Poprzedni temat «» Następny temat
Szkoła Konstruktorów
Autor Wiadomość
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2005-10-10, 07:44   

.. kurcze wy to macie dobrze pod reką takie różne targowiska staroci :(
 
     
tasza 



Dołączyła: 21 Lut 2005
Posty: 1298
Skąd: Ostrowiec Św. / Warszawa
Wysłany: 2005-10-10, 08:30   

ach Wojtek, nie chcę budować żadnych mitów, fakt, jak ivanek zauważył,
jak coś złowię to robię fotkę i gdzieś wystawiam, ale to różnie bywa...
Wolumen to oprócz takich tradycyjnych stoisk też tak zwany 'pchli targ' - mydło & powidło...
i tam się czasem rzczywiście fajne rzeczy trafiają za dosłownie grosze, ale nie zawsze...
druga meta to bazar przy stadionie Olimpii - rupieciarnia maksymalna, ale jak się
dobrze popatrzy to można coś wyszukać....
a tak z innej beczki - podobne słuchawki tylko hmm, cywilne? takie radioamatorskie
widziałam na bazarze Koło (giełda staroci, dość słynna), to był komplet:
słuchawki i radio detektorowe w bakielitowej obudowie, tyle że strasznie
zdewastowane, brudne i jakieś takie :?
a gośc za ten komplet chciał prawie dwieście złotych, jak się zapytałam ile
by chciał za same słuchawki to tak na mnie spojrzał, że uciekłam....
co do takich starych rzeczy - nie wiem czy dobrze zrozumiałam co mi tłumaczono,
ale one się pojawiają na giełdach/bazarach ponieważ je wyprzedawała (czy jeszcze?)
Agencja Mienia Wojskowego, punktów jest dużo w całym kraju...
to nie tylko nieruchomości, ale też ogólnie pojety 'złom' wojskowy', dla nas
najcenniejsze sa klamoty elektroniczne - łączność, jakaś automatyka, nie?
może spróbuj się zainteresować tym tematem, jak złapiesz kontakt to masz jak w raju :)
ja te swoje 'czołgowe' słuchawki wczoraj dokłanie obejrzałam, ha - prawie 'nówka',
żadnych przetarć, wykruszeń, izolacje nie są sparciałe - widać że poszanowane były...
stąd wnioskuje że długo leżały w jakims magazynie, a potem się ukazały
na 'wolnym rynku'...
 
     
Passage 


Wiek: 32
Dołączył: 16 Sie 2005
Posty: 184
Skąd: Cambridge / UK
Wysłany: 2005-10-10, 08:40   

wiec jesli chodzi o antene to zrobilem dwie :P jedna ok 30m a druga 20, porstopadłe do siebie, bo jak wiadomo dipole sa kierunkowe.
No właśnie chodzi mi o taki kondensator z tych starych drewnianych odbiornikow :P on jest bardzo dobry, bo jest precyzyjny i stabilny :) a pojemnosc to 330pF, 320pF, 2*14,7pF, razem ok 680pF. Radio zrobiłem tak, ze gra z baterią (1,5V) oraz bez baterii (wystarczy wylaczyc i gra dalej) :o oczywiscie sam na to nie wpadlem hyhy, podczas testow to wyniklo :mrgreen: mieszkam koło Białegostoku i Program I PR słychać wyraźnie z samej anteny, natomiast po podlaczeniu paluszka gra bardzo glosno :)
Oczywiście priorytetem jest to aby radio bylo wykonane z czesci bardzo starych.
moge Wam podesłać fotki prototypu jesli chcecie :)
Pozdr.
 
 
     
tasza 



Dołączyła: 21 Lut 2005
Posty: 1298
Skąd: Ostrowiec Św. / Warszawa
Wysłany: 2005-10-10, 09:02   

ja chcecie :lol: :!: ale bardziej, aby to wylądowało z opisem w NS-ach :mrgreen:
a słuchaj, z czego ta antena? lica w.cz.? znaczy się specjalna linka antenowa?
czy zwykły przewód?
aa, te pojemności co napisałeś...hmm, ten mój był wiekszy, ale miał tylko
dwie sekcje, Twój ma cztery - znaczy się nowsza generacja? ale i tak jest ok.
ciekawe czy odbierasz Warszawę (Raszyn) czy jakiś przekaźnik?
 
     
Passage 


Wiek: 32
Dołączył: 16 Sie 2005
Posty: 184
Skąd: Cambridge / UK
Wysłany: 2005-10-10, 09:45   

Z tym opisem to raczej poczekam, poniewaz chce to wyslac do szkoly. Jesli chodzi o antene to jest to zwykly drut nawojowy fi=1mm zaczepiony za balkon i drzewa :mrgreen: . Chciałbym przeprowadzic jeszcze jeden chory eksperyment tzn. w ktoras niedziele wyskoczyc na poszukiwania nieuzywanej linii telofonicznej, ktore sa czesto spotykane przy torach kolejowych. Ciekaw jestem jak by to gralo przy dlugosci anteny np 0,5km :]
P1PR odbieram z Solca Kujawskiego, wiec jest to ok 500km, ale tam jest nadajnik o mocy kilku megawatow, mozna odebrac nasza stacje nawet daleko za granicą. Niestety innej polskiej stacji nieudalo mi sie odebrac np. Radio Parlament z Raszyna. Za to wieczorami kilka stacji z rosji, z niemiec, oraz z angli mozna uslyszec :) w cewce zrobilem odczepy ktore wraz z przelacznikiem obrotowym (wojskowym :mrgreen: ) umozliwiaja dosc spora regulacje zakresów.
Tasza - zrob odbiornik i powiedz jak u Ciebie w Warszawie slychac, ciekawa sprawa.
Pozdr.
 
 
     
tasza 



Dołączyła: 21 Lut 2005
Posty: 1298
Skąd: Ostrowiec Św. / Warszawa
Wysłany: 2005-10-10, 10:04   

z tą linią telefoniczną to uważaj!!!
poza tym czytałam (książka-staroć ABC Radioamatora), że zbyt długa antena
wbrew pozorom nie daje silniejszego sygnału stacji, za to będzie zbierać
różne 'śmieci' z powietrza, ale sprawdzić można....
a, i jeszcze jedno - uziemienie - z tym poeksperymentuj, to bardzo ważne jest!
nie wiem gdzie mieszkasz - blok czy domek jednorodzinny?
w bloku masz: balustrada (cienkie będzie, ale zawsze) no i instalacja CO, wod-kan
może nie zadziałać, bo sie zdarza plastikowa armatura i nie przewodzi...
a jak w domku to zakop gdzieś w ogrodzie wiadro (takie ocynkowane), do niego przewód,
ziemie wokół polej wodą...zobaczysz jak wtedy zagra...

co do prezentacji 'radyjka' - jasne że najpierw do szkoły!, ale jak już będzie
po - to taki opis radia detektorowego na NS to byłby klimat!

no, ja się dziś wieczór zabiorę za majstrowanie, co miałam popisać na listopad,
to popisałam - więc mam wolne :mrgreen:
 
     
Passage 


Wiek: 32
Dołączył: 16 Sie 2005
Posty: 184
Skąd: Cambridge / UK
Wysłany: 2005-10-10, 10:40   

Jasna sprawa, ze bede uwazal :P a jesli chodzi o uziemienie, to chyba wszystkie mozliwosci sprawdzilem, razem z zerem sieci (oby Redaktor tego nie czytał :mrgreen: ) Życze powodzenia w konstruowaniu odbiornika :) Aha robcie cewki powietrzne, bardzo efektownie wygladaja. Sprawdzone osobiscie :D Ok 70 zwojow drutu nawinietych na srednicy... szklanki :mrgreen: i do teondensatorek zmienny da nam 225KHz ;-) wieczorkiem wstawie zdjecia, bo juz lece do szkoly.
Pozdr.
 
 
     
spark 


Wiek: 28
Dołączył: 25 Lis 2004
Posty: 381
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2005-10-10, 14:29   

:arrow: Passage
Ile stopni wzmacniacza ma twoje radyjko ;) :?: Czy tylko na jednym tranzystorku :?:
A te kondensatory zmienne, o których dyskutowaliście, to powietrzne czy jakiś trymerek?
Bo ja planuje spróbować i przy tym i przy tym :roll: zobaczy się jaki klimat będzie przy nich :P .
A fotki jak najbardziej tez chcecie :lol: .

Ja jak na razie to próbuję zbudować sprawdzony układ i dopiero na jego podstawie będę kombinował cuś swojego :) .
Na Elportalu znalazłem takie cuś:
http://www.edw.com.pl/pdf/k15/04_02c.pdf
i takie cuś:
http://www.edw.com.pl/pdf/k15/20_01e.pdf
Jak na razie skleciłem to pierwsze ale coś mi nie chce grać więc muszę jeszcze przy nim posiedzieć.
Antene mam ferrytową z jakiegoś rozbrojonego odb. radiowego, jako kondensator mam trymerek :D .

:arrow: Tasza
A Ty będziesz kombinowała ten najprostszy schemat (antena+dioda+głośniki+kaloryfer) czy będziesz go chciała rozbudować o jakiś german :P .
Tylko nie dołączaj do niego żadnych procków i VFD bo urok straci ;) .
Ale to już tak ironicznie :].
 
     
tasza 



Dołączyła: 21 Lut 2005
Posty: 1298
Skąd: Ostrowiec Św. / Warszawa
Wysłany: 2005-10-10, 14:55   

ivanek_89 napisał/a:
A Ty będziesz kombinowała ten najprostszy schemat (antena+dioda+głośniki+kaloryfer) czy będziesz go chciała rozbudować o jakiś german .
Tylko nie dołączaj do niego żadnych procków i VFD bo urok straci .
Ale to już tak ironicznie :].

zacznę od najprostszego, ale spróbuję uciec od półprzewodnika na rzecz lampy...
to się musi udać - mam kilka EAA91 - to jest dioda podwójna (duo-dioda),
pracowała jako detektor i tak ją zamierzam wykorzystać..
a co do VFD, hihi, czytałeś pierwszy artykuł Naczelnego o VFD?
ten kartka wcześniej względem mojego? EdW 2/05...
taki pojedyńczy wyświetlacz VFD - o, na przykład:

jest z punktu widzenia techniki lampowej...triodą...
a wiesz co się robi z triody :?:
procka tym razem nie przewiduję....chyba :wink:
 
     
spark 


Wiek: 28
Dołączył: 25 Lis 2004
Posty: 381
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2005-10-10, 15:02   

No trioda ta taka troszkę wcześniejsza wersja tranzystora, prawda ;) .
Pewny nie jestem bo się nie bawiłem jeszcze z bańkami :P .
A mam tego całe pudełko...
Trzymam bo może kiedyś mi się przyda... albo komuś...
Chcesz tasza kilka lampek za freeko :D :idea:
 
     
tasza 



Dołączyła: 21 Lut 2005
Posty: 1298
Skąd: Ostrowiec Św. / Warszawa
Wysłany: 2005-10-10, 15:08   

ivanek_89 napisał/a:
Chcesz tasza kilka lampek za freeko

ha, ivanek, jakbym tu wstawiła fotkę wszystkich lamp (VFD także) które mam to....
może kiedyś...
 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2005-10-10, 15:33   

ivanek_89 napisał/a:
Chcesz tasza kilka lampek za freeko

A co rozdajesz czy tylko to propozycja skierowana do taszy ? Ja tam mam deficyt lampek :) a powoli (jako hobby oczywiście) wracam do tego od czego niemal zaczynałem :)
 
     
tasza 



Dołączyła: 21 Lut 2005
Posty: 1298
Skąd: Ostrowiec Św. / Warszawa
Wysłany: 2005-10-10, 15:47   

ivanek, jak masz 'nawisy inflacyjne' to może się z Wojtkiem podziel... :!:
pisałam Wam - ja sobie radzę (złomiarstwo ma przyszłość :wink: )
no i proszę co się porobiło - procesory, gigaherce, RISC-e, DSP, etc-itd...
a tu ciągnie do lampek, co nie?
to może tak dla rozgrzania atmosfery (Wojtek juz pewnie to widział...)
co Wy na to:


biegnę do domu,
pa
 
     
spark 


Wiek: 28
Dołączył: 25 Lis 2004
Posty: 381
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2005-10-10, 16:27   

No mi się raczej kiedyś przydadzą te lampki :P .
Także Wojtek sorry może gdy nie będę mi podchodziły to się zgłoszę do Ciebie :D .
Nie wiem nawet, czy jakby tasza chciała to bym jej dał :P , to taki mój mały skarb. Nikt nawet nie wie że je mam (nawet rodzina), tylko kilka osób :P .

A lampka tak troszkę "na chłodno" rozgrzewa atmosferę :P ale bomba :mrgreen:
Te niebieskie żarzenie to jej special właściwość czy masz jakieś magiczne sztuczki?
:wink:
 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2005-10-10, 16:39   

ivanek_89 napisał/a:
Te niebieskie żarzenie to jej special właściwość czy masz jakieś magiczne sztuczki?

no pomyśl co to za sztuczka :)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10