Poprzedni temat «» Następny temat
Pspie analiza Transient - błąd Netlist/ERC errors - netlist
Autor Wiadomość
Sikkino 
Nowy na forum


Dołączył: 02 Cze 2015
Posty: 17
Skąd: Bino
Wysłany: 2015-06-02, 15:23   Pspie analiza Transient - błąd Netlist/ERC errors - netlist

Witam. Chcę wykonać analizę Transient 0-3ms

Wyskakuje mi taki błąd.

Co może być przyczyną ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Analiza Transient dwu poł jpg.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 152,59 KB

 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3037
Skąd: wrocław
Wysłany: 2015-06-02, 16:17   

Diody których użyłkowany nie mają zadeklarowanego model i stąd ten błąd.
Użyj jakieś "gotowej" diody np. 1N4148.
 
     
Sikkino 
Nowy na forum


Dołączył: 02 Cze 2015
Posty: 17
Skąd: Bino
Wysłany: 2015-06-02, 16:30   

Zmieniłem i nadal wyskakuje błąd tylko inny.

2gi error.JPG
Plik ściągnięto 9 raz(y) 49,37 KB

 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3037
Skąd: wrocław
Wysłany: 2015-06-02, 16:42   

A spróbuj odpalić ten plik z załącznika.

Schematic1.rar
Pobierz Plik ściągnięto 107 raz(y) 1,18 KB

 
     
Sikkino 
Nowy na forum


Dołączył: 02 Cze 2015
Posty: 17
Skąd: Bino
Wysłany: 2015-06-02, 16:51   

Nie da rady - wyskakuje : The restricted version can only be used on A Size pages.
 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3037
Skąd: wrocław
Wysłany: 2015-06-02, 17:05   

To ci niestety nie pomogę. Ściągnij sobie może pełną wersję Pspice8 albo 9.1.
Albo darmowy LTspice.
 
     
Sikkino 
Nowy na forum


Dołączył: 02 Cze 2015
Posty: 17
Skąd: Bino
Wysłany: 2015-06-02, 17:14   

Mam 9.1, w LTspice brakuje mi zawsze bibliotek.
 
     
Sikkino 
Nowy na forum


Dołączył: 02 Cze 2015
Posty: 17
Skąd: Bino
Wysłany: 2015-06-02, 17:47   

Jak otworze plik zrobiony na ćw na studiach to wszystko pięknie działa. Jak edytuję ten plik i pozmieniam elementy to też działa.
 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3037
Skąd: wrocław
Wysłany: 2015-06-02, 18:02   

Ale ten twój 9.1 coś nie dział tak jak trzeba. W ogóle możesz coś zasymilować w nim ?
Za to do LTspice jest masa bibliotek w necie.
Napisz mi emalia to ci podeśle moją (44MB. )
 
     
Sikkino 
Nowy na forum


Dołączył: 02 Cze 2015
Posty: 17
Skąd: Bino
Wysłany: 2015-06-03, 11:51   

Udało mi się zrobić w nim parę symulacji ale teraz zrobiłem nowy schemat i znowu błąd.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 12