Poprzedni temat «» Następny temat
Programowanie PIC'ów w.. Pascalu
Autor Wiadomość
mariuz
Nowy na forum


Dołączył: 30 Sie 2005
Posty: 40
  Wysłany: 2005-09-30, 21:47   Programowanie PIC'ów w.. Pascalu

Mój brat ostatnio poszukiwał materiałów na studa i przypadkiem znalazł ten programik. :lol:
Zdaje mi się że dobry bedzie :) Dzieki temu zaczne przygode z mikrokontrolerami jeszcze w tym roku bo mi sie spodobalo :D
Powiedzcie co o nim sadzicie :mrgreen:

Ops :oops: zapomnialbym dac stronki MikroPascal dla PIC

Program snazywa się mikroPascal for PIC
 
     
Przemek133 
Nowy na forum



Wiek: 23
Dołączył: 20 Lis 2006
Posty: 35
Skąd: Odrowąż
Wysłany: 2006-12-05, 18:26   

Pascal jest suuupppeerrr!! mam do niego książkę , napisalem już pare programów na kompa :mrgreen: . A teraz jeszcze programowanie ,pascal jest spoko bo jest prościutki bordzo łatwo się połapać nawet po angielsku :!:
 
 
     
Zenerek 
SP2GIT



Wiek: 29
Dołączył: 21 Lip 2006
Posty: 296
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2006-12-06, 17:42   

A ja przerabiałem Pascala przez trzy lata w liceum.
Niewiele osób czaiło, bo niewielu osobom na tym zależało.
Zamówiłem już zestaw do programowania ATtiny2313, więc niedługo wykorzystam w praktyce swoją wiedzę. :grin:
 
 
     
Brzozza93 
Drzewo liściaste



Wiek: 24
Dołączył: 26 Cze 2006
Posty: 386
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2006-12-06, 22:28   

Ja jestem w 1 kl. gimnazjum i chodzę do klasy o profilu matematyczno-informatycznym. Na kółku informatycznym uczymy się pascala. Wszyscy którzy chodzą na nie, to chłopacy z mojej klasy :cool:
Pascal jest zajefajny!!! daje podstawy do nauki innych języków
 
 
     
mathieiov 


Dołączył: 31 Lip 2005
Posty: 699
Skąd: --
Wysłany: 2006-12-07, 07:05   

Brzozza93 napisał/a:
daje podstawy do nauki innych języków

Tylko póżniej będzie Ci trochę trudno przy nauce innego, trudniejszego(zazwyczaj C/C++).
Wiem z własnego doświadczenia, ale życzę powodzenia :wink:
 
     
Zenerek 
SP2GIT



Wiek: 29
Dołączył: 21 Lip 2006
Posty: 296
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2006-12-07, 16:09   

Chyba lepiej zacząć od czegoś prostego, niż od razu przerabiać C :!:
 
 
     
mathieiov 


Dołączył: 31 Lip 2005
Posty: 699
Skąd: --
Wysłany: 2006-12-07, 16:50   

Opinie są różne. Jedni twierdzą tak, drudzy inaczej. A i tak decyzję (zazwyczaj) podejmuje się samodzielnie.
 
     
Koppel 



Wiek: 34
Dołączył: 24 Lip 2005
Posty: 482
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2006-12-07, 17:19   

mathieiov napisał/a:
Opinie są różne. Jedni twierdzą tak, drudzy inaczej. A i tak decyzję (zazwyczaj) podejmuje się samodzielnie.

Jest dokładnie jak mówisz. Ja na przykład zawsze rzucałem się na głęboką wodę. Mikrokontrolery zaczynałem programować w kodzie maszynowym (nie asemblerze), VHDL'a zacząłem się uczyć od Spartana3 i wyświetlacza graficznego, kolorowego.
Ale to zależy od psychiki. Jeśli podejmujesz się nauki nowej rzeczy sam musisz określić, czy początkowe niepowodzenia Cię zniechęcą (bo jeśli będziesz działał podobnie do mojego przykładu - zapewniam Cię, że będzie ich sporo) czy raczej nakręcą do dalszej pracy...

Bo ja zawsze mówię, że musiało się udać... Człowiek jest i będzie mądrzejszy od jakiegoś scalaka :P
 
     
mathieiov 


Dołączył: 31 Lip 2005
Posty: 699
Skąd: --
Wysłany: 2006-12-07, 17:50   

Koppel napisał/a:
kodzie maszynowym (nie asemblerze)

a czym różni się asm od kodu maszynowego?
 
     
alaris
[miejsce na reklame]


Dołączył: 21 Lut 2006
Posty: 487
Skąd: Gorzow/Poznan
Wysłany: 2006-12-07, 18:11   

assembler
Kod:
START:
MOV P1,#10
ACALL WAIT_100MS
MOV P1,#20
ACALL WAIT_100MS
AJMP START


Kod maszynowy:
Kod:
01 20 FE 32 16 A4 4D 8A 45 90 18 23 2B CB DE F6 34 65 98 D3 A4


(programy nie sa identyczne)
:lol:
 
     
Koppel 



Wiek: 34
Dołączył: 24 Lip 2005
Posty: 482
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2006-12-07, 18:21   

mathieiov napisał/a:
a czym różni się asm od kodu maszynowego?

Zapraszam na krótką wycieczkę: http://www.edw.com.pl/ind...isplay&ceid=288 :)
 
     
alaris
[miejsce na reklame]


Dołączył: 21 Lut 2006
Posty: 487
Skąd: Gorzow/Poznan
Wysłany: 2006-12-07, 18:27   

Bardzo ciekawy program... Zwazywszy na fakt, ze od niego zaczela sie moja przygoda z mikrokontolerami, bede go traktowal jako obiekt kultu :grin: W dawnych czasach, gdy dojrzalem w numerze 9/98 (chyba) ta wlasnie kostkem, postanowilem wykonac ja samodzielnie. Kosztowalo mnie to sporo wysilku (zero wiedzy o mikrokontrolerach i programowaniu) i czasu. To byl skok na gleboka wode, skonczyl sie zle (nie wyszlo), ale po treningach na plytszej wodzie i ten na gleboka sie powiodl:). Dzieki, Koppel :grin:
 
     
mathieiov 


Dołączył: 31 Lip 2005
Posty: 699
Skąd: --
Wysłany: 2006-12-07, 18:44   

Aha. Rozumiem to tak: asm-> język programowania który zostanie podczas kompilacji programu zamieniony na kod szesnastkowy(maszynowy). Right?
 
     
alaris
[miejsce na reklame]


Dołączył: 21 Lut 2006
Posty: 487
Skąd: Gorzow/Poznan
Wysłany: 2006-12-07, 18:49   

Generalnie tak, tylko nie wiem, czy ten proces mozna nazwac kompilacja... Chyba raczej tlumaczeniem, ew. assemblacja :)
 
     
Zenerek 
SP2GIT



Wiek: 29
Dołączył: 21 Lip 2006
Posty: 296
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2006-12-07, 20:29   

W takim razie co nazywasz kompilacją :?: :roll:
Bo ja mam wciskane od trzech lat, że to właśnie jest kompilacja. :neutral:
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10