Poprzedni temat «» Następny temat
Pspie analiza DC - błąd Netlist/ERC errors - netlist not cr
Autor Wiadomość
Sikkino 
Nowy na forum


Dołączył: 02 Cze 2015
Posty: 17
Skąd: Bino
Wysłany: 2015-06-03, 12:05   Pspie analiza DC - błąd Netlist/ERC errors - netlist not cr

Witam

Zadanie jest takie :

Pomiaru charakterystyki dokonaj zmieniając wartość napięcia UCE (0-12V z krokiem 0.01) dla różnych prądów bazy (IB=1u,10u,20u,30u,40u,50uA)


Wyskakuje mi błąd jak w tytule. Dołączam screena. Jakieś pomysły dlaczego wyskakuje błąd ?
Przy V3 mam ustawione 12V, a nie jak na ss 0.
Z góry dziękuję za pomoc.

tabelka o błędzie bipolar.jpg
Plik ściągnięto 7301 raz(y) 42,84 KB

bipolar 1 układ DC.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 174,55 KB

 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3036
Skąd: wrocław
Wysłany: 2015-06-03, 14:38   

Twoje źródło nazywa się V3 nie A. A w Nested Sweep robisz to z I1
 
     
Sikkino 
Nowy na forum


Dołączył: 02 Cze 2015
Posty: 17
Skąd: Bino
Wysłany: 2015-06-04, 18:39   

Dziękuję, teraz działa. IB to będzie napięcie l1 ? Czyli po prostu muszę zmieniać tam napięcie (klikając 2x na nie i manualnie zmieniać) ? Do czego służy dokładnie Nested Sweep - powinienem tego użyć ?
 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3036
Skąd: wrocław
Wysłany: 2015-06-05, 14:50   

Sikkino napisał/a:
IB to będzie napięcie l1

Nie, IB to prąd bazy a nie napięcie, I1 to źródło prądowe.

Co do samej analizy to w DC sweep wpisujesz V1, od 0V do 12 z krokiem 0.01.
Następnie klikasz na Nested Sweep i dajesz current source, name I1, Value list wpisujesz 1u,10u,20u,30u,40u,50uA. I po sprawie.
 
     
Sikkino 
Nowy na forum


Dołączył: 02 Cze 2015
Posty: 17
Skąd: Bino
Wysłany: 2015-06-05, 19:49   

Dzięki. A jak chcę zmieniać napięcie UBE (0-1V z krokiem 0.01) w takim układzie to w DC Sweep w name powinienem wpisać V3 czy V4 ? I w Nested Sweep też muszę coś jeszcze wpisać ?
 
     
Sikkino 
Nowy na forum


Dołączył: 02 Cze 2015
Posty: 17
Skąd: Bino
Wysłany: 2015-06-06, 11:54   

Zapytam jeszcze o charakterystykę zwrotną i przejściową.

W zwrotnej wpisuje w DC Sweep : name V1 i Start 12V - 0V, a w Nested : 20uA i później robię osobno dla 40uA (czyli zmieniam tylko wartość w Nested Sweep) ?

A w przejściowej w name V1 i, żeby ustawić samo 12V (bez Start Value i End Value) muszę wybrać Value List i wpisać tam 12V ? A IB wpisuje w Nested Sweep - Linear Start 0, End 50uA ?

Pozdrawiam.
 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3036
Skąd: wrocław
Wysłany: 2015-06-06, 14:58   

Sikkino napisał/a:
A jak chcę zmieniać napięcie UBE (0-1V z krokiem 0.01) w takim układzie to w DC Sweep w name powinienem wpisać V3 czy V4 ?

Wpisz te które ma zmieniać swoją wartość.
Sikkino napisał/a:
I w Nested Sweep też muszę coś jeszcze wpisać ?

Nested stosujemy tylko wtedy gdy chamy zmieniać wartość dwóch źródeł naraz.
Sikkino napisał/a:
W zwrotnej wpisuje w DC Sweep : name V1 i Start 12V - 0V, a w Nested : 20uA i później robię osobno dla 40uA (czyli zmieniam tylko wartość w Nested Sweep) ?

Tak też możesz zrobi, albo od razu w Nested ustawić I1 i Value list 20uA, 40uA.
Sikkino napisał/a:

A w przejściowej w name V1 i, żeby ustawić samo 12V (bez Start Value i End Value) muszę wybrać Value List i wpisać tam 12V ? A IB wpisuje w Nested Sweep - Linear Start 0, End 50uA ?

V1 nigdzie nie wpisujesz. A zmieniasz tylko I1.
 
     
Sikkino 
Nowy na forum


Dołączył: 02 Cze 2015
Posty: 17
Skąd: Bino
Wysłany: 2015-06-06, 18:42   

Dzięki, a jak ustawiam w zwrotnej Value list 20u, 40uA to powinienem otrzymać 2 wykresy ? Bo wychodzi tylko 1. Powinno być tyle wykresów ile wartości prądu bazy zostało wpisanych w Value list ?
 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3036
Skąd: wrocław
Wysłany: 2015-06-07, 07:54   

Tak powinny być dwa. A w ogóle dałeś teko "fistaszka" przy Enable Nested?
 
     
Sikkino 
Nowy na forum


Dołączył: 02 Cze 2015
Posty: 17
Skąd: Bino
Wysłany: 2015-06-07, 10:57   

Ok, rzeczywiście nie zaznaczyłem Enable Nested teraz działa.
Jak mam ustawić w charakterystyce przejściowej, że UCE= 12V ?
IB to rozumiem, że Nested - Linear i wpisuje Start : 0, End 50uA ?
 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3036
Skąd: wrocław
Wysłany: 2015-06-07, 11:55   

Sikkino napisał/a:
Jak mam ustawić w charakterystyce przejściowej, że UCE= 12V ?

Ale na schemacie V1 ma już 12V więc już nic nie musisz robić.
Sikkino napisał/a:
IB to rozumiem, że Nested - Linear i wpisuje Start : 0, End 50uA ?

Nie, bez nested, w tym pierwszym ognie to wpisujesz.
 
     
Sikkino 
Nowy na forum


Dołączył: 02 Cze 2015
Posty: 17
Skąd: Bino
Wysłany: 2015-06-07, 12:02   

A jak nie mam podanego kroku to co powinienem zrobić ?

Pomiaru charakterystyki dokonaj zmieniając wartość napięcia IB (0-50uA), UCE=12V
 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3036
Skąd: wrocław
Wysłany: 2015-06-07, 12:03   

ustaw 0.1uA
 
     
Sikkino 
Nowy na forum


Dołączył: 02 Cze 2015
Posty: 17
Skąd: Bino
Wysłany: 2015-06-07, 12:05   

A w name daje I1 ?
 
     
Sikkino 
Nowy na forum


Dołączył: 02 Cze 2015
Posty: 17
Skąd: Bino
Wysłany: 2015-06-07, 12:10   

Tak powinno być ?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14