Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Jony130
2015-01-23, 16:50
Czy warto budować własne zdalne sterowanie?
Autor Wiadomość
elbober 


Wiek: 52
Dołączył: 02 Lut 2013
Posty: 183
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-02-09, 17:46   Czy warto budować własne zdalne sterowanie?

Przeglądając dawne (lata 80/90) notatki, natrafiłem na własną koncepcję zdalnego sterowania. Nie zrealizowałem jej całościowo, ze względu na możliwe wtedy do użycia części. Technologia TTL, wszystko na "piechotę".
Rozważałem jednoczesne ( w pojęciu pojedynczej sekwencji transmisji) sterowanie 4,5 rozkazów (trochę niefortunnie nazywane kanałami). Do tego miało być w tym sterowanie proporcjonalne (wzgl. quasi-proporcjonalne).
Bazowałem na schematach z Radioamatora i krótkofalowca.
To sterowanie miało wysyłać w jednej transmisji 4 rozkazy włącz/wyłącz i 1 proporcjonalny.
Pojedyncza transmisja miała trwać ok 60ms, po czym kolejna miała zawierać dalsze rozkazy, tak, by w całym cyklu, czterech sekwencjach, obsłużyć 16 wł/wył i 4 prop.
Ale to nie koniec, ponieważ każda sekwencja miała mieć własny kod (2bity) i każdy rozkaz (1bit) miał mieć własny adres (3bity) oraz przypisaną kolejność (2bity).
Tak miało dawać nawet do 128 kan i 4 prop.
Miało, bo gabaryty całości nie nadawały się do realizacji i zabudowy w jakimś niedużym modelu.
Ktoś się zapyta: po co tyle kanałów ?
Otóż, miałem marzenie/chęć sterowania 2,3 modelami na raz. Dokładniej 1 pilotem - pływający, pojazd gąsienicowy do "transportu" stateczka i jeep-a.
I po przemyśleniach, obecnie można to zrealizować na uP.
Ale, zastanawiam się, czy takie systemy nie są już fabrycznie budowane, no i tylko jaki jest koszt takich urządzeń.
 
     
kayron 
PLC FATEK, automatyka na życzenie



Wiek: 37
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1857
Skąd: Poland
Wysłany: 2014-02-09, 18:05   

Cytat:
Nie zrealizowałem jej całościowo, ze względu na możliwe wtedy do użycia części. Technologia TTL, wszystko na "piechotę".

Dzisiaj można to przenieść do CPLD i zmieści się to w jednym zgrabnym układzie scalonym, jeżeli zależałby ci na zachowaniu oryginalności funkcyjnej.
Sterowanie 2-3 modelami naraz z jednego pilota. Jak sobie to wyobrażasz od strony guzikologi i panowania nad tym ?
 
 
     
elbober 


Wiek: 52
Dołączył: 02 Lut 2013
Posty: 183
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-02-09, 20:56   

Przez te 20 parę lat wiele się zmieniło. Wiem, że są układy w które można przenieść dawne układy logiczne, ale teraz moja koncepcja uległa by pewnym zmianą, głównie układowych ale i logicznych.
Tam kody miały być w pamięciach RAM (kilka kb, ale ich ceny były kosmiczne) lub UCY780101 i stałe zasilanie. Timery na 74123, "kupa" bramek (i w tym wielowejściowe), D, liczn. Johnsona, 7493, itd.
A nawet procek by sobie z tym poradził, tylko ktoś by musiał oprogramować "to cosik".
Co do sposobu "guzikologii". Zależnie od potrzeb miała być możliwość "podzielenia" pilota na 2 (prawa i lewa str.), lub przełącznikiem wybrać dany model. A że pojazdy wolne, to i zdążyło by się obsłużyć. Do tego, brak sygnału, to utrzymanie ostatnich rozkazów, a po 5s STOP.
 
     
kayron 
PLC FATEK, automatyka na życzenie



Wiek: 37
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1857
Skąd: Poland
Wysłany: 2014-02-09, 21:04   

Akurat pojazd gąsienicowy i pływający to może być jeden pojazd zwany potocznie amfibią. Nie wiem co miałby z tym wspólnego Jeep, chyba żeby byl wożony przez tą amfibię. Takie kombp Można już opanować z jednego pilota, a najlepiej pada do konsoli. Dodając im nieco sztucznej AI, może z tego powstać, Całkiem zgrabny zestaw bojowy.
 
 
     
elbober 


Wiek: 52
Dołączył: 02 Lut 2013
Posty: 183
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-02-09, 21:13   

Z tym, że miały być to oddzielne zabawki. Miałem kilka czołgów, ale ten jeden miał być ciągnikiem do stateczka. Pływający był w zamiarze modelem dużego (około1,5m) okrętu wojennego z dużą ilością "bajerów".
Tak, to były zamiary i tylko częściowo spełnione.
 
     
kylle
Nowy na forum


Dołączył: 24 Sty 2014
Posty: 32
Skąd: leeds
Wysłany: 2014-02-13, 09:50   

pytanie czy warto?
jakbysmy sobie zadawali takie pytania to zasadniczo nic nie warto robic bo wszytko chinczycy zrobia taniej :-/
robisz bo masz fan z robienia , robisz bo moze cie to czego nauczy itd
 
     
andrzejzis 



Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 109
Skąd: Gorlice-Glinik małopolskie
Wysłany: 2014-02-13, 21:19   

kylle napisał/a:
pytanie czy warto?
jakbysmy sobie zadawali takie pytania to zasadniczo nic nie warto robic bo wszytko chinczycy zrobia taniej :-/
robisz bo masz fan z robienia , robisz bo moze cie to czego nauczy itd


Lubię to.
 
     
joon 



Wiek: 33
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1863
Skąd: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Wysłany: 2014-02-13, 22:52   

1 - robię bo lubię
2 - robię bo się czegoś nauczę przy okazji
3 - robię bo chcę mieć dokładnie to czego potrzebuję
4 - mam frajdę z tego mimo poniesionych kosztów :D

Niestety taka prawda- amator nie zrobi niemal nic taniej niż wiodący producent przy setkach tysięcy- ale własna "zabawka" ma sporo plusów ;)


Ps, też jestem w trrakcie podobnego projektu na uc i sporych możliwościach ;)
 
     
elbober 


Wiek: 52
Dołączył: 02 Lut 2013
Posty: 183
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-03-07, 01:06   

@joon, masz racje w każdym punkcie. Chodziło mi raczej o "wyważanie otwartych drzwi". Konkretnie o sam system, który nie całkiem jest w zgodzie ze stosowanymi rozwiązaniami. Obecne zdalne sterowania bazują na pewnych standardach, a moje to jeszcze z czasów wolnej amerykanki.
 
     
celtor 
Nowy na forum


Dołączył: 27 Cze 2013
Posty: 18
Skąd: Toruń
Wysłany: 2014-08-06, 19:55   

Ze zdalnym sterowaniem jest sporo roboty (jeżeli ma być nie zawodne). Obecnie jestem mniej więcej w połowie drogi do zakończenia projektu. Aparatura 6ch - proporcjonalnych.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11