Poprzedni temat «» Następny temat
Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku Bascom
Autor Wiadomość
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2005-01-23, 11:48   Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku Bascom

Bardzo dobra książka dla chcących nauczyć się pisać programy w BASCOM-AVR dla uC AVR http://www.elektronika.priv.pl/liter.html#bas
  
 
     
Sebastian RCS 



Dołączył: 03 Lut 2003
Posty: 471
Skąd: Koluszki
Wysłany: 2005-01-25, 22:55   

No i należy dodać, że również do książki jest także zestaw laobaratoryjny [chyba to się teraz tak nazywa :) ]. Więc tak, polecam bynajmniej zakupy w sklepie btc, gdyż szybko realizują przesyłkę i nie lekceważą klienta.
Książkę posiadam [ jako pierwszą z wyd. btc, to chyba o czymś świadczy, no nie :D ]. Mam też płytke drukowaną ZL2AVR u nich zakupioną [ starannie wykonana ]. Teraz tylko zabierać się do nauki :D

30.I.2005r
Książkę już przejrzałem [przekartkowałem] i po schematach i tytułach rozdziałów i podrozdziałów zapowiada się ciekawie :D .
 
 
     
Mysza
Nowy na forum


Dołączył: 01 Lut 2005
Posty: 8
Wysłany: 2005-02-03, 21:27   

Hello Spec, testowałeś może już oprogramowanie Avr i programiki z książki bo u mnie coś nie bardzo śmiga to wszystko więc szukam przyczyn i ewentualnie kogoś komu to działa bez zarzutu.
 
     
Sebastian RCS 



Dołączył: 03 Lut 2003
Posty: 471
Skąd: Koluszki
Wysłany: 2005-02-03, 23:58   

Ja jeszcze tego nie złożyłem :D . Narazie czekam na elementy ze sklepu. Powinny dzisiaj przyjść pocztą. No i postaram się jak najszybcie go złożyć. Wtedy pogadamy i powymieniamy swoje wrażenia :D .
 
 
     
Sebastian RCS 



Dołączył: 03 Lut 2003
Posty: 471
Skąd: Koluszki
Wysłany: 2005-02-24, 21:00   

ZL2AVR już złożyłem, ale mam problemy z zaprogramowaniem :? .
Zerknijcie na mojego posta: http://www.edw.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1616
 
 
     
ZbeeGin
[Usunięty]

Wysłany: 2006-03-22, 21:37   

Mojego ZL2AVR złożyłem 2 dni temu. Zamiast oryginalnego programatora używam wtyku DB25 z zamotnowanymi 4 rezystorami - przekształcona drutologia i wtyczkologia z Sample Electronics Programmer na potrzeby tej płyty; i wszystko śmiga bez zarzutu.
W fusach procesora zmieniłem tylko preskaler oscylatora (dalej jest to wewnętrzny RC@8Mhz) by rzeczywiste taktowanie było nie 1Mhz (na tym fabrycznym ustawieniu też programowanie działa!) ale 8Mhz - by nie modyfikować dyrektywy $crystal= w każdym z programów.

Przetestowałem już LCD, AT Keyboard, I2C z PCF, LED, wewnętrzny ADC oraz odbiornik RC5.
 
     
HouseDeeJay 
Nowy na forum


Wiek: 27
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 3
Skąd: Dębe Wielkie
Wysłany: 2008-01-24, 18:09   

Witam. Jestem nowy na tym forum więc nie gniewajcie się ,że tu napiszę...
Jak w ogóle zacząć naukę programowania w BASCOM'ie ?
Czy bez tej książki nie ruszę z miejsca ? ...narazie nie będę mial możliwości jej nabycia :neutral:
 
 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2008-01-24, 18:32   

HouseDeeJay napisał/a:
Witam. Jestem nowy na tym forum więc nie gniewajcie się ,że tu napiszę...
Jak w ogóle zacząć naukę programowania w BASCOM'ie ?
Czy bez tej książki nie ruszę z miejsca ? ...narazie nie będę mial możliwości jej nabycia :neutral:

możesz skorzystać z informacji zamieszczonych np tutaj:
1. http://www.elportal.pl/ea/mikroprocesory.html
2. http://www.mikrokontrolery.net/avr.htm
lub inych jakie znajdziesz poprzez www.google.pl możesz również skorzystać z polskiego tlumaczenia pomocy do programu bascom avr
 
     
HouseDeeJay 
Nowy na forum


Wiek: 27
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 3
Skąd: Dębe Wielkie
Wysłany: 2008-01-24, 20:29   

Ściągnęłem wszystkie pliki z elportal.pl Do mojej wersji (1.11.6.8) programu "Bascom AVR" nie pasują polskie pliki pomocy :cry: Czy na początek wystarczy mi programator STK 200 ?
 
 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2008-01-24, 20:38   

HouseDeeJay napisał/a:
Ściągnęłem wszystkie pliki z elportal.pl Do mojej wersji (1.11.6.8) programu "Bascom AVR" nie pasują polskie pliki pomocy :cry: Czy na początek wystarczy mi programator STK 200 ?

- programator STK200 jak najbardziej wystarczy :)
- a co masz na mysli mówiac "nie pasuje"?
 
     
ZbeeGin
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-24, 21:15   

HouseDeeJay napisał/a:
Ściągnęłem wszystkie pliki z elportal.pl Do mojej wersji (1.11.6.8) programu "Bascom AVR" nie pasują polskie pliki pomocy :cry: Czy na początek wystarczy mi programator STK 200 ?

Tak jak pisałem w opisie, pliki pomocy nie są po to by zastąpić te oryginalne. Tworzyłem je jako osobny projekt.
Ściągnij sobie wersje PDF, będziesz mógł sobie przeglądać w tle, czy nawet wydrukować. Jeśli pobierzesz sobie najnowszą wersję DEMO to będziesz mógł ten PDF dodać jako okno PDF Viever w edytorze BASCOM-a.
 
     
HouseDeeJay 
Nowy na forum


Wiek: 27
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 3
Skąd: Dębe Wielkie
Wysłany: 2008-02-09, 01:52   

Witam. Nadal nie mogę ruszyć z miejsca...mimo przeczytania "Mikroprocesorowej oślej łączki" i plików pomocy... :cry: Czy mam szanse się nauczyć BASCOM'a nie znając się na elektronice cyfrowej ? Bo tej się uczę samodzielnie więc nie wiem za dużo. Przymierzam się do zakupu wyżej wymienionej książki ale zanim ją kupię chcę wiedzieć czy to w ogóle ma sens. :neutral:
 
 
     
haterkmp 



Wiek: 32
Dołączył: 08 Sie 2008
Posty: 586
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2008-09-02, 12:30   

witam
powiem tak: me sens!
ja o technice cyfrowej wiedziałem tyle, że są 0 i 1 :) bo tylko lampy i radia...
książkę mam od trzech tygodni i już wiem że opłacało się wydać 200PLN na to! (książka plus płytka).
wszystkie ważniejsze zagadnienia są opisane jako wykłady: a teraz "to" - robimy "tak" i mamy "to". książka jest bardzo przystępnie napisana nawet taki laik jak ja rozumie wszystko. i teraz już sam piszę program do zegara nixie (ach znowu lampy:))
ale nawet najlepiej napisana książka nic nie da jeśli nie będziesz trenował tej wiedzy w praktyce (dlatego ważna jest płytka testowa) i wmówisz sobie że na pewno się nie nauczysz.

Powodzenia życzę i ciekawych projektów.
Pamiętaj że MY wszyscy zaczynaliśmy od "zera"
 
     
opaluch
Nowy na forum


Dołączył: 17 Sie 2008
Posty: 1
Skąd: Pyrzyce
Wysłany: 2009-08-29, 19:22   

Witam
Chciałbym polecić swoje forum w odpowiedzi na wiele pytań dotyczących podstaw Bascoma.
Bascom projekty
 
     
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1583
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2009-09-27, 14:37   

słuchajcie, czy może mi ktoś wyjaśnić podstawy?

jak na przykład obliczyć preskaler dla danego kwarcu? czytam o tym i czytam i nie kumam. skąd to się bierze? mam na przykład książke Marcina Wiązani pt"Programowanie mikrokontrolerów w języku BASCOM" i tam w sekcji o timerze T01 czytam:
Kod:
Przy podziale preskalera przez 256 otrzyma się okres impulsów zliczanych przez T01 równy 32us. Zliczanie w liczniku 250 impulsów da wartość 8ms. Kolejne zliczanie 125 odcinków po 8ms (czyli liczby generowanych przerwań) da właśnie 1s

dalej jest napisane:
Kod:
Podsumujmy, częstotliwość 8MHz jest dzielona przez następujące wartości:
8MHz/256/250/125=1

ale skąd to wszystko się bierze? rozumiem że jedną z wartości preskalera w procku jest 256, ale skąd się wzięło 250 i 125? no i przede wszystkim wynikiem z tego dzilenia nie będzie jeden tylko 100. o co tu chodzi?
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10