz był inny, niż przy odłączeniu płytki od LPT), ale nie mógł się komunikować z 2313 (dlatego komentarz był taki sam, jak przy próbach Wojtka z adresami LPT).
Chyba z grubsza jakoś tak.
 
 
     
jareks91


Dołączył: 15 Kwi 2005
Posty: 156
Wysłany: 2005-05-27, 07:49   RS-232

Witam,
Mam problem z komunikacją RS-232. Problem polega na tym że jak załąduje do procesora program np C025a i uruchomie terminal to jak wpisuje do niego jakąkolwiek literke to w terminalu jak i na LCD występują śmieci. JAkieś kosmiczne znaczki.
Zrobiłem kabel pod com-a tak jak opisywał tam Piotr Górecki tylko że ja mam wtyk DB9-F czyli żeński a on pokazywał podłączenia na DB9-M czyli męski. Widocznie ma tam błąd, ale czy to od tego wypisuje mi różne śmieci?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

[ Dodano: 28.06.2005 15:46:57 ]
Witam,
Już znalazlęm przyczynę w opcjach trzeba było zmienić aby Pcet i procek działąły z tą samą prędkością.
Zapomniałęm ustawić prędkość com-a i temu miałem te różne śmieci na ekranie.
Teraz już wszystko jest okej.
Pozdrawiam
 
     
goldpin
Nowy na forum


Dołączył: 08 Paź 2005
Posty: 1
Wysłany: 2005-10-09, 09:47   

Witam
Mam taki malutki problem. Własnie składam płytkę testową do kursu BASCOM AVR. W wykazie elementów i na schemacie rezystory R25,R26,R31,R32 mają wartość 10K a w zestawie dostałem rezystory 1K. Sprawdziłem na fotografii jakie to powinny być rezystory i odkryłem że na jednej fotografii sa rezystory o wartości 10K a na innej 1K. Teraz mam dylemat jaką wartość powinny mieć te rezystory 10K czy 1K , a moze to bez różnicy?.
 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2005-10-09, 09:54   

wlutuj 10k

wykaz.gif
Plik ściągnięto 19590 raz(y) 26,35 KB

 
     
2xP 
Nowy na forum


Dołączył: 21 Gru 2005
Posty: 3
Wysłany: 2005-12-21, 17:33   

Witam

Mam problem z podłączeniem płytki testowej z moją płytą główną: abit nf7s (procesor amd atlon 2500+, win xp).
Po zainstalowaniu bascoma avr ustawieniu wszystkich parametrów i próbie zaprogramowania procesora wyskakuje błąd: Coud not identyfity chip with ID:000103 lub ID:1FD901 (zależy jaki mikrokontroler wkładam do płytki testowej )
W związku z tym mam pytanie czy ktoś też miał taki problem z tą płytą lub podobną nową. Na forum wyczytałem, że komuś zadziałało po ustawieniu prędkości transmisji portu równoległego i płytki testowej, jeżeli bym mógł wiedzieć, w którym miejscu i na jaką wartość trzeba dokonać zmian to byłbym wdzięczny.
Próbowałem już chyba wszystkiego: zmian konfiguracji ustawień programu bascom avr na różne możliwe sposoby, zmieniłem program na nowszą wersje, wymieniłem płytę główną na identyczny model (bo myślałem, że może port równoległy mam zepsuty), używam userporta, Na innym komputerze dużo starszym (acorp z procesorem amd k6 450, win98se) programuje się bez problemu, czyli płytka testowa jest dobra. Przeczytałem artykuł w edw 12/2002 parę razy, ale tam nic nie ma o współpracy bascoma avr z nowymi płytami głównymi. Już naprawdę nie wiem co mam robić ... :(

pozdrawiam

[ Dodano: 18-01-2006, 19:01 ]
cześć

Wstawiłem do komputera drugi port równoległy na złączu pci, skonfigurowałem w basxomieavr i działa. (Jest to jakieś rozwiązanie problemu. Mimo to, orginalny ltp1 też powinien działać, bo na nim programuje 89c2051)

pozdrawiam
 
     
ZbeeGin
[Usunięty]

Wysłany: 2006-03-25, 08:07   

Dla wszystkich pragnących uruchomić płytkę AVT3500.

Proszę zmienić wartość rezystora na linii MISO (R16) z 330Ω na 100Ω. Wtedy wszystkie problemy z programowaniem procesora przez ISP na nowych płytach głównych powinny zniknąć. Dodatkowo na wtyczce programującej warto dodać kondensator 100pF z linii CLK do masy.
 
     
Zenerek 
SP2GIT



Wiek: 28
Dołączył: 21 Lip 2006
Posty: 296
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2006-12-17, 14:04   

A jeżeli używam nowszej płytki ZL11AVR i mam podobny problem po próbie zaprogramowania mikroprocesora: Could not identify chip with ID:000000 :!:
Zmieniałem różne ustawienia w Bascomie, ściągnąłem nowszą wersję, bo stara nie obsługuje Attiny2313, który posiadam. Kiedy w nowszej wersji mam ustawiony błędnie AT90S2313, to wyskakuje mi tylko ten błąd, ale kiedy zmienię na poprawny ATtiny2313, to po wyświetleniu tego komunikatu wyskakuje następny: Selected chip and target chip do not match AT90S2313<>ATtiny2313.
I w tym momencie to ja już nie wiem co robić :?:
:sad: :sad: :sad: :sad: :sad:
Proszę pomóżcie, ten zestaw kosztował mnie 280zł. :sad:
 
 
     
marcing 
DarkSoul



Wiek: 41
Dołączył: 14 Lut 2006
Posty: 803
Skąd: z pociągu...
Wysłany: 2006-12-17, 14:11   

Zenerek napisał/a:
to wyskakuje mi tylko ten błąd, ale kiedy zmienię na poprawny ATtiny2313, to po wyświetleniu tego komunikatu wyskakuje następny: Selected chip and target chip do not match AT90S2313<>ATtiny2313

Ustaw dodatkowo typ uP w opcjach kompilatora (nie programatora) - Options->Compiler->Chip
 
   
     
Zenerek 
SP2GIT



Wiek: 28
Dołączył: 21 Lip 2006
Posty: 296
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2006-12-17, 19:05   

Ale ja mogę ustawiać typ uP, tylko w opcjach kompilatora, w opcjach programatora Options->Programmer nie ma ustawień Chip.
A tak w ogóle, to czy programator ZL2PRG trzeba jakoś zainstalować :?:
Bo może tu tkwi błąd :?: Bo nie instalowałem go :!:
 
 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2006-12-17, 19:19   

Zenerek napisał/a:
Ale ja mogę ustawiać typ uP, tylko w opcjach kompilatora, w opcjach programatora Options->Programmer nie ma ustawień Chip.
A tak w ogóle, to czy programator ZL2PRG trzeba jakoś zainstalować :?:
Bo może tu tkwi błąd :?: Bo nie instalowałem go :!:

Musisz zrobić ustawienia takie:
Options->Compiler->Chip->attiny2313.dat
oraz
Options->Programmer->STK200/STK300 Programmer ( w wersji 1.11.8.3 jest obsługa STK200)
STK200 to ten twój ZL2PRG - instalować go nie musisz, no oczywiście poustawiaj swoją płytkę testową zgodnie z zaleceniami w dokumentacji. Płytka testowa musi byc zasilana ale to pewnie wiesz , programator jest wtedy również zasilany.
 
     
Zenerek 
SP2GIT



Wiek: 28
Dołączył: 21 Lip 2006
Posty: 296
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2006-12-17, 20:13   

Będę próbował :!: Jak nie wyjdzie, to kupię AT90S2312 i spróbuję na Bascomie używanym w oślej łączce.
Dzięki za pomoc :!: Pewnie się jeszcze odezwę, ale dzisiaj dam sobie spokój.
 
 
     
pawel.l89
Nowy na forum


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 19
Wysłany: 2006-12-18, 20:28   

Witam!
Od razu zaznaczam ze jestem poczatkujacy.kupiłem płytke avt3500 i nie moge ustawic napiecia na vrefie 2,56. POtencjometrem moge zmieniać tlyko w zakresie od ok 3,20 do 3,50 V. POtrebuje to do ćwieczen z ukłądem PCF8591..Czy wie ktoś co moze byc nie tak?Mierze oczywiscie na punkcie Vref do masy..
 
     
Zenerek 
SP2GIT



Wiek: 28
Dołączył: 21 Lip 2006
Posty: 296
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2006-12-18, 20:50   

A sprawdzałeś czy to jest dobry potencjometr wlutowany :?: Weź znajdź dokumentację i zobacz czy wartości są dobre. Przeanalizuj dokładnie schemat, może coś znajdziesz. Ja z tego zestawu nie korzystam, więc nie mogę więcej poradzić :!:
Powodzenia :razz:
 
 
     
pawel.l89
Nowy na forum


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 19
Wysłany: 2006-12-18, 22:14   

Kupiłem tą płytkę zmontowaną w sklepie sklep.avt.com.pl wiec zakłądam ze dobry potencjometr ale skoro tak twierdzisz to mzesz mi poradzic jak mam to sprawdzić?w dokumentacji jest napisane 1kR PR helitrim
 
     
Zenerek 
SP2GIT



Wiek: 28
Dołączył: 21 Lip 2006
Posty: 296
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2006-12-18, 22:37   

Wiesz nie wiem jak to sprawdzić. Zobacz, czy na tym potencjometrze są jakieś oznaczenia i jedynie je zweryfikuj. Powinno być na nim napisane 1kR, albo 102.
Trudno coś poradzić, jak się takiej płytki nie posiada. Miejmy nadzieję, że ktoś mądry się odezwie. Najwięcej osób odpowiada na posty jak się temat założy w weekend. Podejrzewam, że spieszy Ci się do uruchomienia tej płytki, lub chociaż odnalezienia usterki.
Zapodaj do kogoś z powyższych mądrych głów (oprócz mnie) prywatną wiadomość, to może pójdzie szybciej. Zapukaj do Wojtka-on się na tym zna. :wink:
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 14