Poprzedni temat «» Następny temat
Płytka testowa kursu BSCOM-AVR
Autor Wiadomość
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2003-04-11, 15:14   Płytka testowa kursu BSCOM-AVR

Polecam wszystkim, którzy zaczynają przygodę z BASCOM-AVR i z mikrokontrolerami AVR płytkę testową - kit AVT-3500. Dla tych którzy korzystają z kursu umieszczonego w EDW jest on bardzo pomocny, ponieważ od razu widać efekty pisanych programików i ćwiczeń umieszczonych w kursie. Zrobiłem sobie taką płytkę i jestem bardzo zadowolony :D .

  
 
     
jareks91


Dołączył: 15 Kwi 2005
Posty: 156
Wysłany: 2005-04-15, 15:37   

Witam,
Chciałbym też wykonać taką płytkę samodzielnie bo w avt dla mnie jest za drogo.
Jak ty ją wykonałeś? Kupileś zestaw za 130 złotych z wszystkimi elementami czy tylko płytke za 22 zł i reszte elementów sobie dokupiłeś w sklepie elektronicznym?
z góry dziekuje za pomoc
Pozdrawiam
 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2005-04-15, 21:14   

kupiłem płytke reszte praktycznie miałem w swoich "zasobach" ale wszystko mozna kupić tyle że nie wiem czy w niektórych przypadkach szybciej nie bedzie kupic płytki z elementami, to wszystko zalezy jaki masz dostep do sklepów, w internecie praktycznie wszystko kupisz tu www.seguro.pl
 
     
Gość

Wysłany: 2005-04-16, 07:05   

Wszystko dokładnie podlicz i przeanalizuj, bo STK500 kosztuje już poniżej 400zł.
 
     
czarutek 


Wiek: 56
Dołączył: 02 Lis 2004
Posty: 236
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2005-04-16, 07:16   

P.S. I też jest w Seguro...
Sorki, ktoś mi tu gmerał i się nie zalogowałem ;)
 
 
     
jareks91


Dołączył: 15 Kwi 2005
Posty: 156
Wysłany: 2005-05-02, 20:53   

Witam,
Mam problem.
Zrobilem zestaw uruchomieniowy i zainstalowałem BASCOM-AVR. I jak chce sprawdzić poprawność poleceniem syntax check to wyskakują mi następujące komunikaty:
|---------------------------------------------------------------------|
| Checking START.BAS |
| FLASH used: 8% |
| |
| |
| |
------------------------------------------------------------------------

a potem wyświetla sie mi taki komunikat:
|---------------------------------------------------------------------|
| |
| FLE NOT FOUND |
| |
| |
| |
------------------------------------------------------------------------

Co mam zrobić?? dlaczego mam takie komunikaty??
Prosze o odpowiedź.
Pozdrawiam
 
     
jareks91


Dołączył: 15 Kwi 2005
Posty: 156
Wysłany: 2005-05-02, 22:34   

Problem zniknął jak zainstalowałem starszą wersję , taką na jakiej pisane były ćwiczenia do oślej łaczki. Jednak mam drugi bardziej poważniejszy problem
Po skompilowaniu i jak chce już wysląć do procka F4 to wyskakuje mi następujący komunikat:

Could not identifity chip with ID:000000

Co to może być jak to ominąć??
Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam
 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2005-05-03, 06:49   

Sprawdź co masz poustawiane w opcjach, zrób dokładnie tak jak w opisie "Mikroprocesorowej oślej łączki"
Najlepiej jak zostawisz domyślne ustawienia, ale sprawdź jeśli nie uzywasz zewnętrznego programatora czy masz ustawione "Sample electronic programmer". Przepraszam za głupie pytanie ale nie wkładasz odwrotnie kabelka w płytkę testową?
 
     
jareks91


Dołączył: 15 Kwi 2005
Posty: 156
Wysłany: 2005-05-03, 08:34   

Kabla nie wkładam odwrotnie, wszsystko wygląda dobrze, luty dobre Napięcie Vref pokazuje 2,56 V to wszystko wyglada dobrze.
W opcjach mam ustawione dokładnie tak jak w oślej łaczce, i mam sample ustawione.
Sam już nie wiem co to może być za przyczyna...
Wszystkie elementy były kupione w sklepie wiec możliwośc uszodzonego jest znikoma
Co do kabla programującego to nie mam podłączonej żyły do game portu bo takiego portu nie posiadam, wiec zasilam ukladzik tylko z zasilacza.

Zauważyłem że komputer jakoś sie komunikuje z prockiem, bo jak wyciągne kabel programujacy to zgłasza sie bład ID:FFFFFFF
a po właczonym ID:000000
Pisze że nie może zidentyfikować chipu. Colud not identify chip.

Mam Win XP i port mam sprawny gdyż używam drukarki na tym porcie.
Co robić?
Pozdrawiam
 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2005-05-03, 08:43   

A masz w zakładce programatora ustawiony taki sam mikrokontroler jak w kompilowanym programie?
Pod WinXP nie sprawdzałem, masz jeszcze takie wyjście aby sprawdzić to na komputerze z Win98SE, nigdy nie miałem żadnego problemu o jakich czytam na różnych forach, też sam zmontowałem ten zestaw.
 
     
czarutek 


Wiek: 56
Dołączył: 02 Lis 2004
Posty: 236
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2005-05-03, 09:01   

Jarek leniu popraw się, poczytaj, nie przeskakuj rzeczy, które robisz pierwszy raz w życiu.
A masz... :P

P.S. A w ogóle to 2313 ma ID inne niż same zera? Bo coś mi się tak kojarzy, a nie mam czasu sprawdzać... Fuse nie ma, to chyba pamiętam.
 
 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2005-05-03, 10:40   

Trochę mnie to zaciekawiło i pobawiłem sie przez chwilę u siebie ustawieniami. Sprawdź jeszcze raz ustawienia portu LPT. Zobacz jaki masz adres w biosie i ustaw tak samo. Domyślnie w zakładce Options --> Programmer -->Parallel jest ustawione 378 jak zmieniłem na 278 to otrzymałem identyczny komunikat jak ty, moze więc tu masz problem. Ustaw drukarkę w biosie na EPP+ECP.
Jeżeli to nie pomoże to jednak sprawdziłbym montaż, moze jednak masz zwarcia na sygnałach służących do programowania. Najlepiej powyciągaj LCD jak masz lub LEDy a potem po prostu rób pomiary :)
  
 
     
czarutek 


Wiek: 56
Dołączył: 02 Lis 2004
Posty: 236
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2005-05-03, 10:44   

Ruszyło, zaraz Jarek napisze.
 
 
     
jareks91


Dołączył: 15 Kwi 2005
Posty: 156
Wysłany: 2005-05-03, 11:08   

DZIAŁA!! JUŻ DZIALA:)
Okazało się że wyświetlacz LED był źle włożony na odwrót!!.
Wszystko działa dziekuje za zainteresowanie i pomoc!
Pozdrawiam
 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2005-05-03, 11:12   

No więc jak zwykle okazuje sie że jednak błąd montażu, to jest kolejne doświadczenie :) Moja dopisana uwaga juz jest w takim razie nieaktualna
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10