Poprzedni temat «» Następny temat
AVT3510 + AVT5388 + Atmel Studio 7 - błąd przy programowaniu
Autor Wiadomość
mike.sz
Nowy na forum


Dołączył: 24 Sie 2016
Posty: 3
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2016-08-24, 06:57   AVT3510 + AVT5388 + Atmel Studio 7 - błąd przy programowaniu

Witam
Jak zaznaczyłem w temacie posiadam zestaw w postaci programatora AVT5388 (po aktualizacji firmwaru zgodnie z instrukcjami do kursu C w EdW), do tego płytka testowa AVT3510. Atmel Studio w wersji 7 zainstalowany na 64 bitowym Windows 7.
Problem pojawia się w momencie próby zaprogramowania pamięci mikrokontrolera. Detekcja układu docelowego przebiega prawidłowo, jestem w stanie odczytać zawartość FuseBitów. Jednak w chwili rozpoczęcia zapisu pamięci Flash docelowego mikrokontrolera pojawia się błąd: An error occuredwhile executing command with ID 0x06. read from USB device endpoint 130 failed: HC status: device not responding (0xc0000005).
W załącznikach przesyłam zrzuty ekranu z Atmel Studio.
Co może być przyczyną tego błędu? Coś sprzętowego (programator, płytka uruchomieniowa) czy programowego od strony komputera (Atmel Studio, sterowniki)?
Pozdrawiam

det.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 106,93 KB

err_1.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 114,73 KB

err_2.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 101,37 KB

 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2016-08-24, 18:24   

Jak mnie pamięć nie myli coś było nie tak z AS7 w którejś wersji, był problem z programowaniem. Masz najnowszą wersję AS7?
Pokaż zrzut z menedzera urządzeń co tam masz za sterowniki.
 
     
mike.sz
Nowy na forum


Dołączył: 24 Sie 2016
Posty: 3
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2016-08-24, 22:09   

Dziękuję za zainteresowanie moim problemem.
Atmel Studio w wersji 7.0 (build 1006) offline installer pobrany kilka dni temu wprost ze strony producenta.

Niestety już troszkę pomieszalem. Dogrzebałem się do opisu solucji dla takiego problemu polegającej na podmianie za pomocą programu Zadig sterownika na libusb-win32 (v1.2.6.0) i tak też zrobiłem. Niestety nie pamiętam z tego powodu jaki dokładnie był poprzedni sterownik który powodował opisane wcześniej błędu - jestem (prawie :wink: ) pewien, że miał w nazwie coś z atmel win driver....

W każdym razie podmiana sterownika niewiele zmieniła sytuację, wciąż pojawia się błąd w tym samym momencie przy próbie programowania przy czym zmieniła się jego treść co obrazuje dołączony zrzut ekranu. Dodatkowo menadżer urządzeń. Czy taka reakcja może świadczyć o wienie sterownika?

err_3.jpg
Plik ściągnięto 1984 raz(y) 44,13 KB

manager.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 104 KB

 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2016-08-25, 05:48   

Coś chyba namieszałeś w sumie z tymi sterownikami. Zobacz podobny problem i rozwiązanie http://www.avrfreaks.net/...ewtopic&t=82994 oraz opis na stronie ATMEL który dotyczy tego samego http://www.atmel.com/webd...ch12s04s04.html
 
     
mike.sz
Nowy na forum


Dołączył: 24 Sie 2016
Posty: 3
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2016-08-26, 06:34   

Próbowałem kilka razy odinstalować całkowicie urządzenie wraz ze sterownikami lecz bez efektu. Po podłączeniu i pozwoleniu na automatyczną instalację sterowników pojawiały się błędy jak w pierwszym poście, po zamianie sterowników na libusb-win32 (v1.2.6.0) było tak samo jak opisuję powyżej.

Odinstalowałem AS 7 wraz z innymi powiązanymi z nim komponentami (Visual Studio, sterowniki, itd.) i zainstalowałem AS w wersjii 6.2 jednak ciągle pojawiały się te same błędy przy próbie programowania pamięci mikrokontrolera na płytce testowej.

Z braku innych pomysłów postanowiłem ponownie "aktualizować" firmware programatora. Z użyciem programu Atmel Flip wgrałem po prostu drugi raz dokładnie to samo oprogramowanie udostępnione w ramach materiałów dodatkowych do jednego z wydań EdW (bodaj 02/2016) i o dziwo po tym zabiegu udało mi się zaprogramować układ na płytce testowej. Wykonałem kilka prób, wszystkie udane. Proces programowania przebiegał bezproblemowo po czym załadowany program (migająca dioda LED) był wykonywany przez płytkę testową.

Przeprowadzę jeszcze kolejne próby i jeśli wszystko nadal będzie działać bez zarzutów to temat chyba będzie można uznać za zamknięty.

Dziękuję za zainteresowanie
Pozdrawiam

EDIT: Poświęciłem jeden wieczór na przerobienie początkowych lekcji z kursu C w EdW i nie miałem żadnych problemów z programowaniem docelowego układu. Można chyba uznać, że w tym przypadku problem rozwiązany został po ponownym wgraniu nowej wersji firmware dla programatora.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 13