Poprzedni temat «» Następny temat
[BASCOM] Błąd inicjalizacji karty SD
Autor Wiadomość
FireIsland 
Nowy na forum


Dołączył: 07 Lis 2013
Posty: 36
Skąd: Grybów
Wysłany: 2016-08-30, 17:25   [BASCOM] Błąd inicjalizacji karty SD

Dzień dobry,

Korzystam z pełnej wersji Bascoma 2.0.7.3, płytki startowej EvB 5.1, programatora USBASP firmy Atnel.
Mam problem z obsługą karty SD. Korzystam z kodów i bibliotek dołączonych do 10 części kursu programowania w Bascomie, którego autorem jest Pan Piotr Rzeszut.
Mój problem polega na tym, że pojawia się błąd inicjalizacji karty 227 lub 229.
Zasilanie karty jest w porządku. Sprawdziłem też połączenia pinów karty z pinami, z którymi karta powinna być połączona (mam na myśli SPI, bufory itp - wszystko jest zgodnie ze schematem w instrukcji zestawu EvB 5.1).
Sama karta ma rozmiar 2GB i została sformatowana w systemie plików FAT (zgodnie z zaleceniami w kursie).
Przedstawiłem swój problem na forum producenta (and-tech) lecz forum wydaje się być niezbyt aktywne.
W podobnych tematach znalezionych w Internecie problemem było głównie złe zasilanie lub złe podłączenie karty. U mnie z racji korzystania z płytki startowej nie to powinno być problemem, jednak jak już pisałem, sprawdziłem połączenia.

Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam Piotr
 
     
Bogo89 
Nowy na forum



Wiek: 28
Dołączył: 20 Cze 2014
Posty: 11
Skąd: G-cko
Wysłany: 2016-08-31, 23:40   

Jakim sposobem robiłeś format karty i którą wersję FAT zastosowałeś :?:
 
     
FireIsland 
Nowy na forum


Dołączył: 07 Lis 2013
Posty: 36
Skąd: Grybów
Wysłany: 2016-09-06, 13:09   

Format robiłem poprzez komputer i zastosowałem system plików FAT(domyślny) więc pewnie 16. Ale próbowałem też z FAT32 - bez zmian.
Zakupiłem też moduł kart SD: http://electropark.pl/3880-large/modul-kart-sd.jpg
Połączenia są wykonane prawidłowo, wg kodu w pliku inicjalizacyjnym.
Nie ma znaczenia czy wykorzystuję zasilanie 3,3V czy 5V.
Dzisiaj kilka razy udało mi się nawiązać połączenie z kartą, ale potem już nie udało się tego powtórzyć.
Pojawiają się naprzemienne błędy: 17,20, 227 i 229. Z pliku biblioteki wiem, że błędy 17 i 20 są związane z systemem plików i po pojawieniu się takiego błędu od razu formatuję kartę, lecz rzadko pomaga.
 
     
Bogo89 
Nowy na forum



Wiek: 28
Dołączył: 20 Cze 2014
Posty: 11
Skąd: G-cko
Wysłany: 2016-09-06, 22:34   

Windows domyślnie formatuje w FAT32, aby uzyskać FAT16 wywołaj linię komend i wpisz (X: -litera formatowanego dysku): :arrow: format X: /FS:FAT /X
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10