Poprzedni temat «» Następny temat
Typ złącza FPC
Autor Wiadomość
inheritor 
Nowy na forum


Dołączył: 02 Lis 2014
Posty: 2
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-11-02, 17:35   Typ złącza FPC

Witam,
Spotkał się ktoś z takim typem przewodu: http://www.kamami.pl/publ...064ay_fhw_1.jpg?
Na stronie sprzedawcy proponują przylutowanie tego, ale wolałbym użyć złącza, tylko nie wiem jakiego. W ostateczności mógłbym obciąć boki i użyć zwykłego złącza FPC.
Na stronie producenta (chińskiego) nic nie proponują :)
Pozdrawiam, Andrzej
 
     
Ertew 
-.^



Wiek: 26
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 1347
Skąd: Leszno
Wysłany: 2014-11-04, 13:18   

Niestety, to jest złącze typowo do lutowania i z zasady nie ma pasujących gniazdek.

Ja proponuję położyć to złącze na płytce drukowanej. Dookoła wlutować większe kondensatory SMD które mechanicznie ustalą i zablokują pozycję względem płytki. Następnie na odizolowanych stykach położyć element sprężysty np. gumę albo przewód w izolacjo silikonowej. Całość z góry docisnąć inną płytką i skręcić.
Do testów prototypowych złącze dociskowe wystarczy, a w docelowym urządzeniu śmiało lutuj.

http://www.artronic.com.p...ie.php?id=1078?
- Widzę że masz LCD z tylko 24 pinami i rastrem aż 1mm. Lutowanie takiego złącza lutownicą transformatorową nie boli, serio.

http://lispol.com/product...ny_sed1560.html
- Ja lutowałem 53 piny w rastrze 0.8mm, moje pierwsze podejście do tematu więc wziąłem gotową płytkę uniwersalną. Sama transformatorówka nie dała rady, musiałem się wspomagać plecionką do odciągania cyny, a na koniec i tak kilka pinów musiałem poprawić bo za mało cyny dałem. Efekt jednak wart był włożonej pracy, LCD działa, co mogę pokazać poniższymi obrazkami.

 
 
     
inheritor 
Nowy na forum


Dołączył: 02 Lis 2014
Posty: 2
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-11-04, 14:58   

Dzięki za odpowiedź, tak samo napisali mi z artronica (bo tam kupowałem ten wyswietlacz).
Chciałem użyć złącza, żeby można było łatwo wymienić wyświetlacz w razie uszkodzenia, ale w takim razie zdecyduję się na lutowanie.
 
     
Ertew 
-.^



Wiek: 26
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 1347
Skąd: Leszno
Wysłany: 2014-11-04, 20:14   

Jak dużą serię urządzeń zamierzasz wyprodukować i ile masz miejsca w obudowie?

Jeśli koniecznie chcesz budowę modułową, możesz zastosować specjalną płytkę drukowaną do której przylutujesz LCD i wyprowadzisz z niej interfejs na np. goldpinach lub miniaturowym złączu pytka-płytka. Taka konstrukcja pozwoli na szybka wymianę zbitego LCD. Być może ten laminat będzie też mocować LCD do obudowy i zawierać kilka elementów pomocniczych (tranzystor/rezystor podświetlenia, kondensatory dla LCD, konwerter poziomów), wszystko zależy od pomysłu i zasobów finansowych.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10