Poprzedni temat «» Następny temat
EdW 1/2006 - Płytka testowa kursu AVR-GCC
Autor Wiadomość
Koppel 



Wiek: 34
Dołączył: 24 Lip 2005
Posty: 482
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2007-06-03, 11:23   

:arrow: elektron
Dzięki za informację. Rzeczywiście kod nie zawiera błąd.
Funkcja lcd_sendHalf(LCD_FUNC|LCDC_FUNC8b) może być wywołana dwukrotnie... Chodzi w praktyce o to aby wyświetlacz wyprowadzić ze stanu 4 liniowego jeśli w nim się akurat znajduje. Ponadto prawda jest taka, że przy prawidłowym załączaniu zasilania wyświetlacza, moduł sam się zeruje i najczęściej cała skomplikowana procedura inicjacji LCD może być ograniczona do jego włączenia.
Jednak błąd polegający na wysyłaniu młodszej połówki bajtu zamiast starszej to rzeczywiście poważniejsze przeoczenie.
 
     
elektron 
Nowy na forum



Dołączył: 23 Lip 2005
Posty: 31
Wysłany: 2007-06-03, 13:01   

Koppel napisał/a:
:arrow: elektronFunkcja lcd_sendHalf(LCD_FUNC|LCDC_FUNC8b) może być wywołana dwukrotnie... Chodzi w praktyce o to aby wyświetlacz wyprowadzić ze stanu 4 liniowego jeśli w nim się akurat znajduje.


Wywołanie tylko dwukrotne tej komendy podczas inicjalizacji wyświetlacza do pracy 4 bit. w większości przypadków powoduje złą(losową) inicjalizację (sprawdzone w praktyce na kilku wyświetlaczach) Ponadto w dokumentacj HD44780 nigdzie nie doczytałem o możliwości pominięcia jednego wywołania tej instrukcji. Nie chodzi mi o wyprowadzenie wyświetlacza z 4 bit do 8 bit tylko konkretnie o funkcję lcd_init.

lcd_sendHalf(LCDC_FUNC|LCDC_FUNC8b);
delay100us8(41);
lcd_sendHalf(LCDC_FUNC|LCDC_FUNC8b);
delay100us8(2);
lcd_sendHalf(LCDC_FUNC|LCDC_FUNC4b);
delay100us8(2);
 
     
Koppel 



Wiek: 34
Dołączył: 24 Lip 2005
Posty: 482
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2007-06-03, 13:16   

elektron napisał/a:
Wywołanie tylko dwukrotne tej komendy podczas inicjalizacji wyświetlacza do pracy 4 bit. w większości przypadków powoduje złą(losową) inicjalizację (sprawdzone w praktyce na kilku wyświetlaczach)

W moim przypadku, przedstawione procedury, działają prawidłowo. Mimo tego, że sama inicjacja (ja się jednak upieram przy tym słowie) od strony wysyłania młodszego, zamiast starszego bajtu, jest całkowicie nieprawidłowa. Rzeczywiście zauważyłem ostatnio, w przypadku jednego projektu, że ciężko wyciągnąć wyświetlacz z dziwnych stanów po zawieszeniu procesora. Wymagało to ponownego włączenia zasilania. Jak wiec napisałem wcześniej, zauważenie wspomnianych problemów wymaga "trudnych" warunków zasilania (zbyt wolne jego narastanie).
Kody są testowane, u mnie, jednak najczęściej są to warunki laboratoryjne. Siłą rzeczy może się zdarzyć, że jakiś błąd umknie w takim badaniu.
Dziękuję jeszcze raz za uwagi - wykorzystam je przy składaniu i poprawianiu całości.
Od pewnego czasu pojawiła się zresztą myśl aby napisać erratę na mojej stronie autorskiej. Na razie projekt zawieszony ze względu na nawał prac :sad:
Ale cykl został już praktycznie zamknięty, zakończy się jeszcze sesja i będzie chwila aby przysiąść nad całością kursu.

Swoją drogą - znajdowanie mniejszych lub większych błędów w tekście, o ile nie jest dla mnie zbyt przyjemne.... to cieszy o tyle, że świadczy o tym, że kurs jest czytany z uwagą :)
 
     
elektron 
Nowy na forum



Dołączył: 23 Lip 2005
Posty: 31
Wysłany: 2007-06-03, 13:25   

Koppel napisał/a:
Swoją drogą - znajdowanie mniejszych lub większych błędów w tekście, o ile nie jest dla mnie zbyt przyjemne.... to cieszy o tyle, że świadczy o tym, że kurs jest czytany z uwagą :)


Błędy/przeoczenia zawsze się trafiają, najczęściej banalne. Wiedzą o tym doskonale ci, którzy piszą programy. Myślę, że kurs cieszy się sporym zainteresowaniem. Osobiście nie spotkałem nigdzie lepszego i wnikliwszego opracowania w danym temacie. Dlatego jak napisałem wcześniej czekam z niecierpliwością na wydanie książkowe. Taką wiedzę zawsze jest wygodnie mieć pod ręką. Mam nadzieję, że kurs nie kończy się definitywnie i od czasu do czasu pojawią się jakieś artykuły w nawiązaniu do całego, świetnie przygotowanego cyklu.
 
     
treker
Nowy na forum


Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 41
Wysłany: 2007-06-05, 15:34   

Witam!
Chciałem zacząć naukce C i przeglądałem sobie wsyztski listingi, ale zauwazylem że część jest pisana w innej wersji NotePad i nie chcą się kompilowac wychodzą błedy z _delay_ms. Którą wersję kompilatora wgrac abym mógl wszystkie listingi z całego kursu kompilować bez problemu?
A pozatym to jak wielu czekam na książkę i mam pytanie czy książka (jeśli bedzie)zostanie napisana też na tą starą wersję NotePade czy listingi i wyjaśnienia zostaną dostosowane do nowszej aktulanej wersji notepade?
Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-06-11, 15:42 ]
Acha i czy ksiażka będzie od początku dla avt-3505 czy też dla avt-3500
 
     
Npn 
Nowy na forum


Wiek: 31
Dołączył: 19 Maj 2007
Posty: 33
Skąd: Kraków
Wysłany: 2007-06-12, 07:12   

NotePad jest jedynie edytorem tekstu (takim rozszerzonym o podświetlanie składni języka notatnikiem). Twoim problemem jest kompilator C - NotePad nie ma tu nic do gadania. Musisz zainstalować sobie odpowiednią wersję kompilatora. Inną sprawą jest to, że stare programy obsługujące np. port COM1 mają problemy z jego obsługą pod WinXP. Wszystko zależy od współpracy Twojego systemu z kompilatorem.
 
     
Anax 



Wiek: 26
Dołączył: 08 Sie 2006
Posty: 196
Skąd: JO82KL
Wysłany: 2007-06-12, 13:06   

treker napisał/a:
Acha i czy ksiażka będzie od początku dla avt-3505 czy też dla avt-3500


AVT3500 jest dla bascoma i książka została już wydana:

http://www.btc.pl/?id_prod=10652

Bardzo przystępnie napisana :)

Pozdrawiam.
 
 
     
treker
Nowy na forum


Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 41
Wysłany: 2007-06-12, 15:34   

Anax napisał/a:
treker napisał/a:
Acha i czy ksiażka będzie od początku dla avt-3505 czy też dla avt-3500


AVT3500 jest dla bascoma i książka została już wydana:

http://www.btc.pl/?id_prod=10652

Bardzo przystępnie napisana :)

Pozdrawiam.


Bardzo dobrze o tym wiem sam mam tę ksiązkę i pożyczoną płytke ale kurs C na początku był na tej płytce(3500) i chciałbym wiedzieć czy w książce bedzie tak samo?
 
     
Koppel 



Wiek: 34
Dołączył: 24 Lip 2005
Posty: 482
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2007-06-13, 07:24   

treker napisał/a:
wychodzą błedy z _delay_ms.

Proszę o dokładniejsze informacje. Jaka wersja GCC jakie błędy. Przy takim opisie mogę dać co najwyżej SOA #1*

*http://pl.wikipedia.org/wiki/SOA

Cytat:
Acha i czy ksiażka będzie od początku dla avt-3505 czy też dla avt-3500

A jak myślicie, że powinno być? Jeszcze o tym nie myślałem. Jest sesja... moja głowa zajęta jest czymś znacznie mniej ciekawym.
 
     
marcing 
DarkSoul



Wiek: 41
Dołączył: 14 Lut 2006
Posty: 803
Skąd: z pociągu...
Wysłany: 2007-06-13, 09:39   

Koppel napisał/a:
A jak myślicie, że powinno być? Jeszcze o tym nie myślałem. Jest sesja... moja głowa zajęta jest czymś znacznie mniej ciekawym.

Moim zdaniem lepiej pisać od razu dla "większego" brata - ale tak, by osoby już posiadające AVT3500 mogły uruchomić proste przykłady po drobnych korektach (a jak wiem - można).
Trudniejsze przykłady w zasadzie i tak wymagają mocniejszego procesora...
 
   
     
treker
Nowy na forum


Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 41
Wysłany: 2007-06-13, 13:39   

ja też myśle, że najlepiej gdyby było od początku dla 3505. A te błędy narazie dla mnie są nie ważne bo i tak nie uczę się C. Zaczne jak bedzie książka. Generalnie chodziło o to, że miałem zainstalowany winavr ten co był przedsatwiony na poczatku kursu a listingiktóre byly pod koniec kursu były już na inne winavr'y i chodziło mi o to czy otworze i skompiluje wszystkie kozystają tylko z jednej wersji ;)
Pozdr
 
     
mikszy5 
Nowy na forum


Dołączył: 27 Maj 2007
Posty: 5
Wysłany: 2007-06-17, 13:34   

Witam!
Czekam na książkę, kupiłbym teraz już pcb do 3505 (bo wydaje mi się, że kupując osobno części można sporo zaoszczędzić, ale może się mylę :wink: ). Chciałbym sie upewnić czy do czasu książki nie ukaże się jakiś nowszy, lepszy zestaw uruchomieniowy tak jak było z kursem Bascom, najpierw był avt3500 a później pojawił się ZL11AVR.
 
     
Koppel 



Wiek: 34
Dołączył: 24 Lip 2005
Posty: 482
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2007-06-17, 13:39   

mikszy5 napisał/a:
Chciałbym sie upewnić czy do czasu książki nie ukaże się jakiś nowszy, lepszy zestaw uruchomieniowy tak jak było z kursem Bascom, najpierw był avt3500 a później pojawił się ZL11AVR.

Płytka główna będzie prawdopodobnie bez zmian.
Natomiast na 90% zmieni się płytka wykonawcza.
 
     
mikszy5 
Nowy na forum


Dołączył: 27 Maj 2007
Posty: 5
Wysłany: 2007-06-17, 13:51   

Dziękuje za informację. Więc się wstrzymam z zakupem, a te zmiany beda jakieś radykalne? Stanie to się gdy wyjdzie książka czy wcześniej?
Pozdr
 
     
treker
Nowy na forum


Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 41
Wysłany: 2007-06-19, 10:48   

Cytat:
Natomiast na 90% zmieni się płytka wykonawcza.

Witam!
Układ z lepszą płytką wykonawczą bedzie jako nowy kit czy poprawka do tego?
Bo jak jako poprawka to znowu bedzie trzeba czekać aż AVT oprózni cały magazyn gorszych płytke. Tak jak to bylo na poczatku.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10