Poprzedni temat «» Następny temat
miernik pojemności na NE555
Autor Wiadomość
abator97 
Nowy na forum


Dołączył: 25 Cze 2014
Posty: 13
Skąd: Opole
Wysłany: 2015-05-09, 22:52   miernik pojemności na NE555

Witam.
Dostałem miernik pojemności wykonany w latach około 70-80 i był on opublikowany w jednej z gazet poświęconych elektronice.
Niestety nie rozładowałem kondensatora i padł mi układ 555 a przy próbie jego wymiany pourywałem kabelki ponieważ był zrobiony na pająka.
Narysowałem schemat według układu a właściwie z tego co po nim zostało lecz połączeń niektórych nie jestem pewien i czy mógł by ktoś sprawdzić czy całość zadziała?
Pozdrawiam.

DSC_000003.JPG
Plik ściągnięto 28 raz(y) 391,12 KB

 
     
abator97 
Nowy na forum


Dołączył: 25 Cze 2014
Posty: 13
Skąd: Opole
Wysłany: 2015-05-15, 22:07   

Dodaję schemat ponieważ nadal nie układ nie działa prawidłowo.

DSC_000003.JPG
Plik ściągnięto 19 raz(y) 391,12 KB

 
     
tom5555 



Wiek: 39
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 576
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2015-05-16, 15:42   

Pierwszą rzeczą jest podłączenie nóżki 4 w obu kostkach - powinna być połączona z nóżką 8, czyli plusem zasilania. Po drugie warto dołączyć nóżki 5 przez kondensator 10nF - 100nF do masy. Pin 2 lewej kostki powinien chyba być połączony z pinem 3 kostki prawej. Trochę dziwne jest także podłączenie kostki prawej, ale możliwe jest, że qw tej konfiguracji teżbędzie działać.
Patrząc na schemat, lewa kostka pracuje jako multiwibrator monostabilny o czasie impulsu ustalonym przez rezystor (wybierany przełącznikiem P) i kondensator Cx. Prawa kostka to zwykły multiwibrator astabilny o stałej częstotliwości, generujący impulsy wyzwalające pierwszego generatora.
 
     
abator97 
Nowy na forum


Dołączył: 25 Cze 2014
Posty: 13
Skąd: Opole
Wysłany: 2015-05-23, 20:09   

Witam.

Podłączyłem według tego co teraz zamieściłem na schemacie i miernik działa. Co do nóżek 4 w obu układach to w najbliższym czasie postaram się podłączyć je do zasilania i sprawdzić czy nadal poprawnie działa.

Lecz mam jeszcze kilka pytań ponieważ w takiej formie mogę nim mierzyć kondensatory do 100uF i myślałem jak by poszerzyć mu ten zakres w tym celu dodałem kolejne rezystory 10R i 1R ale układy 555 się bardzo grzeją i nie dają możliwości zmierzenia ich. Dlatego myślałem o jakimś dzielniku napięcia ale czy to pomoże?
Kolejna sprawa to czy wskaźnik ma mieć skalę logarytmiczną? Ponieważ z wstępnych pomiarów tym miernikiem tak mi się wydaje.
Pozdrawiam.

Ps. Dziękuję za dotychczasową pomoc.

DSC_000001.JPG
schemat v2
Plik ściągnięto 31 raz(y) 293,76 KB

 
     
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1583
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2015-05-23, 21:33   

Na tyle na ile znam zasadę pracy kostek NE555 to twierdzę że układ nie działa Ci choć piszesz że działa. Nie powinien działać z racji co najmniej dziwnego, żeby nie napisać błędnego połączenia kostki U1 i U2. A dlaczego nie powinno działać ?

A no dlatego że jeśli kostka U2 poda stan wysoki na swoje wyjście to teoretycznie U1 powinna zacząć pracować bo jej wejście RESET czyli pin nr 4 ma zezwolenie na pracę, ale... wejście TRIG czyli pin nr 2 reaguje na stan niski. I jeśli kostka U2 zmieni stan na niski to powinna wyzwolić U1 na wejściu TRIG, ale niestety U1 ma jednocześnie stan niski na wejściu RESET więc nie pozwala na pracę. Czyli mamy niejako konflikt wejścia wyzwalającego TRIG z wejściem RESET.
 
 
     
tom5555 



Wiek: 39
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 576
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2015-05-24, 14:40   

abator97 napisał/a:
dodałem kolejne rezystory 10R i 1R ale układy 555 się bardzo grzeją

Spójrz na uproszczony schemat kostki '555.

Zmniejszając wartość rezystancji przeciążasz tranzystor T14. Musiał byś "wzmocnić" to wyjście przez dodanie zewnętrznego tranzystora o odpowiedniej mocy. Tu jest jeszcze drugi problem, przy takich wartościach rezystancji prąd pobierany ze źródła zasilania wyniesie 1,2A i 12A! Można by zamiast tego obniżyć częstotliwość generatora U2, ale to spowodowało by niestabilne wskazania, ten miernik nie jest po prostu skonstruowany do pomiarów większych pojemności. Do pomiarów dużych pojemności lepiej zbudować sobie miernik wykorzystujący inną zasadę pomiaru. Warto też posiadać miernik ESR.
 
     
abator97 
Nowy na forum


Dołączył: 25 Cze 2014
Posty: 13
Skąd: Opole
Wysłany: 2015-05-28, 16:31   

Niestety jakakolwiek modyfikacja uniemożliwia działanie miernika.
Może ktoś spróbuje złożyć ten miernik choćby na płytce stykowej i zobaczy czy zadziała podłączenie reset do zasilania.

Kolejne pytanie to czym można zastąpić diodę ostrzową ponieważ chcę płytkę zrobić w smd i stare diody w rozlutu nie wchodzą w gre.

Pozdrawiam.
 
     
tom5555 



Wiek: 39
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 576
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2015-05-28, 18:18   

Dioda na wejściu zabezpiecza jedynie przed odwrotnym podłączeniem zasilania, można zastąpić ją dowolną 1A diodą prostowniczą, lub zupełnie pominąć.

Tutaj masz podobny schemat miernika. Różni się wartościami elementów i zamiast dwóch osobnych kostek '555 zastosowano podwójną '556. Nieco inaczej zbudowany jest też generator wyzwalający.



A tu bardziej podobny układ:


Zauważ, że pin RESET każdego układu zawsze łączy się z pinem Vcc. Inaczej układn ie ma prawa działać.
 
     
abator97 
Nowy na forum


Dołączył: 25 Cze 2014
Posty: 13
Skąd: Opole
Wysłany: 2015-06-15, 18:54   

Witam ponownie.

Na wstępie przepraszam że tak długo nie odpowiadałem. Oraz dziękuję za dotychczasową pomoc.

W swoich zbiorach znalazłem chiński miernik analogowy. W obudowie jest wystarczająco dużo miejsca aby zamieścić w nim ten układ lecz napotkałem drobny problem a mianowicie jak zaprojektować te styki na PCB po których będzie przemieszczało się to pokrętło. Sprężyna w tym mierniku ma akurat 3 styki więc idealnie nadaje się do tego celu.

Pozdrawiam

DSC_0099.JPG
Plik ściągnięto 20 raz(y) 211,51 KB

DSC_0098.JPG
Plik ściągnięto 31 raz(y) 193,56 KB

 
     
tom5555 



Wiek: 39
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 576
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2015-06-15, 21:40   

Po prostu zmierzyć promień każdego okręgu i kąt skoku przełącznika. Potem e programie do projektowania PCB odwzorowujesz ścieżki. Zwróć jednak uwagę, że przeważnie takie ścieżki są dodatkowo złocone (lub pokryte innym metalem) żeby je wzmocnić i poprawić przewodność. Cienka warstwa miedzi na płytce może się szybko wytrzeć.
 
     
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1583
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2015-06-16, 14:17   

Tak jak wyżej kolega timo555 pisze a co do ścieżek na polach ślizgających, skoro masz taki miernik to może warto zaprojektować tak płytkę by wlutować kawałek tej ze starego miernika.
 
 
     
abator97 
Nowy na forum


Dołączył: 25 Cze 2014
Posty: 13
Skąd: Opole
Wysłany: 2015-06-16, 15:41   

Do ścieżek planuję przylutować blaszki za pomocą których łączone są normalnie ogniwa baterii. Co do wykorzystania kawałka płytki ze starego miernika to też ciężko ponieważ całość niezbyt pasuje pod miernik który chcę zbudować.
Jak w eagle mogę mierzyć kąty ponieważ metoda prób i błędów jest dość uciążliwa?
 
     
KrzysiekK 



Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 1124
Skąd: Lubcza
Wysłany: 2015-06-16, 18:04   

Począwszy od Eagle w wersji 6.x.x edytor płytek drukowanych Board ma wbudowane narzędzie pomiarowe o nazwie Dimension. Jest ono dostępne na lewym pasku narzędzi tego edytora. Po jego wybraniu na poziomym pasku narzędziowym edytora Borad pojawią się dodatkowe ikonki tego narzędzia. Za ich pomocą można ustalać wiele wymiarów na płytce. Narzędzie Angle pozwala mierzyć kąty na płytce. Jednak jego dokładność zależy od rozmiaru siatki ustawionej w edytorze. Im mniejszy rozmiar siatki tym dokładniejszy pomiar kąta (i inny także) można uzyskać.

Inna możliwość to zaprojektowanie przełącznika jako elementu bibliotecznego z tym, że zamiast fizycznego przełącznika na płytce były by odpowiednie pola lutownicze jak w przypadku elementów SMD. Choć zaprojektowanie pól lutowniczych w kształcie łuków może być problematyczne.

Można też skorzystać ze skryptu cmd-draw.ulp do rozmieszczenia elementów i pół lutowniczych po łuku na płytce drukowanej. Tu jest przykładowy opis korzystania z tego skryptu. Nie wiem tylko czy w darmowych wersjach Eagle ten skrypt działa poprawnie.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 12