Poprzedni temat «» Następny temat
Mini kurs programowania przekaźników programowanylnych.

Czy interesował by cię mały kurs przekaźników programowalnych.
Tak
93%
 93%  [ 14 ]
Nie
6%
 6%  [ 1 ]
Głosowań: 15
Wszystkich Głosów: 15

Autor Wiadomość
kayron 
PLC FATEK, automatyka na życzenie



Wiek: 37
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1857
Skąd: Poland
Wysłany: 2013-04-22, 17:36   

Dodałem kolejny artyuł do strony.
http://kursplc.forbot.pl/...czesc-pierwsza/
 
 
     
kayron 
PLC FATEK, automatyka na życzenie



Wiek: 37
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1857
Skąd: Poland
Wysłany: 2013-07-11, 18:16   

Udało mi się wreszcie ukończyć pierwszy dwucześciowy artykól na stronie, zapraszam do lektóry :)

Częśc pierwsza

Część druga
 
 
     
kayron 
PLC FATEK, automatyka na życzenie



Wiek: 37
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1857
Skąd: Poland
Wysłany: 2013-08-21, 07:26   

Na moim blogu pojawiły sie nowe tematy, dodałem też do starych pliki przykładowych programów do pobrania.
 
 
     
kysior
Nowy na forum


Dołączył: 10 Sty 2013
Posty: 17
Skąd: małopolska
Wysłany: 2015-11-17, 16:01   

Odgrzebię temat z pytaniem:

Czy da się na Moellerze Easy 618 AC

który jest wyposażony w wyjścia przekaźnikowe zrealizować ściemnianie i rozjaśnianie diód led (taśmy 12V)? Bo mam taki wolny i - jakby się dało - byłby idealnym sterownikiem do mojego akwarium.

Są dwa problemy, z którymi można się spotkać:
1. Przekaźnik - dałoby się go wylutować i wstawić w jego miejsce tranzystor?
2. Samo PWM - jak je ogarnąć? przekaźnik czasowy? tam się chyba nie da sterować wypełnieniem.
 
     
kayron 
PLC FATEK, automatyka na życzenie



Wiek: 37
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1857
Skąd: Poland
Wysłany: 2015-11-18, 19:40   

Ad1. Może i tak, lub wstawić tam przekaźnik elektroniczny.
Ad2. Nie, ten sterownik nie ma PWM, ani PTO (generator impulsów).
Reasumując na tym sterowniku nie zbudujesz takiego układu, z dwóch powodów.
1. Nie ma tam PWMa, więc nawet wstawienie tranzystora nic nie da. Mozna zrobić PWM na czasówkach, ale jego parametry będą niewystarczające.
2. To sterownik zasilany 230V więc trochę niebezpiecznie jak do sterowania czymś w akwarium.
Do takiego czegoś najlepiej sterownik zasilany 12V, jeden zasilacz jest wtedy do PLC i LEDów, i z wyjściem tranzystorowym. APB coś takiego powinno mieć w znośnej cenie (250zł).
A najtaniej to chyba zrobić na NE555 i BUZ10.
 
 
     
kysior
Nowy na forum


Dołączył: 10 Sty 2013
Posty: 17
Skąd: małopolska
Wysłany: 2015-11-19, 12:32   

Dzięki za odpowiedź.
A podrzucisz jakieś hasła - czego szukać i jak, bo jedyne co znajduje, to pwm na ne555 sterowane potencjometrem, a mnie chodzi o samoczynne.

A tak w ogóle, to nie takie proste i będę chyba musiał wejść w programowanie mikrokontrolerów, bo założenia są takie, że coś (miał to być sterownik EASY) będzie sterować m. in. czasem zapalania oświetlenia zasadniczego i miało to być dokładnie zsynchronizowane z symulacją zmierzchu i świtu oraz z oświetleniem nocnym. Boję się, że rozjeżdżanie czasu spowoduje, że będzie symulacja świtu, potem ledy się wyłączą a świetłowki zapalą dopiero za jakąś chwilę.

Poza tym sterowałby również grzałką, filtrem i ewentualnym automatycznym karmnikiem. I tak sobie wymyśliłem, że jakby nie dało się zrobić tego PWM na EASY, to PLC puszczałoby sygnał na mikrokontroler (powiedzmy jeden impuls na start wschodu, dwa na zachodu - lub coś takiego) i np AVR wiedziałby kiedy dokładnie startować.

No ale na razie zacznę od czegoś prostszego i ten PWM na NE555 byłby na początek niezły do nauki :)
 
     
kayron 
PLC FATEK, automatyka na życzenie



Wiek: 37
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1857
Skąd: Poland
Wysłany: 2015-11-20, 15:02   

Ja bym to zrobił tak.
Opchnoł za 200zł tego EASY na Allegro, bo za tyle powinno dać się go sprzedać.
Dołożył ok 250zł i kupił sterownik APB-12MGDL 12-24V 8 wejść w tym 2 analogowe, 4 wyjścia tranzystorowe PNP (2xPWM/PTO) graficzny wyświetlacz, za 365zł + kabelek za 70zł. + 10zł bateria do podtrzymania RTC.

Da się go jeszcze potem rozszerzyć w razie potrzeby.
Program do programowania jest darmowy. Co prawda będzie potrzebny potem zasilacz, ale to tam się da coś po czarować, albo kupić przemysłowy ok 70zł.
 
 
     
kysior
Nowy na forum


Dołączył: 10 Sty 2013
Posty: 17
Skąd: małopolska
Wysłany: 2015-11-22, 18:03   

Taki też już mam, tylko muszę na nowo uczyć się programować tego typu sterownik.

Przewaga Easy nad tym polegała (wg mnie) na tym, że:
1. posiada sześć wyjść - tyle mi potrzeba.
2. miałem już styczność z programowaniem Easy, więc poszłoby mi łatwiej.
3. nie wymaga zasilacza (choć do tamtego w komplecie też mam).
4. ma wyjścia przekaźnikowe, które bardziej mi odpowiadają (poza PWM, bo tam jest problem, ale sterowałby jeszcze obwodem świetlówek, załączaniem filtra i grzałki, w razie nieobecności również dołączanym automatycznym karmnikiem). Do tego będę musiał dołożyć zewnętrrne przekaźniki chyba - znowu miejsce.
5. właśnie, miejsce. Docelowa konfiguracja zajmowałaby ma szynie tyle, co sam sterownik plus jakiś układ na płytce drukowanej. APB trochę mniejszy, ale do tego zasilacz, do tego przekaźniki, ewentualne rozszerzenie - i się robi dwa razy większy :)

Ale to takie tylko marudzenie, oki, biorę się za naukę i ściąganie programu. Kabelek do niego też mam, więc koszty niewielkie (żadne).
 
     
kayron 
PLC FATEK, automatyka na życzenie



Wiek: 37
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1857
Skąd: Poland
Wysłany: 2015-11-23, 17:06   

Programuje się to rysując schemat ideowy. Chyba że chcesz jakieś MENU do ustawień na ekranie, to trochę wirtuozji :wink: No chyba że masz HMI do tego. Ogólnie bardzo przyjemny sterownik.

ad4. Są bardzo fajne i zgrabne miniaturowe 6A przekaźniki na szynę DIN. Osobiście sam stosuję, zajmują naprawdę mało miejsca i mają sygnalizację diodą LED.


ad5. Zgrabny w miarę tani 12V zasilacz 1,6A też się znajdzie :grin:

Wszystko dostepne na stronie firmy PIEKARZ .

Ja na tym sterowniku upchnąłem takie sterowanie. Jeden przekaźnik robi jako multiplekser, więc uzyskuję jakby 5 wyjść PLC, ale moja aplikacja pozwalała na taki myk. :grin: Dodatkowo siedzi tam stycznik z termikiem oraz sterownik silnika krokowego. Zasilacz jest osobno, ale to dla tego że musi udźwignąć silnik krokowy o sporym prądzie i ma dwa stopnie 36V i 24V.
Sama konstrukcja trochę pancerna, ale wymagały tego trudne warunki pracy.


EASY jest natomiast strasznie toporne, i w sumie ograniczone.
 
 
     
kysior
Nowy na forum


Dołączył: 10 Sty 2013
Posty: 17
Skąd: małopolska
Wysłany: 2015-11-23, 20:19   

No, ale do Easy są lepiej opisane przykłady. Siedzę już drugi wieczór nad APB software i niewiele jeszcze potrafię ;)

Zasilacz na DIN mam, przekaźniki też, chociaż ciuteczkę większe. Dam radę. Tylko musze przebrnąć przez naukę programowania - na przykład może podpowiesz jak uzyskać zmienne wypełnienie sygnału PWM w czasie?

Próbowałem do tego zaciągnąć DW register, który zmieniałem czymś tam innym, ale PWM działał z wypełnieniem DW z chwili właczenia PWM i już się w czasie nie zmieniał. TZN DW0 sobie rośnie co 1, jak PWM włączę przy DW=10 to takie PWM zapamiętuje, i mimo że DW zmienia się dalej, to w PWM pozostaje parametr 10.

Idę ćwiczyć dalej.
 
     
kysior
Nowy na forum


Dołączył: 10 Sty 2013
Posty: 17
Skąd: małopolska
Wysłany: 2015-11-24, 16:06   

Oki, już jakieś efekty mam. Jak to trochę ogarnę to mogę wstawić celem wysłuchania krytycznych uwag co robię niezgodnie ze sztuką?
 
     
kayron 
PLC FATEK, automatyka na życzenie



Wiek: 37
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1857
Skąd: Poland
Wysłany: 2015-11-24, 16:23   

Daj rozpiskę jakie sygnały na wejściach i wyjściach, oraz jak chcesz tym sterować, to może coś sklecę w wolnej chwili.
PWM i PTO trzeba przeładować (zatrzymać i uruchomić ponownie) aby nowa wartość zadziałała, jak w każdym innym PLC tak na marginesie.
 
 
     
kysior
Nowy na forum


Dołączył: 10 Sty 2013
Posty: 17
Skąd: małopolska
Wysłany: 2015-11-24, 16:52   

Dzięki bardzo, ale nie chciałbym gotowca tylko samemu coś sklecić.

Właśnie z tym resetowaniem odkryłem, teraz już powinno być z górki.

A sam program prosty. O zadanej godzinie układ nr 1 sie załącza sygnałem PWM, który przez pół godziny rozjaśnia ledy. Po rozjaśnieniu na maksa wyjście nr 2 załącza przekaźnik świetlówek. Wieczorem na odwrót, plus jeszcze układ 3 wysteruje oświetlenie nocne. Potem dodam jrszczr możliwość włączenia każdego układu z przycisku, ledy czyli układ 1 i 3 takim szybkim, 5-cio sekundowym rozjaśnianiem Pwm.

Ale, jak pisałem, spróbuję sam to opanować, jak mogę tylko prosić o krytyczne uwagi w trakcie, to byłoby super.
 
     
kysior
Nowy na forum


Dołączył: 10 Sty 2013
Posty: 17
Skąd: małopolska
Wysłany: 2015-12-02, 13:18   

Oki, jeśli ktoś jest chętny mi pomóc, to wrzucam na pożarcie mój program.

Program robi wszystko to, co zaplanowałem, ale wydaje mi się, że strasznie wszystko naokoło zrobiłem. Jest to mój pierwszy program na sterownik PLC, kiedyś wcześniej zrobiłem program na Easy Moellera, ale to trochę inna bajka, stąd program jest trochę chaotyczny. Więc weźcie to proszę pod uwagę, zanim spadnie na mnie deszcz krytyki ;) Ale chętnie poczytam co powinienem poprawić.

Nie robiłem jeszcze przenumerowania bloków.

Krótki opis działania.

Mamy dwa przyciski na wejściu - jeden do rozjaśniania ledów, drugi do ich ściemniania. Oba działają na trzy sposoby:
1. pojedyncze naciśnięcie przycisku powoduje szybkie (3 sekundy) rozświetlenie/wygaszenie ledów.
2. przytrzymanie przycisku powyżej 1 sekundy uruchamia wolniejsze rozjaśnianie/ściemnianie aż do puszczenia przycisku. Potem poziom świecenia pozostaje na ustalonym poziomie.
3. dwuklik powoduje uruchomienie symulacji świtu/zmierzchu, w którym pełny cykl (czyli od wyłączonego do pełnego rozświetlenia) trwa około pół godziny, ale zaczyna się od aktualnego poziomu jasności.

w polu 1 rozpisane są właśnie przyciski i rozpoznanie sposobu naciśnięcia. Działą, ale pewnie da się to dużo prościej zrealizować. Ze względu na wygodę użytkowania symulacji chwilowo przyciski przeniesione są na pole 0 a tam przerzucone tylko przez M100 i M101.

Na pole 0 przeniesione są generatory impulsu i PWM. Każdy tryb ma swój własny generator fali (BLNK), który w odpowiedni sposób przekazywany jest na licznik i PWM.
Wydaje mi się, że niepotrzebnie zrobiłem osobno dla rozjaśniania i dla ściemniania, bo przekaźnik B0017 odpowiedzialny jest za zmianę kierunku nalicznaia impulsów, więc można było rozjaśnianie i ściemnianie zrobić na tych samych generatorach. Ale to stwierdziłem właśnie w momencie opisywania tego dla Was - spróbuję to uprościć.

Generator PWM - to wiadomo, wypełnieniem steruję za pomocą DW1, ze względów praktycznych przeliczony z DW0.

Bramki B025 i B033 dbają o podtrzymanie PWMu po wyłączeniu się generatorów i mpulsu, A B035 dba o wyłączenie całkiem, kiedy wypełnienie PWM schodzi do 10%.

Docelowo dodam jeszcze zegar sterujący, drugi, podobny zestaw ledów oświetlenia nocnego (zubożony o symulację świtu i z innymi czasami, ale będzie analogiczny do tego), trzeci obwód będzie załączał i wyłączał tylko oświetlenie główne. Ale najpierw próbuję zoptymalizować to wszystko.

symulacja ver.1.11.zip
Pobierz Plik ściągnięto 88 raz(y) 13,41 KB

 
     
kysior
Nowy na forum


Dołączył: 10 Sty 2013
Posty: 17
Skąd: małopolska
Wysłany: 2015-12-03, 00:56   

Wgrałem program do sterownika i kiszka. Po drobnych modyfikacjach działa już prawie dobrze.

Prawie, bo mój sposób rozwiązania działania PWM powoduje miganie. Za każdym razem, gdy zanika na moment sygnał na zasilaniu, by zaraz potem znowu się pojawić PWM pobiera sobie nową wartość DW1. Niestety, te zaniki napięcia są mocno odczuwalne i powoduje to duże - nieakceptowalne - miganie zestawu :(

Może mi ktoś podrzucić jak powinien wyglądać prawidłowo rozpisany blok PWM?

Wyedytowałem, bo wcześniej pisałem o resecie PWM a tego nie ma :)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 14