Poprzedni temat «» Następny temat
EdW 1/2006 - Płytka testowa kursu AVR-GCC
Autor Wiadomość
Victor
Gość
Wysłany: 2005-11-21, 21:48   EdW 1/2006 - Płytka testowa kursu AVR-GCC

Może redakcja by napisała coś wiecej, co to będzie, czy to sama płytka czy cały kurs, a jeżeli kurs to ile odcinków przewidujecie? Bardzo mnie to interesuje.
 
     
Koppel 



Wiek: 34
Dołączył: 24 Lip 2005
Posty: 482
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2005-11-22, 09:16   

Kurs już trwa... w grudniu pojawi się 6 część. ;]
 
     
Victor
Nowy na forum


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 9
Wysłany: 2005-11-23, 12:09   

Koppel napisał/a:
Kurs już trwa... w grudniu pojawi się 6 część. ;]

Czy to oznacza, że ta płytka testowa jest do kursu "Programowanie procesorów w języku C"?
Niestety postanowiłem dopiero teraz zainteresować się tym kursem, czy jest możliwość otrzymania, zakupienia poprzednich artykułów?
pozdrawiam
wojszu@interia.pl
 
     
Koppel 



Wiek: 34
Dołączył: 24 Lip 2005
Posty: 482
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2005-11-23, 14:22   

Victor napisał/a:
Czy to oznacza, że ta płytka testowa jest do kursu "Programowanie procesorów w języku C"?

Dokładnie tak
Victor napisał/a:
czy jest możliwość otrzymania, zakupienia poprzednich artykułów?

Proszę kontaktować się z działem handlowym lub działem prenumeraty AVT - zwykle dostępne są numery archiwalne.

Pozdrawiam
 
     
Victor
Nowy na forum


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 9
Wysłany: 2005-11-23, 15:34   

Victor napisał/a:
Proszę kontaktować się z działem handlowym lub działem prenumeraty AVT - zwykle dostępne są numery archiwalne.

A samych artykułów, nie można zakupić, po co mi całe gazety?
 
     
Koppel 



Wiek: 34
Dołączył: 24 Lip 2005
Posty: 482
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2005-11-23, 19:00   

Nie wiem jak wygląda sprawa z samymi artykułami. Z tego co widzę na Elportalu, EdW realizuje politykę udostępniania na stronie starszych materiałów. Jednak nie wiem jak długo potrwa zanim "Kurs..." zostanie udostępniony w taki sposób... Nie wiem nawet czy w ogóle będzie dostępny przez stronę. Decyzje dotyczące sprzedaży, rozporowadzania tekstów podejmują inne osoby. Proponuję odpowiednie zapytanie kierować do działu prenumeraty: prenumerata@avt.pl Nawet jeśli nie pomogą, mogą odesłać do odpowiedniego działu.

Pozdrawiam
 
     
tasza 



Dołączyła: 21 Lut 2005
Posty: 1298
Skąd: Ostrowiec Św. / Warszawa
Wysłany: 2005-11-24, 12:11   

Koppel napisał/a:
Nie wiem jak wygląda sprawa z samymi artykułami. Z tego co widzę na Elportalu, EdW realizuje politykę udostępniania na stronie starszych materiałów. Jednak nie wiem jak długo potrwa zanim "Kurs..." zostanie udostępniony w taki sposób...

dwa lata :roll:
kiedyś korespondowałam z Naczelnym w tej sprawie...
na materiały publikowane w EdW (artykuły, projekty) obowiązuje dwuletni 'okres ochronny' i trzeba z tym żyć...
wyjątkowo, może coś się pojawić na Elportalu, ale to już są indywidualne przypadki...
nie zmienia to faktu, że kiedy juz zakończysz ten kurs, to mając tę nową płytkę eval do ćwiczeń,
oraz jakiś bagaż doświadczeń, feedback od czytelników ( i forumowiczów) mógłbyś
jeszcze raz te materiały przeglądnąć, może coś pozmieniać i...
'zeszyt specjalny' - taki jak był kiedyś do Bascom College bodajże
zastanów się....

pozdrawiam,
tasza
 
     
Victor
Nowy na forum


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 9
Wysłany: 2005-11-24, 12:47   

Szkoda, że nie można zakupić samych artykułów, a redakcja to mogłaby chociaż bardziej szczegółowo opisać ten kurs, akurat mam ochote czymś takim się zająć, na początku myślałem o programowaniu 8051, później o kursie Bascom, ale po co się uwsteczniać, skoro można skorzystać z najnowszych rozwiązań, poza tym, C przyda się nie tylko do programowanie procesorów. Więc moja prośba, proszę o w miarę szczegółowe opisanie tego kursu, czy jest on od podstaw, jak będzie wyglądał, ile części, czy będzie dużo przykładów, do kogo jest on adresowany i co ważne ile będzie kosztowała płytka testowa i ewentualnie inne duperele, no i w góle czy warto się za to zabierać.
pozdrawiam

[ Dodano: 24-11-2005, 13:02 ]
Mam jeszcze pytania:
1. Czy wszystko co dotyczy tego kursu to jest w tych numerach: 5/2005, 6/2005, 7/2005, 9/2005, 10/2005, 12/2005, czy może coś przegapiłem?
2. Jeżeli chodzi o płytke testową to będzie szczegółowo opisane, co jak działa?
Przepraszam wszystkich za moją nachalność, ale niechciałbym kupować kota w worku, a co za tym idzie wyrzucać pieniędzy w błoto, już sam zakup archiwalnych numerów to ponad 50 zł.
 
     
Koppel 



Wiek: 34
Dołączył: 24 Lip 2005
Posty: 482
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2005-11-24, 16:16   

tasza napisał/a:
jeszcze raz te materiały przeglądnąć, może coś pozmieniać i...
'zeszyt specjalny' - taki jak był kiedyś do Bascom College bodajże
zastanów się....

Taki mam piękny plan - Jeśli starczy sił i czasu :? ... będą wakacje... będzie troszkę luzu... :)

:arrow: Victor
Kurs pisany jest głównie jako spadkobierca Mikroprocesorowej Oślej Łączki. Omawiany jest C od podstaw... a dokładniej GCC - kompilator znany użytkownikom linux'a. Nie powtarzam już całkowicie podstawowych pojęć. Brak tłumaczenia co to są przerwania, jak działają timery... zakładam, że to wszystko jest już wiadome (za co zresztą jeden czytelnik już dziękował obawiając się wcześniej, że ponownie pojawi się powtórzenie wszystkich materiałów).
Jeśli chodzi o dokładniejsze informacje o kursie - jestem na etapie układania się z bratem o stworzenie bazy mojej strony autorskiej. Informacje o tym co pojawiło się w poszczególnych częściach oraz co planuję znajdą się na pewno w tym miejscu.

Odnośnie dodatkowych pytań
Ad.1. W numerze 1/2005 pojawił się swoisty prolog opisujący wykorzystanie BASCOM'a jako uniwersalnego programatora. Znajomość tego tekstu może być pomocna dla osób które nie posługiwały się jeszcze żadnym programatorem w celu wpisania do mikrokontrolera kodu skopilowanego "na zewnątrz". Jednak można sobie poradzić i bez tego numeru.
Ad.2. Oczywiście. Nie pamiętam abym kiedykolwiek w EdW spotkał się z ukrywaniem jakiejś części projektu. Kody są dostępne, wzory płytek... dokładny opis ;] Jeśli zabraknie jakiś szczegółów na łamach pisma, zawsze można łapać autora na forum lub via email.
 
     
daniel93


Wiek: 24
Dołączył: 20 Wrz 2005
Posty: 138
Skąd: Wujskie city
Wysłany: 2005-12-01, 19:35   

A będą artykuły dla początkujących ???
Może jakiś temat na elportalu ???
Albo jakoś bardziej szczegułowo pisz.
Bo wychodzi że powinienem olać język c i uczyć się bascoma.
Bo tu jest strasznie mało szczegułów.
 
     
radzio 



Wiek: 33
Dołączył: 07 Gru 2004
Posty: 532
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2005-12-01, 21:23   

daniel93 więcej samodzielności... EdW nie jest jedynym źródłem wiedzy n/t jezyka C. Moim zdaniem kurs w EdW jest wystarczająco szczegółowy. Jeśli czegoś nie rozumiesz to włącz google i szukaj. Czytaj książki, pisz programy i ucz się na swoich błędach (w ten sposób nauczysz się o wiele więcej niż nawet z najbardziej szczegółowego kursu). Nic tak nie kształci jak godziny poświęcone na szukaniu jednej głupiej literówki czy innego błedu. Za to potem już go nigdy więcej nie powtórzysz.

I nie olewaj C tylko jak już coś chcesz olać to polecam Bascoma.
 
     
jareks91


Dołączył: 15 Kwi 2005
Posty: 156
Wysłany: 2005-12-01, 21:29   

daniel93 napisał/a:
A będą artykuły dla początkujących ???
Może jakiś temat na elportalu ???
Albo jakoś bardziej szczegułowo pisz.
Bo wychodzi że powinienem olać język c i uczyć się bascoma.
Bo tu jest strasznie mało szczegułów.


Dobra rady:

1. Jeśli jesteś zielony z elektroniki kup sobie oślą łączke analogową i bedziesz miał bardzo dobre podstawy praktyczne!!

Potem:

2. Widze że jesteś zielony z programowania procków wiec kup sobie mikroprocesorową oślą łączke i przerób ją całą . To da ci solidne podstawy do programowania.

Potem

3. Kup sobie gazety EDW z kursem C .

Jeśli zaczniesz od razu zabierać sie za punkt C, to polegniesz i sie zniechęcisz. Mozesz sobie kupić ten kurs bo potem bedziesz miał kłopoty ze znalezieniem archiwalnych numerów.
Nie wymagaj od EDW żeby kopiowali coś co już było i skończyło sie w kwietniu tego roku. Bo to naprawdę by wielu zniechęciło i raczej zapomnij o jakiś gazetkach dodatkowych, bo to już było :)

Pozdrawiam
 
     
Koppel 



Wiek: 34
Dołączył: 24 Lip 2005
Posty: 482
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2005-12-02, 15:15   

:arrow: jareks91
Święte słowa ;]
Ze względu właśnie na niechęć do powtarzania materiałów, nie jestem w stanie opisywać całkowitych podstaw dotyczących mikrokontrolerów. Kurs z założenia jest dla osób które mają już jakąś podstawową wiedzę w temacie. Można co prawda zacząć od C - ja zaczynałem swoją naukę od kodu maszynowego (nawet nie assemblera tylko od zer i jedynek właśnie), później przesiadając się na assembler... i gdy przyszła pora nauki jakiegoś innego języka - BASIC był dla mnie zupełnie niezrozumiały... był zbyt daleko od sprzętu abym był w stanie go pojąć :? Dopiero C (dalej C++) stało się dla mnie swoistym pomostem do języków wyższych poziomów.
Tak więc zaczynać można od dowolnej strony. Jednak, wydaje mi się, że droga którą przeszedłem jest bardziej wyboista :wink:
 
     
spark 


Wiek: 28
Dołączył: 25 Lis 2004
Posty: 381
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2005-12-02, 15:41   

Hm, tak czytając ten wątek przeleciały mi przez oczy ->moje<- pierwsze kroki w kierunku programowania.
No i u mnie to wyglądało tak, że brat zaczął studiować na politechnice Wrocławskie i mieli do przerobienia pisanie programów komputerowych w języku C++.
No i tak się fajnie złożyło, że przyniósł do domu kompilator wraz z tysiącem kursów zarówno dla zielonych jak i zaawansowanych (i to bardzo) w temacie.
A ja tak z ciekawości do czego służy ten programik w którym mój brat siedział cały dzień, otworzyłem go sobie i tak się zaczęło. Proste programy, zasady programowania aż w końcu doszło do tego momentu iż mogłem stanąć przed lustrem i powiedzieć, że kurcze nauczyłem się programować :roll: . (pomijamy, że podstawowe czynności wykonywałem ale się nauczył 8) ).

I teraz czytając kurs C w EdW bardzo łatwo mi zrozumieć zasady programowania procesorów ze względu na moją wiedzę o C++. Bynajmniej pierwsze kilka odcinków były dla mnie błahe bo już np. ten grudniowy to zniechęcił :wink: , ale damy rade :mrgreen: .

Jaki wniosek?
Ano taki, że można zacząć od programowania komputerowego a gdy już się oswoi z klimatem to bez problemowo można przejść na procki.

Pozdrawiam
ivanek
 
     
daniel93


Wiek: 24
Dołączył: 20 Wrz 2005
Posty: 138
Skąd: Wujskie city
Wysłany: 2005-12-05, 23:22   

Pytanie za 100pkt ile by zostało z płytki testowej jeśli bym godzinami szukał jednej literówki ??? :D :D

To polecacie zacząć od bascoma ??? :(
A może założyćjakiś temacik na forum i początykujący by się pytali a doświadczeni odpowiadali ??? :)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10