Poprzedni temat «» Następny temat
Obwód sztucznej masy PKE 10
Autor Wiadomość
solark 
Nowy na forum


Wiek: 38
Dołączył: 13 Wrz 2011
Posty: 82
Skąd: Zagórz
Wysłany: 2017-12-11, 18:47   Obwód sztucznej masy PKE 10

Witam wszystkich ponownie

Mam tu problem z układem jak poniżej. Chodzi o to że rozumiem mniej więcej że ten obwód sztucznej masy służy do odpowiedniej polaryzacji tranzystorów T1, T2 ale nie rozumiem dlaczego ten obwód nazywa się obwodem sztucznej masy. Nie wiem też po co jest ten kondensator C5? Czy stabilizuje on dodatkowo napięcie polaryzacji tranzystorów? Ale po co ma on taką dużą pojemność? Czy nie ma tu jakiegoś czasami podobieństwa do bootstrapa?
proszę o pomoc
pozdrawiam
Arek

1111.jpg
Plik ściągnięto 0 raz(y) 95,81 KB

 
     
tom5555 



Wiek: 39
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 576
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2017-12-11, 19:11   

Prawdziwa masa w tym układzie to biegun ujemny zasilania. Stanowi on także masę dla sygnału na wejściu i wyjściu układu. Sztuczna masa jest tylko (tak jak wspomniałeś) dla odpowiedniej polaryzacji baz tranzystorów. Gdyby nie ten obwód, tranzystory działały by tylko dla napięcia Ube > 0,6V, obcinając część przebiegu. Kondensator C5 ma tak dużą wartość, ponieważ musi ustabilizować napięcie sztucznej masy względem napięcia zasilania. Inaczej sztuczna masa "pływała by" w takt sygnału wejściowego. Mówi się też, że kondensator C5 zwiera do masy zasilania sygnał zmienny, pozostawiając stabilne napięcie stałe. Im większa wartość jego pojemności, tym niższa reaktancja, i tym lepiej tłumi zakłócenia o niskiej częstotliwości.
 
     
solark 
Nowy na forum


Wiek: 38
Dołączył: 13 Wrz 2011
Posty: 82
Skąd: Zagórz
Wysłany: 2017-12-11, 19:37   

Dzięki tom5555 za szybką odpowiedz
Dzięki tobie już wiem że ta sztuczna masa to stabilna połowa napięcia zasilania tylko nie rozumiem jak bez tego obwodu byłby obcinany przebieg Czy chdzi o to że nawet jak jest zatkany T1 to prąd płynie przez obwód sztucznej masy?
 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3036
Skąd: wrocław
Wysłany: 2017-12-12, 17:24   

solark napisał/a:
Dzięki tobie już wiem że ta sztuczna masa to stabilna połowa napięcia zasilania

Nie zawsze musi to być połowa napięcia zasilana.

solark napisał/a:
tylko nie rozumiem jak bez tego obwodu byłby obcinany przebieg

No to usuń ten dzielnik i oblicz sobie stałoprądowy punkt pracy dla T1 i T2.
Od razu widać że T2 będzie zatkany.
A prąd emitera T1 będzie w okolicy Ie1 = (9V - 0.7V)/(4.7kΩ + 100kΩ/(β+1)) ≈ 1.6mA.
Co da napięcie na bazie równe ok 0.78V a na emiterze ok 1.3V .

solark napisał/a:
Czy chdzi o to że nawet jak jest zatkany T1 to prąd płynie przez obwód sztucznej masy?

Nie. A jak to ty sobie wyobrażasz? Niby jak ten sygnał zmienny "przejdzie" przez zatkany tranzystor ?
Skoro tranzystor otwiera się przy napięciu większym niż 0.6V to tylko "dodatnia" jakoś "przejdzie" a co z ujemną polówka sygnału? To już zapomniałeś po co polaryzujemy tranzystor w połowie napięcia zasilania?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13