Poprzedni temat «» Następny temat
USB-ASP konfiguracja w Bascom-AVR
Autor Wiadomość
Denar
Nowy na forum


Dołączył: 13 Sty 2013
Posty: 18
Skąd: Wlkp
Wysłany: 2013-01-13, 15:20   USB-ASP konfiguracja w Bascom-AVR

To mój pierwszy post więc witam wszystkich użytkowników Elportalu. Jestem zupełnie początkującym elektronikiem więc proszę o zrozumiałość. Zakupiłem na początek prosty programator USB asp, ( http://www.aliexpress.com..._577097498.html ) pobrałem i zainstalowałem sterowniki, system prawidłowo rozpoznaje urządzenie. Posiadam również płytę ewaluacyjną (atmega32) która ma złącze ISP więc wykluczam błąd podłączenia AVR-programator. Problem jednak polega na tym, że Bascom-AVR przy próbie zaprogramowania procka nie rozpoznaje programatora. Ustawiałem "USB-ISP Programmer", "AVR-ISP Programmer" oraz "External Programmer" przy czym ten ostatni nie zwraca nawet okienka z błędem - po prostu bascom jakby nie reguje na polecenie zaprogramowania avr-a. Gdzie może być problem? Jak to skonfigurować? Będę wdzięczny za każdą sugestię. Pozdrawiam.
 
     
Ertew 
-.^



Wiek: 26
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 1347
Skąd: Leszno
Wysłany: 2013-01-13, 15:48   

Jako programator wybierz USBASP, nie inny.

Jeśli nie masz takiej pozycji na liście to zaktualizuj bascom. Jeśli bascom dalej nie chce się dogadać z usbasp to możesz mieć wgraną starą wersję oprogramowania w usbasp. Tutaj sam niewiele poradzisz.

Jeśli nie możesz zaktualizować bascom albo dalej nie możesz się dogadać z usbasp, to kompiluj w bascom a programu wrzucaj przez avrdude.

A najlepiej kompiluj w gcc i porzuć bascom, ale ta przesiadka wymaga już trochę samozaparcia.
 
 
     
Denar
Nowy na forum


Dołączył: 13 Sty 2013
Posty: 18
Skąd: Wlkp
Wysłany: 2013-01-14, 09:10   

Ertew dzięki za podpowiedź. Mały kroczek do przodu ale nadal w martwym punkcie. Zrobiłem upgate Bascom-AVR z wersji 1.11.9.0 do 2.0.7.5 i faktycznie lista programatorów jest rozszeżona i znalazł się na niej USB-ASP. Problemów ciąg dalszy. Nie mogę połączyć się z programatorem (bascom nie rozpoznaje AVR-a). Nie wiem czy muszę jakoś ręcznie skonfigurować prędkości itd. W programatorze jest kwarc 12MHz, na płytce testowej 16MHz i nie wiem czy to nie jest problem. Może uczepiłem się zbytnio tego bacom-avr ale mam do niego dokładny opis i na nim chciałbym rozpocząć naukę programowania. Pozdrawiam.
 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2013-01-14, 09:45   

Denar napisał/a:
Ertew dzięki za podpowiedź. Mały kroczek do przodu ale nadal w martwym punkcie. Zrobiłem upgate Bascom-AVR z wersji 1.11.9.0 do 2.0.7.5 i faktycznie lista programatorów jest rozszeżona i znalazł się na niej USB-ASP. Problemów ciąg dalszy. Nie mogę połączyć się z programatorem (bascom nie rozpoznaje AVR-a). Nie wiem czy muszę jakoś ręcznie skonfigurować prędkości itd. W programatorze jest kwarc 12MHz, na płytce testowej 16MHz i nie wiem czy to nie jest problem. Może uczepiłem się zbytnio tego bacom-avr ale mam do niego dokładny opis i na nim chciałbym rozpocząć naukę programowania. Pozdrawiam.

Pokaż zrzut ekranu z ustawien programatora w BASCOM. Zadam jeszcze pytanie: jak zasilasz całość?
 
     
Denar
Nowy na forum


Dołączył: 13 Sty 2013
Posty: 18
Skąd: Wlkp
Wysłany: 2013-01-14, 11:07   

Całość zasilam taśmą przez programator (dioda sygnalizująca napięcie świeci się). Czy muszę zasilić układ oddzielnie? Poniżej zrzuty z programu. Operacja kończy się na wyświetleniu na liście monitu "started" i na tym wszystko.

ubasp1.JPG
okno ustawień programatora
Plik ściągnięto 14484 raz(y) 31,11 KB

ubasp2.JPG
okno widoczne po wciśnięciu polecenia "programuj"
Plik ściągnięto 91 raz(y) 82,66 KB

 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2013-01-14, 11:46   

Jeżeli programator podaje zailanie z usb równiez na złącze programujące to nie musisz zailać osobno układu docelowego (nie znam twojego programatora więc nie wiem jak jest). Jest tam jakas zworka do podłaczania tego zasilania?
Nacisnij w okienku programatora "Identify chip" i zobacz czy go rozpozna (teraz są tam tylko pytajniki) ale wczesniej upewnij sie ze procesor który ma byc zaprogramowany jest zasilany.
 
     
Denar
Nowy na forum


Dołączył: 13 Sty 2013
Posty: 18
Skąd: Wlkp
Wysłany: 2013-01-14, 12:55   

Programator podaje zasilanie. Typowej zworki nie ma, jest w jednym miejscu kropelka cyny. Układ jest zasilany i jest rozpoznawany po identyfikacji. Lecz przy próbie zaprogramowania wyskakuje okienko nr1 związane z błędnym wybraniem kompilatora. Na zdjęciu nr2 jest lista różnych wersji atmega32 i którykolwiek bym nie wybrał, automatycznie zmienia mi na atmega323. Nie wiem dlaczego. Na liście jest brak "Atmega32" - wszystkie mają jakieś dodatkowe cyfry lub indeksy. U mnie na płycie siedzi Atmega32 16PU. Zauważyłem jeszcze jeden dziwny problem: w okienku ze zdjęcia nr2 brakuje przycisku typu "OK", "Anuluj", "Zastosuj zmiany" czy nawet czerwonego "X" w górnym prawym rogu do zamknięcia okna. Jedyna możliwość na zamknięcie to alt+F4.

monit2.JPG
Zdjęcie nr2
Plik ściągnięto 14448 raz(y) 33,67 KB

monit1.JPG
zdjęcie nr1
Plik ściągnięto 14448 raz(y) 9,48 KB

 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2013-01-14, 13:18   

Spróbuj moze jeszcze raz zainstalować program, bo to troche dziwne jest, chyba ze jest tak w wersji z ograniczeniem kodu wynikowego, tego nie wiem , bo mam pełną wersje programu. Ale wydaje sie ze programator i układ są rozpoznawane tyle ze nie mozesz z jakichś przyczyn wybrać właściwego pliku "m32def.dat".
Nie wiem czy przed instalacja wersji 2.0.7.5 nie powinienes całkowicie odinstalować poprzedniej starszej wersji.
 
     
Denar
Nowy na forum


Dołączył: 13 Sty 2013
Posty: 18
Skąd: Wlkp
Wysłany: 2013-01-14, 14:17   

Zdaje się, że znalazłem rozwiązanie. Brak przycisku zatwierdzenia zmian powoduje, że zamykając okno poprzez alt+F4 anulujemy wszelkie zmiany. Można ten problem rozwiązać w następujący sposób: w oknie wybieramy odpowiednio "program" -> "send to chip" -> "manual program". Potem w nowo otwartym oknie "Chip" -> "Identify". Dopiero po rozpoznaniu przez program AVR-a możemy go już bez problemu zaprogramować. Dzięki wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.
 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2013-01-14, 14:37   

O identyfikacji mikrokontrolera pisałem ci wyzej.
No dobrze ale masz w koncu mozliwość wyboru m32def.dat? Bo pisałeś że nie.
 
     
Denar
Nowy na forum


Dołączył: 13 Sty 2013
Posty: 18
Skąd: Wlkp
Wysłany: 2013-01-14, 15:07   

Możliwości wyboru m32def.dat nie mam w dalszym ciągu (tzn po wskazaniu go na liście - nie zapisuje zmian po zamknięciu okna i pozostaje ten "m323def"). Po identyfikacji widocznie sam dobiera właściwy kompilator. Wcześniejszą wersję Basom-avr odinstalowałem przed wgraniem nowej. Być może reinstalacja coś pomoże. Zrobię to w najbliższym czasie.
 
     
tom5555 



Wiek: 39
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 576
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2013-01-14, 22:05   

Dobrą praktyką jest umieszczanie na początku kodu poleceń konfigurujących kompilator, np:
Kod:
$regfile = "m32def.dat"

Można w ten sposób podać wszystkie parametry ustawiane w zakładce "Compiler". Dzięki temu unikniesz takich problemów, a w przyszłości gdy będziesz ponownie chciał zaprogramować jakiś układ, nie będziesz musiał się zastanawiać jakich ustawień użyć.
 
     
Denar
Nowy na forum


Dołączył: 13 Sty 2013
Posty: 18
Skąd: Wlkp
Wysłany: 2013-01-18, 12:52   

Deinstalacja i ponowne wgranie nic nie pomogły. Wróciłem do wersji 1.xx.xx.xx i zaktualizowałem listę programatorów o USB-ASP. Teraz wszystko ładnie śmiga. Pozdrawiam.
 
     
jasmeen 
Nowy na forum


Dołączył: 22 Lut 2016
Posty: 1
Skąd: pakistan
Wysłany: 2016-02-22, 10:59   

Posiadam również płytę ewaluacyjną (atmega32) która ma złącze ISP więc wykluczam błąd podłączenia AVR-programator. Problem jednak polega na tym, że Bascom-AVR przy próbie zaprogramowania procka nie rozpoznaje programatora.



___________
== crossword puzzles ==
 
     
Pikczu 



Wiek: 38
Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 676
Skąd: Dublin
Wysłany: 2016-02-23, 21:13   

Chłopie to było trzy lata temu.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 15