Poprzedni temat «» Następny temat
Waty na ampery
Autor Wiadomość
adiblol 
lutujący bez schematu ;)



Dołączył: 13 Sty 2006
Posty: 214
Skąd: zza dymu spalonych czesci
Wysłany: 2006-08-05, 14:43   Waty na ampery

Jak przeliczyć (znając napięcie) moc urządzenia (W) na pobór prądu (A) i odwrotnie?
Szukałem w Wikipedii ale sensownych wzorów nie było.
 
     
GAVRON 
Cy-27 FLANKER



Wiek: 32
Dołączył: 26 Maj 2006
Posty: 472
Skąd: Łaziska Górne
Wysłany: 2006-08-05, 14:48   

:shock: GOOGLE lub KSIĄŻKA Z PODSTAW ELEKTROTECHNIKI I trochę algebry z podstawówki :!:
 
     
tasza 



Dołączyła: 21 Lut 2005
Posty: 1295
Skąd: ....
Wysłany: 2006-08-05, 14:58   

adiblol napisał/a:
Szukałem w Wikipedii ale sensownych wzorów nie było

:shock:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Moc
http://pl.wikipedia.org/wiki/Moc_pozorna
http://pl.wikipedia.org/wiki/Moc_czynna

Reasumując: P = U*I ---> I = P / U , dla pozornej S jest podobnie...

tasza

PS.
ciężkie czasy nadeszły....
 
     
Arnold_S.
[Usunięty]

Wysłany: 2006-08-05, 15:18   

tasza napisał/a:
Reasumując: P = U*I ---> I = P / U , dla pozornej S jest podobnie...

No, no. :smile: To jest prawda tylko przy prądzie stałym.


P.S.
Temat rzeczywiście porażający...
 
     
tasza 



Dołączyła: 21 Lut 2005
Posty: 1295
Skąd: ....
Wysłany: 2006-08-05, 15:25   

adiblol napisał/a:
moc urządzenia (W)

napisał W...że waty niby...

choć dla urządzeń RTV/AGD możesz szacunkowe obliczenia wykonywać
jak dla mocy czynnej....

no, a temat jest rzeczywiście inspirujący....
:roll:
 
     
pim 



Wiek: 26
Dołączył: 31 Sie 2005
Posty: 122
Skąd: Tychy
Wysłany: 2006-08-05, 16:52   

Czy to prawda ze fala EM jest mocą czynną
 
 
     
GAVRON 
Cy-27 FLANKER



Wiek: 32
Dołączył: 26 Maj 2006
Posty: 472
Skąd: Łaziska Górne
Wysłany: 2006-08-05, 17:01   

Arnold_S. napisał/a:
No, no. To jest prawda tylko przy prądzie stałym.


Lubię takie rozważania :roll: .

Przy przemiennym też pod warunkiem, że cosφ=1 lub bliski 1 (np. grzałka elektryczna, silnik już nie!) :mrgreen: .

Dla prądu stałego nie ma potrzeby wprowadzać pojęcia mocy pozornej, bo nie ma tam składowej biernej, więc wzory na moc czynną przy prądzie stałym i pozorną przy przemiennym są takie same.

Różnica jest pomiędzy czynną dla przemiennego i czynną dla stałego.

Zresztą w powyższych linkach są wzory. :neutral:
 
     
Arnold_S.
[Usunięty]

  Wysłany: 2006-08-06, 02:15   !

pim napisał/a:
Czy to prawda, że fala EM jest mocą czynną?


Fala nie jest mocą.
Napięcie nie jest natężeniem.
Rezystancja nie jest pojemnością.
Długość nie jest objętością.
I tak dalej... :cool:

Fala(elektromagnetyczna, czy mechaniczna) niesie energię.



pim w podpisie napisał/a:
Jest jeszcze jedna "rzecz" której nie rozbierałem... :mrgreen:

Jaka to "rzecz"? :roll:
 
     
adiblol 
lutujący bez schematu ;)



Dołączył: 13 Sty 2006
Posty: 214
Skąd: zza dymu spalonych czesci
Wysłany: 2006-08-06, 09:05   

No to jak jest przy zasilaniu ZASILACZA lub KOMPUTERA? Chodzi mi o wartość szacunkową jak to obliczyć żeby było DOBRZE?
 
     
Arnold_S.
[Usunięty]

  Wysłany: 2006-08-06, 11:14   Masz licznik w domu - zmierz sobie.

Żaden zasilacz nie pobiera "mocy z napisu" na naklejce(to tylko wartość maksymalna jaką może dać, ale w większości przypadków, zwłaszcza w komputerach, daleko do tego maksimum).
Nie oszacujesz tego, "żeby było dobrze".
Ale możesz to zmierzyć - każdy ma w domu licznik energii !
:smile:
Tyle w temacie.


P.S.
Zobacz ten temat(tylko nie bierz na poważnie bajek, "że zasilacz 350W żre ciągle 350W"):
http://elportal.pl/forum/viewtopic.php?t=1881

Z praktyki wychodzi, że przeciętny komputer(w miarę "na czasie", czyli z procesorem minimum 1GHz) wraz z monitorem(zwykłym na kineskopie), pobiera w okolicach ≈200W(na pewno nie 400 i więcej, jak niektórzy wymyślają).

Jak ktoś chce oszczędzać, to niech np. wymieni zwykłe żarówki na kompaktowe, a komputer zostawi w spokoju(często np. starsi ludzie są przekonani, że głównie komputer - czyli coś, czego nie znają - jest odpowiedzialny za "wysokie rachunki").
 
     
adiblol 
lutujący bez schematu ;)



Dołączył: 13 Sty 2006
Posty: 214
Skąd: zza dymu spalonych czesci
Wysłany: 2006-08-06, 13:11   

Arnold_S. napisał/a:
Ale możesz to zmierzyć - każdy ma w domu licznik energii !

Ale to musze wszystko wyłączać i mierzyć obroty ;/ skomplikowane...

Nie chodzi o pomiar. Chodzi o zamianę Watów na Ampery i odwrotnie...
 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2395
Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 2006-08-06, 13:35   

adiblol napisał/a:
Nie chodzi o pomiar. Chodzi o zamianę Watów na Ampery i odwrotnie...

No na to pytanie chyba juz dostałeś odpowiedź, dyskusja zaczyna być "dziwna".
 
     
Arnold_S.
[Usunięty]

Wysłany: 2006-08-06, 14:03   

Jacy ludzie, taka dyskusja. :grin:
 
     
adiblol 
lutujący bez schematu ;)



Dołączył: 13 Sty 2006
Posty: 214
Skąd: zza dymu spalonych czesci
Wysłany: 2006-08-07, 13:34   

Dostałem odpowiedź dotyczącą prądu stałego. A chce zamieniać parametry urządzeń zasilanych z sieci...
 
     
tasza 



Dołączyła: 21 Lut 2005
Posty: 1295
Skąd: ....
Wysłany: 2006-08-07, 13:56   

Arnold_S. napisał/a:
Jacy ludzie, taka dyskusja.

nie narzekaj, bo całą zabawę zepsujesz... :mrgreen:

adiblol napisał/a:
A chce zamieniać parametry urządzeń zasilanych z sieci...


jeżeli urządzenie pobiera P watów i jest zasilane z napięcia o wartości U to
prąd I będzie P / U

to dotyczy odbiorników o cosφ≈ 1 (co już GAVRON napisał :idea: ) czyli grzałek,
żarówek (takich zwykłych) etc/itd....
one mają to do siebie że pobierają tyle mocy ile im napisali w fabryce na nalepce.

jeżelich chcesz oszacować ile prądu pobiera z sieci zasilacz komputera to trzeba inaczej....
to że na nim pisze 345W to nie znaczy że on tyle pobiera, tylko że taką moc
może dostarczyć do obciążenia (układów komputera)...
zasilacz o mocy 500W może pobierać z sieci/dostarczać do kompa np. tylko kilkadziesiat watów...
to zależy ile mocy pobierają poszczególne składniki komputera....

zrozumienie tego niuansu wiele ułatwi.... :roll:

tasza
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12