Poprzedni temat «» Następny temat
Tranzystor do paska LED PWM
Autor Wiadomość
adrian_134


Dołączył: 12 Kwi 2012
Posty: 105
Skąd: Chełm
Wysłany: 2017-06-17, 10:58   Tranzystor do paska LED PWM

Jakich tranzystorów użyć do sterowania paskiem led poprzez Arduino. Sygnał maksymalne napięcie na wyjściu to 5v a prąd to 20mA, w przypadku tranzystorów bipolarnych podłączam bazę do Arduino do tego muszę zastosować rezystor przed bazą o rezystancji 5v/0.02A = 250omów. Są tranzystory bipolarne które się w pełni otwierają przy niskich prądach i mają duży kilka A prąd kolektora ?
Tranzystory MOSFET, jak je dopierać żebym na bramkę podał 5v i tranzystor się otworzył dając mi prąd kilka A ?
 
     
leech10 


Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 529
Skąd: Katowice
Wysłany: 2017-06-17, 11:22   

Hej

Tranzystory IRL. Np IRL530. Wysterujesz je 5V. Litera L oznacza Logic czyli wlasnie sterowanie ukladami 5V.

Bipolarny otwiera sie przy 0.7V i jest sterowany prądem a nie napieciem.

Pozdrawiam
Piotrek
 
     
adrian_134


Dołączył: 12 Kwi 2012
Posty: 105
Skąd: Chełm
Wysłany: 2017-06-17, 12:09   

Dziękuje za wyjaśnienie :) IRL540NPBF - Maksymalny prąd drenu Id: 36 A przy takim prądzie wydzieli się dużo ciepła 12V*36A=432W ! Co prawda takich prądów nie będę miał, góra 6A ale to i tak nie zmienia faktu że muszę zadbać o chłodzenie ? 12V*6A = 72W. Jaki pojedynczy i jaki gdy chciałbym przykręcić 3tranzystory do jednego ?
IRLZ44N - Jest literka L ale co oznacza Z ? Ma mniejsze napięcie VDSS ale nawet te 55v nie jest potrzebne ale za to większy prąd drenu.
 
     
kayron 
PLC FATEK, automatyka na życzenie



Wiek: 37
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1857
Skąd: Poland
Wysłany: 2017-06-17, 17:34   

Dla tego sterowniki LEDów nie sterują prądem liniowo, używają PWMa, w najprostszym wariancie jakieś częstotliwości nośnej np. 500Hz lub 1KHz a nawet więcej.
 
 
     
tom5555 



Wiek: 39
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 576
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2017-06-17, 19:13   

Trochę odejdę od tematu. adrian_134 widzę że podstawowe wzory znasz, ale źle je stosujesz. Na przykład obliczanie rezystora dla tranzystora bipolarnego pracującego jako klucz; prąd obciążenia (lub jeżeli go nie znasz to maksymalny prąd kolektora) dzielisz przez najmniejszą wartość bety tranzystora, w wyniku uzyskujesz prąd bazy. Oczywiście prąd bazy nie może przekroczyć maksymalnego prądu jaki może dać wyjście Arduino. Teraz od napięcia sterującego (czyli w twoim przypadku 5V) odejmujesz 0,7V (spadek na złączu BE tranzystora) i dzielisz to przez wcześniej wyliczony prąd bazy. Wynikiem jest wartość maksymalnej rezystancji włączonej w szereg z bazą, ale dla pewności daje się rezystor o mniejszej wartości.
W obliczaniu mocy strat na mosfecie też jest błąd. Spadek napięcia 12V na tranzystorze wystąpi w przypadku jego wyłączenia, a wtedy nie płynie przez niego prąd, więc moc strat równa się zero. Przy włączeniu tranzystora zacznie płynąć prąd, ale z kolei rezystancja złącza DS będzie bardzo mała, spadek napięcia na otwartym tranzystorze będzie mały, więc i moc strat będzie mała.

PS. Ponad 70W na pasku LED? Owiniesz nim mały domek?
 
     
adrian_134


Dołączył: 12 Kwi 2012
Posty: 105
Skąd: Chełm
Wysłany: 2017-06-17, 19:18   

Tzn przy takim prądzie 6A nie muszę przyczepiać radiatora? Tylko co w przypadku gdy wszystkie kolory diody RGB świecą ? Nie podaje prądu liniowo tylko też PWM o pewnej czestotliwości ? Obecnie mam pasek led kupiony w supermarkecie jest tam zasilacz 3A i na początku będę właśnie jego używał czyli 3A tyczy się dla wszystkich kolorów czy przypada 1A dla koloru ? Prościej: diody dla jednego koloru potrzebują tych 3A? Czerwony pobiera 3A za chwile odcina mu sie prąd i podaje na zielony 3A i tak samo dla niebieskiego ? Czy czerwone diody pobieraja 1A niebieskie 1A zielone 1A ? O co dokładniej chodzi z tą częstotliwością bo wychodzi że przy prądzie 3A nie muszę sie martwić o radiator
 
     
tom5555 



Wiek: 39
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 576
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2017-06-17, 21:43   

Zasilacz daje 3A, a ile biorą diody możemy sobie zgadywać. To już by trzeba policzyć lub zmierzyć.
 
     
leech10 


Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 529
Skąd: Katowice
Wysłany: 2017-06-17, 22:01   

Hej

Moc strat dla FETa liczysz tak. Prąd pobierany przez obciążenie do kwadratu razy RDSon czyli opór na tranzystorze przy otwarciu. Dla tego Twojego to 0.063Ohm. No to 5x5x0.063= 1,5W. O taka bedzie moc strat.

Odnosi sie to do pracy przy 0 lub bardzo malej czestotliwosci. Przy duzych jest wiecej czynnikow determinujacych prace FETa

Pozdrawiam
Piotrek
 
     
adrian_134


Dołączył: 12 Kwi 2012
Posty: 105
Skąd: Chełm
Wysłany: 2017-07-15, 10:52   

N-MOSFET IRLZ44N - THT - Jest to tranzystor którym mogę sterować za pomocą Arduino. leech10 tak jak napisałeś Litera L oznacza Logic ale owa litera musi być na końcu oznaczenia, w środku ? Czy musi być nazwa IRLl ? Gubię się w tych oznaczeniach. Czy taki tranzystor nada się do sterowania paskiem LED ?
 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3036
Skąd: wrocław
Wysłany: 2017-07-15, 16:01   

Jak masz IRLZ to jest dobrze, to masz odpowiedni tranzystor.
A co masz jakieś problemy ?
 
     
adrian_134


Dołączył: 12 Kwi 2012
Posty: 105
Skąd: Chełm
Wysłany: 2017-07-15, 17:08   

Aktualnie żaden. Dokładnie pytam ponieważ w mojej miejscowości nie dostanę tranzystora od ręki, muszę je specjalnie zamawiać czekać kilka dni i bądź zamówić "za pobraniem" i zamiast kilku kolejnych tranzystorów zapłacić za przesyłkę :(
 
     
Ertew 
-.^



Wiek: 26
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 1347
Skąd: Leszno
Wysłany: 2017-07-15, 21:16   

Wspomniany IRLZ44N będzie dobry pod warunkiem że napięcie sterujące (zasilanie uC wewnątrz Arduino) będzie około 5V.
 
 
     
adrian_134


Dołączył: 12 Kwi 2012
Posty: 105
Skąd: Chełm
Wysłany: 2017-07-16, 17:44   

A może być inaczej w przypadku sterowania PWM z Arduino ?
 
     
r-mik
Nowy na forum


Dołączył: 10 Wrz 2011
Posty: 48
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-07-18, 08:14   

adrian_134 napisał/a:
A może być inaczej w przypadku sterowania PWM z Arduino ?

"Oczywista, oczywistość", że może być inaczej. Niektóre moduły Arduino (np te na ARM) zasilane są z 3,3V.
 
     
leech10 


Dołączył: 24 Mar 2011
Posty: 529
Skąd: Katowice
Wysłany: 2017-07-18, 14:27   

Hej

Procesory Atmela pracują tez przy 3,3V i są to popularne rozwiązania niskiego poboru mocy. Są też specjalne mosfety dostosowane do niskich napięć. np. PMV16XN (będzie pracował już przy 2V!). Ale ja raczej bym zrobił jakiś Driver gdybym miał na wejściu 3,3V. Ale ty jak masz 5V to nie ma sprawy

Pozdrawiam
Piotrek
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11