Poprzedni temat «» Następny temat
Kupię sprawny oscyloskop
Autor Wiadomość
siekierzyński 
Że niby co?



Wiek: 27
Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 416
Skąd: Nareszcie Polska
Wysłany: 2014-02-02, 21:20   Kupię sprawny oscyloskop

Witam,

Przeszperałem w internecie masę stron z oscyloskopami, jednak pomyślałem, że może ktoś z Was ma na zbyciu sprawny oscyloskop.

Najlepiej gdyby miał (jednak to nie jest jakoś bardzo ważne):
- 2 kanały (większość ma :P )
- był analogowy (nie cyfrowy z matrycą LCD, bo nie lubię, jak ktoś się spóźnia ;P )
- minimalna częstotliwość pomiarowa to 1MHz, ale pewnie będzie miał dużo więcej.
- musi być sprawny - po prostu nie mam doświadczenia w oscyloskopach jeśli chodzi o serwisowanie.

Jednak najważniejsze jest dla mnie to, aby miał rejestrację sygnału.
Głównie mi jest potrzebny do sprawdzenia przebiegu sygnału z klawiatury PS/2, ale też przyda mi się do pomiaru co najwyżej napięcia z sieci i innych sygnałów analogowych.

Miałem pracownię elektroniczną w technikum, więc z obsługą nie będzie problemu.
Chciałbym mieć możliwość jakiegoś sprawdzenia czy jest sprawny, więc najlepiej jakby to był ktoś z okolic Warszawy.

Czekam na propozycje i pozdrawiam.

PS. Jeśli coś przesadziłem, to proszę o wyrozumiałość ;-)
 
     
elbober 


Wiek: 52
Dołączył: 02 Lut 2013
Posty: 183
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-02-03, 01:21   

Z rejestracją przebiegu, to musi zawierać moduł cyfrowy. Jeśli koniecznie analogowy, to z tego (analogowo- cyfrowy) jest Philips, Tektronics i parę innych renomowanych. Ale to nie są za 200-300zł (bardziej 500-800zł i to te starsze typy).
 
     
siekierzyński 
Że niby co?



Wiek: 27
Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 416
Skąd: Nareszcie Polska
Wysłany: 2014-02-03, 06:36   

Mie musi być koniecznie analogowy. Najważniejsze zeby mial tą rejestrację przebiegu, zebym mogl obejrzeć sygnal transmisji danych np. UART, PS/2, itd, ale też żebym mógł pomierzyć, obejrzeć sygnal analogowy. .
 
     
rezasurmar 



Wiek: 39
Dołączył: 19 Kwi 2009
Posty: 540
Skąd: Tychy
Wysłany: 2014-02-04, 15:23   

Do samej analizy PS/2 czy uart wystarczy ci klon saleae8 nie trzeba koniecznie oscyloskopu.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10