Poprzedni temat «» Następny temat
Wzmacniacz na tranzystorach N-MOSFET kit 2762 AVT (z 8/2005)
Autor Wiadomość
Thomasz 
Nowy na forum


Dołączył: 29 Wrz 2006
Posty: 44
Skąd: jestem?
  Wysłany: 2006-09-29, 15:47   Wzmacniacz na tranzystorach N-MOSFET kit 2762 AVT (z 8/2005)

Witam, mam pytanie dotyczące "Wzmacniacz na tranzystorach N-MOSFET" kit 2762 AVT (z 8/2005).
Potrzebuje wzmacniacza (najlepiej nie drogi :razz: ), który będzie lekko wykorzystywał 100W (przy zniekształceniach wynoszących 0.0), miło widziany mocniejszy wzmacniacz :razz: . Pomślałem by zrobić "Wzmacniacz na tranzystorach N-MOSFET",
lecz niewiem jakich tranzystorów użycz IRF540 czy IRF640??
Jakie trafo dobrać (ile Volt, ile Amper itd) ??
Jaki duży radiator użycz??
No i czy bede musiał jakieś parametry elementów zmienić przy zastosowaniu IRF640??

Bardzo prosze odpowiedzcie mi szybko na moje pytania, ponieważ potrzebuje ten wzmacniacz jak najszybciej!! PLIS HELP
 
     
icky 



Wiek: 27
Dołączył: 29 Sty 2006
Posty: 141
Skąd: Kielce
Wysłany: 2006-09-29, 17:52   

do końcówki mocy 2x100W trafko ja biorę 400VA tak pytałem i zastrzeżeń nie było.

pytałem w serwisie i najbliższym odpowiednikiem irf540 do takiego wzmacniacza byłby właśnie irf640 zresztą w opisie nic nie pisze o ewentualnych zmianach.

mam pewne zastrzeżenie do opisu elementów - autor nie podał napięć kondensatorów [a muszą być spore w pewnych miejscach] i mocy rezystorów 0,22Ω - kupiłem 2W i okazały się za duże na płytkę... płytka także wydaje mi się strasznie "gęsta". po co tak upychać?
 
 
     
Thomasz 
Nowy na forum


Dołączył: 29 Wrz 2006
Posty: 44
Skąd: jestem?
Wysłany: 2006-09-30, 07:11   

IRF540 jest odpowiednikiem IRF640, ale który lepszy?? bo słyszałem że IRF640 lecz pytam do pewności, no i czy trzeba bedzie mocniejsze zasilanie dać??

Sorry, ale co do trafo to niestety nie jestem taki obeznany, bo nigdy nie robiłem układów z takimi trafo (nielicząc zwykłych małych transformatorków :razz: ), więc dobrze by było jakby ktoś dokładniej napisał ile czego ma być , tak że jak pójde do elektronicznego to żebym później nie stał jak "kołek" i niewiedzaiał co powiedzieć :razz:

A moze robił już ktoś ten wzmacniacz i może coś bardziej poradzi!! PLIS HELP

Co do płytki to sie zgadzam, jest mała i "gęsta".

HEEELP
 
     
icky 



Wiek: 27
Dołączył: 29 Sty 2006
Posty: 141
Skąd: Kielce
Wysłany: 2006-09-30, 09:28   

zasilacz do wzmacniacza 2x100W rms

co do tranzystorów to jak już pewnie się domyślasz nic nie musisz zmieniać na płytce.

irf640 mogą pracować przy większym napięciu zasilania [60V albo więcej] i dzięki temu końcówka z nimi będzie mocniejsza [wg opisu 140W przy 60V] ot i cała różnica. jeśli chcesz mieć te 100W na spokojnie to zastosuj irf640 i odrobinę mocniejszy zasilacz. wiąże się to z dodatkowymi kosztami [np a chyba przede wszystkim kondensatory zasilacza]

przy jednakowym napięciu zasilania zamiana irf540 na irf640 nic nowego nie zmieni w parametrach raczej.

można więc zasugerować się ceną :p irf540 kupiłem po 4zł sztuka [w serwisie] a irf640 za 1,90zł sztuka [w sklepie internetowym]
 
 
     
Thomasz 
Nowy na forum


Dołączył: 29 Wrz 2006
Posty: 44
Skąd: jestem?
Wysłany: 2006-09-30, 11:45   

Aha, ok :smile: ,
wiec zastosuje IRF640 i ok. 50V trafo,
jeśli teraz pójde do sklepu elektronicznego, to jak mam powiedzieć?? że chce trafo na 50V i ... (ile amper, i co tam jeszcze może być :razz: )?? :???:
 
     
icky 



Wiek: 27
Dołączył: 29 Sty 2006
Posty: 141
Skąd: Kielce
Wysłany: 2006-09-30, 16:18   

ma być 2x33V [33-35] po wyprostowaniu i odfiltrowaniu będzie ok 2x50V [potrzebne jest symetryczne]. czyli możesz wziąść 70V z odczepem po środku albo właśnie 2x35V

moc 400VA

takie trafo będzie drogie ostrzegam ;]

amperów się nie podaje na trafkach bo... I = P / R
 
 
     
Thomasz 
Nowy na forum


Dołączył: 29 Wrz 2006
Posty: 44
Skąd: jestem?
Wysłany: 2006-10-01, 07:54   

ok thx :grin: wiec niech bedzie 2x35V i 400VA. Jeszcze raz wielkie dzięki :mrgreen: , a cenowo to tak we 100zł sie zmieszcze, czy więcej :neutral: ?
 
     
peikman 
Nowy na forum


Wiek: 33
Dołączył: 31 Gru 2005
Posty: 27
Skąd: Wejherowo
Wysłany: 2006-10-01, 18:59   

Thomasz napisał/a:
IRF540 jest odpowiednikiem IRF640, ale który lepszy??


One nie są odpowiednikami. Do zasilania +/-45V lepszy jest IRF540 powyżej tego tylko IRF640.

Thomasz napisał/a:
A moze robił już ktoś ten wzmacniacz i może coś bardziej poradzi!! PLIS HELP


Najlepsze rady znajdzieś w opisie do tego wzmacniacza bo nikt za ciebie nie przeczyta tego.

icky napisał/a:
irf640 mogą pracować przy większym napięciu zasilania [60V albo więcej] i dzięki temu końcówka z nimi będzie mocniejsza [wg opisu 140W przy 60V] ot i cała różnica


Przy tak wysokim napięciu zasilania te tranzystory pograja tylko chwilke.

icky napisał/a:
ma być 2x33V [33-35] po wyprostowaniu i odfiltrowaniu będzie ok 2x50V [potrzebne jest symetryczne]. czyli możesz wziąść 70V z odczepem po środku albo właśnie 2x35V


Takie napiecie to da moc 160W/4om czego tranzystory IRF640 napewno nie wytrzymaja.
 
     
Thomasz 
Nowy na forum


Dołączył: 29 Wrz 2006
Posty: 44
Skąd: jestem?
Wysłany: 2006-10-02, 06:37   

No, no moze nie odpowiednikiem ale że mozna zastosować IRF640 i że jest lepszy od IRF540 :razz:

Opis czytałem, ale to nie moja wina ze elektroniką zajmuje sie od jakiegoś czasu i niesety nie jestem jeszcze na stopniu zaawansowanym :cry: .

Więc "peikman", jaki twoim zdaniem by trzeba bylo zastosować trafo? Bo moim zdaniem, po przeczytaniu i przesłuchaniu tylu wypowiedzi doszłem do wniosku ze 2x35V i 200VA powinno starczyć :razz:
 
     
peikman 
Nowy na forum


Wiek: 33
Dołączył: 31 Gru 2005
Posty: 27
Skąd: Wejherowo
Wysłany: 2006-10-02, 08:51   

Ale nie napisałeś wogle jakie kolumny chcesz podłączyć 4 czy 8om. Czy chcesz mieć jedną końcówke czy stereo. Trudno sie tego domyślić.

Z napiecia 2x35V masz ok 150W/4om i 80W/8om Jeśli bedziesz miał tranzystory IRF640 to przy napieciu transformatora 2x35V możesz podłaczyć tylko kolumny 8 omowe bo przy próbie mocy tranzystory IRF640 sie spalą jak będą miały dać 150W.

Thomasz napisał/a:
Opis czytałem, ale to nie moja wina ze elektroniką zajmuje sie od jakiegoś czasu i niesety nie jestem jeszcze na stopniu zaawansowanym



A tak pozatym to może powinieneś zacząć od czegoś prostszego.
 
     
Thomasz 
Nowy na forum


Dołączył: 29 Wrz 2006
Posty: 44
Skąd: jestem?
Wysłany: 2006-10-02, 17:52   

no raczej 8om, mono
że jak przy zasilaniu 2x35V dostane tylko 80W na 8om?? a ja chciałem te 100W 8om lekko dostać :cry:
a to sie nieda inaczej?


robiłem prostrze układy, ale mi sie znudziły :razz:
 
     
peikman 
Nowy na forum


Wiek: 33
Dołączył: 31 Gru 2005
Posty: 27
Skąd: Wejherowo
Wysłany: 2006-10-02, 19:27   

Thomasz napisał/a:
no raczej 8om, mono


To musisz mieć transformator 2x40V 100W albo 120W i wtedy na obciązeniu 8om bedziesz miał te 100W. Ale gdy stosujesz tranzystory IRF640 to nie próbuj podłanczać głosnika 4om i dawać na pełną głosność bo spalą sie tranzystory.
 
     
piotrek7700 


Wiek: 28
Dołączył: 09 Mar 2006
Posty: 102
Skąd: Leszczyna
Wysłany: 2006-10-03, 07:21   

jak już coś robisz to daj IRFP240 (IRFP250) rezystory ograniczające zamiast 0,22 na np 0,1
napiecie zasilające +/- 63 trafko 2x40...45 ok 200 Wat i sporo w kondkach w zasilaczu. u mnie takie zabawki chodzą już w mostku i wymiatają na 8 ohm tylko głośniki nie daja rady przy fullu, bassy robią swoje. przy takim zasilaniu jeszcze musiałbyś wymienić zabezpieczenia żeby Ci się nie wyłączał przy pełnym wysterowaniu. jesli podłączysz pod same głośniki bez zwrotnic to radiator wielki nie musi być wspomóż go dobrym wentylatorem, oczywiście pasta sylikonową i cieńkie podkładki izol, są niezbędne!!!
płytka w sumie jest gęsta ale to jest jedynie jej plus... ja takie płytki robię sam i ścieżki są wporzo. tylko ścieżki którymi będą płynęły duże prądy musisz pogrubić, przewody mocowe jak najgrubsze i masz taaaaki sprzęt na dobry początek. przy 63 V jest trochę zabawy przy odpalaniu ale robiłem wiele innych na tranzystorach i ten od razu zadziałał bez problemów
  
 
 
     
Thomasz 
Nowy na forum


Dołączył: 29 Wrz 2006
Posty: 44
Skąd: jestem?
Wysłany: 2006-10-04, 14:53   

ok, ale czy IRFP240 (IRFP250) mozna podłączyć tak samo jak te standardowe IRF540 czy IRF640??

Niektóre kondensatory są na 50V, czy przy 63V nic sie nie stanie??




peikman <-- ale ja niechce max 100W, tylko żeby lekko dawały 100W, a nawet i więcej :razz:
 
     
marcing 
DarkSoul



Wiek: 41
Dołączył: 14 Lut 2006
Posty: 803
Skąd: z pociągu...
Wysłany: 2006-10-04, 19:23   

Thomasz - czy tak trudno przejrzeć noty katalogowe?
Gdybyś to zrobił, wiedziałbyś że IRF540 mimo niższego napięcia ma większy dopuszczalny prąd...
 
   
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11