Poprzedni temat «» Następny temat
Jak uruchomić usbasp w Bascom pod linux 12.04LTS ?
Autor Wiadomość
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1583
Skąd: Sochaczew
  Wysłany: 2014-02-22, 11:18   Jak uruchomić usbasp w Bascom pod linux 12.04LTS ?

Ostatnio stanąłem przed koniecznością postawienia linuxa bo nie dałem rady postawić win7. Przy próbie instalacji na partycji na której był windows wywalało mi komunikat że instalator nie może utworzyć partycji lub jej znaleźć choć była widoczna. (na innej partycji nie próbowałem - może to błąd)

W związku z tym na oddzielnym dysku byłem zmuszony postawić linuxa. Nie jest tak źle. Z pomocą innych uruchomiłem już przeglądarkę chrome, działa mi flash na YT, ale za boga nie mogę uruchomić usbasp. Bascom jakoś się uruchamia pod WINE, ale nie widzi mi programatora usbasp mimo ustawienia go w zakładce PREGREMMER.

Macie jakieś sugestie ?
 
 
     
mr_x 



Wiek: 31
Dołączył: 12 Gru 2010
Posty: 366
Skąd: /bin/bash
Wysłany: 2014-02-22, 11:29   

To może być problem Wine, że nie widzi urządzeń pod USB, bo sam Linux ma od razu sterowniki w kernelu dla USBasp. Ale możesz skorzystać z innej metody, a mianowicie używać AVRDUDE do programowania z gotowego pliku hex. Przykład użycia tutaj (w necie jest tego więcej): http://jaseemjas.blogspot...programmer.html
 
     
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1583
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2014-02-22, 11:46   

Z samym avrdude też raczej mam problem bo jak odpalam MkAvrkalkulator to próba odczytania procesora kończy się informacją o błędzie avrdude.

Co do linku, nie ma czegoś w naszym języku ? O ile co nieco rozumiem w mowie potocznej i ewentualnie w potocznym piśmie o tyle w języku elektronicznym bladego pojęcia nie mam o co w czym chodzi.
 
 
     
mr_x 



Wiek: 31
Dołączył: 12 Gru 2010
Posty: 366
Skąd: /bin/bash
Wysłany: 2014-02-22, 12:21   

Jest też po polsku, ale z rozpędu wrzuciłem po angielsku, bo tam często jest więcej informacji i są nowsze. Zobacz to po polsku: http://www.nibyblog.pl/pr...uksie-3445.html

A co do problemu z MkAvrkalkulator, to domyślam się, że też uruchamiasz na Wine, więc problem będzie taki sam, jak w pierwszym poście. Być może da się to obejść (obsługa USB na Wine), ale osobiście nigdy tego nie robiłem, jedynie korzystałem z LPT przez Wine (używam często ISP Programmer).
 
     
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1583
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2014-02-22, 12:31   

mr_x napisał/a:
Jest też po polsku, ale z rozpędu wrzuciłem po angielsku, bo tam często jest więcej informacji i są nowsze. Zobacz to po polsku: http://www.nibyblog.pl/pr...uksie-3445.html

To wszystko niestety nie dotyczy mojego usbasp tylko stk500 a w przypadku gdy korzystam z systemu którego kompletnie nie rozumiem nie przeskoczę tej przepaści.

Przepraszam że oczekuję podania na tacy dokładnie rozwiązania pod mój usbasp, ale ja nawet nie wiem gdzie instalowane są programy w linusie i ile zostało wolnego miejsca na dysku.
Korzystam z tergo systemu kompletnie bez żadnej wiedzy. Działa to działa.

W windowsie wszystko było proste, system był na C:/windows, programy w Program files, dokumenty w Moje dokumenty a tu w linuxie? Dla mnie groch z kapustą. Nawet nie wiem gdzie dokładnie leży folder pobrane. Wiem że nazywa się pobrane i wiem gdzie go znaleźć, ale gdzie on się fizycznie znajduje? Cholera wie.
 
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
Wysłany: 2014-02-22, 13:00   

A po kiego ci wiedzieć gdzie jest fizycznie jaki folder?
Jak będzie koło 1GB, lub mniej to system sam o tym powiadomi że jest mało/mniej do optymalnego działania. Masz partycję "/" czyli system i albo na niej albo osobno jest "/home" to co jest na tej drugiej do tego masz dostęp i więcej nie potrzebujesz. Z lewej u góry masz zakładkę "programy" i tam wszystkiego dokonujesz. Kolejno albo konsola [programy>akcesoria>terminal] i dosłownie wszystko w niej zrobisz, albo jak w windowsie [programy>narzędzia systemowe>monitor systemu] tak sobie wszystko pooglądasz partycje/ilość rdzeni/ramu czy choćby numer kernela. Na samym dole [ w programy>centrum oprogramowania ubuntu] instalujesz wszystkie dostępne programy etc. wszystko oczywiście wcześniej zdefiniowane w repozytoriach i źródłach które są dostępne np. cd/dvd/usb etc.
Wspomniane źródła definiuje się w [programy>narzędzia systemowe>administracja>źródła oprogramownia].
Dla bardziej zaawansowanych wygodniejszy jest "synaptic". Można tam zainstalować pojedyncza bibliotekę lub dowolny program. Zależności są automatycznie wybierane, jednak trzeba czytać co się robi, by np. nie usunąć przypadkowo jakichś bibliotek które używają inne programy. [programy>narzędzia systemowe>administracja>menadżer pakietów synaptic]
Tak na zakończenie to zostaw windowsa w zapomnieniu, na linuxie tylko to podobnie wygląda, bo działa to zdecydowanie inaczej. Zapomnij o partycji systemowej bo nie potrzebujesz tam grzebać fizycznie, co najwyżej przez konsole z uprawieniami 'roota' czy nawet 'chroota'.
 
 
     
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1583
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2014-02-22, 13:10   

No tylko że mi teraz to co jest najbardziej potrzebne czyli Bascom, MkAvrkalkulator, UsbAsp nie działa wcale lub nie tak jak trzeba.

Szło by mi się przyzwyczaić do linuxa bo w gry na windzie i tak nie gram, ale żeby to wszystko działało jak należy. Nawet byłbym zadowolony z linuxa bo byłby legalnie na kompie.
 
 
     
KrzysiekK 



Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 1124
Skąd: Lubcza
Wysłany: 2014-02-23, 15:11   

Możesz sprawdzić elektroniczne labolatorium Fedory. Jest to dystrybucja Linuksa ukierunkowana dla elektroników.
 
     
kaliska5 


Wiek: 26
Dołączył: 01 Maj 2008
Posty: 331
Skąd: z nienacka
Wysłany: 2014-02-23, 17:15   

Ja akurat cały czas używam linuxa w domu i pracy.Co do programowania AVR to Code::Blocks albo eclipse + avrdude.Działa z USBASP i AVR ISP MK2 sprawdzone.
 
 
     
kaliska5 


Wiek: 26
Dołączył: 01 Maj 2008
Posty: 331
Skąd: z nienacka
Wysłany: 2014-02-23, 17:16   

Możesz kompilować w bascomie + wine a programować przez avrdude.
 
 
     
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1583
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2014-02-23, 18:05   

kaliska5 napisał/a:
Możesz kompilować w bascomie + wine a programować przez avrdude.

No i pewnie tak będę robił. Dzięki pomocy jednego kolegi z innego forum udało mi się to jakoś ogarnąć. Jeszcze zweryfikuje czy rzeczywiście programuje się.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10