Poprzedni temat «» Następny temat
Woltomierz AC 0-300V lub więcej.
Autor Wiadomość
michanio91 
Nowy na forum


Wiek: 26
Dołączył: 29 Gru 2014
Posty: 4
Skąd: Osiek
  Wysłany: 2014-12-29, 01:01   Woltomierz AC 0-300V lub więcej.

Witam wszystkich,

Od dłuższego czasu próbuje znaleźć schemat miernika który mierzyłby napięcie zmienne od 0 do przynajmniej 300v. Wyświetlane albo na wyświetlaczu 7 segmentowym ( np 3 liczby ) albo po prostu w postaci kilku diod led ,gdzie każda wskazuje jakieś napiecie.

Np. po podaniu napięcia 6v świeci się dioda nr 1 , po podaniu 12v świeci się dioda nr 2 ,po podaniu napięcia 24v świeci się dioda nr 3 itd ....,oczywiście mogły by się zapalać diody bez wygaszania , to nie gra roli,czyli przy np napięciu 24v świeciły by się diody nr 1 ,2 i 3.

Dokładność też nie musi być jakaś wielka.
Sam wyszukałem kilka projektów od Elportal, gdzie może dało by się przerobić inne urządzenie na spełniające funkcję wyżej opisaną:

http://www.edw.com.pl/pdf/k01/04_10.pdf
http://www.edw.com.pl/pdf/k04/56_11.pdf
http://elportal.pl/pdf/k04/42_15.pdf

Próbowałem już kilku innych rzeczy,nawet z ciekawości zakupiłem taki mierniczek , by zajrzeć do środka. Niestety układ na zamiennikach nie chciał mi działać.



Pytałem już na elektrodzie ale niestety nie potrafią mi pomóc...

http://www.elektroda.pl/r...181797#14181797

Są tam też fotki wnętrza tego miernika - gdyby ktoś chciał rzucić okiem jak chińczyki to robią.

pozdrawiam i czekam na jakieś sugestie,pomysły :)
 
     
Artyliusz 



Dołączył: 06 Sty 2013
Posty: 293
Skąd: Z Polski
Wysłany: 2014-12-29, 11:33   

Na pierwszy rzut oka widać, że działa to na zasadzie mostka Greatz'a, który prostuje napięcie i odpowiednia jego wartość zaświeca kolejne diody LED.

Możesz zapodać schemat, który narysowałeś? Układ wygląda na tyle banalnie, że bez problemu można go "odbudować". Zwróć uwagę na jakie napięcie jest dioda Zenera.
 
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
Wysłany: 2014-12-29, 13:04   

A ja tam widzę że tranzystory są złe. O ile do S9013 można dać BC547, o tyle do tych dwóch innych jest to marny zamiennik, który powyżej 60V będzie mieć zwarcie i pójdzie to z dymem.

Wartości niektórych rezystorów są inne, ale to nie jest krytyczne.

bot1.jpg
wskaźnik 300V
Plik ściągnięto 6303 raz(y) 195,53 KB

 
 
     
michanio91 
Nowy na forum


Wiek: 26
Dołączył: 29 Gru 2014
Posty: 4
Skąd: Osiek
Wysłany: 2014-12-30, 06:55   

Artyliusz,
Jak się nie mylę to ten schemat :

Było tego tyle wersji że mi się chaos zrobił .... więc może to nie być akurat ten z ori elementami a już na zamiennikach czy na odwrót.
Dla mnei nei było to raczej proste, pierwszy raz w życiu używałem Eagle ;)

timo66, takie zamienniki wyszukałem na elektrodzie również.

Znalazłem nową opcje tj woltomierz z allegro AC 60-500 V,można by mu dać zasilanie z baterii i powinno hulać od 0-500v AC. A po wlutowaniu się przed mostek Gretza może mierzył by nim zarówno DC jak i AC.
 
     
tom5555 



Wiek: 39
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 576
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2014-12-30, 21:04   

W tej chwili czytając ten temat trudno mi stwierdzić czy chcesz odtworzyć kupiony wskaźnik, zrobić coś podobnego, czy po prostu potrzebujesz taniego miernika.
Jeżeli szukasz taniego i prostego miernika, to najprościej będzie odwiedzić najbliższą Castoramę i kupić takie coś za 15zł.


Jeśli chcesz samodzielnie zrobić jakiś prosty wskaźnik, to można zacząć od przerobienia tego schematu:
.
 
     
michanio91 
Nowy na forum


Wiek: 26
Dołączył: 29 Gru 2014
Posty: 4
Skąd: Osiek
Wysłany: 2014-12-31, 06:51   

Chodzi o to że multimetr nie ma szans wytrzymać w takich warunkach w jakich pracuje.
Pomijając fakt że jest duży,miałem już takie 2 ( podobne ) i nie pożyły zbyt długo.
Kupiłbym taki z IP 64 czy jakiś - jest duży ciężki i ma funkcji dużo więcej niż potrzebuje.

Dlatego szukam woltomierza jak w 1 poście tego tematu. Ma być mały,prosty i w miarę tani.
Dlatego po znalezieniu tego :

http://allegro.pl/show_item.php?item=4924536382

Myślę że bd to najtańsze, a zarazem najlepsze rozwiązanie. Trzeba tylko pomyśleć jak go przerobić by mierzył od 0v. Gdyby się udało mierzyć jeszcze napięcia stałe tym urządzeniem to byłbym już naprawdę zadowolony :)
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
Wysłany: 2014-12-31, 09:07   

To potrzebujesz czegoś takiego
http://allegro.pl/woltomi...4802592138.html
http://allegro.pl/woltomi...4924585956.html
http://allegro.pl/woltomi...4946304709.html

A co to za agresywne środowisko, jeśli nie tajemnica, może są dużo lepsze rozwiązania?
 
 
     
michanio91 
Nowy na forum


Wiek: 26
Dołączył: 29 Gru 2014
Posty: 4
Skąd: Osiek
Wysłany: 2014-12-31, 15:48   

timo66 napisał/a:
To potrzebujesz czegoś takiego
http://allegro.pl/woltomi...4802592138.html
http://allegro.pl/woltomi...4924585956.html
http://allegro.pl/woltomi...4946304709.html

A co to za agresywne środowisko, jeśli nie tajemnica, może są dużo lepsze rozwiązania?


Elektroniczne lżejsze mniejsze , już zamówiłem ten z linku który dałem :)
Takie analogowe to leżą wszędzie u mnie w pracy ;)

Pracuje na jednej z najbardziej mokrych kopalni węgla w Polsce.

tom5555,
schemat który podałeś jest dość ciekawy :)
 
     
tom5555 



Wiek: 39
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 576
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2014-12-31, 17:34   

Schemat który podałem ma kilka błędów. Zasada działania jest podobna do twojego wskaźnika. Po pierwsze anody diod LED należało by zasilić z napięcia o stałej wartości lub źródła prądowego. Zamiast wtórnika można by dać dzielnik napięcia. Poza tym należało by też zabezpieczyć bazy tranzystorów, zwłaszcza tych od najniższych napięć, przed zbyt dużym prądem.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13