Poprzedni temat «» Następny temat
KAmodCOLOR - diody nie gasną przy zasilaniu 5V
Autor Wiadomość
Luminofor 



Dołączył: 27 Lis 2007
Posty: 1144
Skąd: Polska
Wysłany: 2012-11-02, 23:35   KAmodCOLOR - diody nie gasną przy zasilaniu 5V

Zakupiłem niedawno moduł KAmodCOLOR, link: http://www.kamami.pl/inde...roductID=188615
Podłączyłem go do płytki testowej ATB 1.03 firmy Atnel i dostrzegłem pewną nieprawidłowość: otóż przy zasilaniu układu napięciem 5V, podanie stanu niskiego na wejście LED powoduje jedynie lekkie przygaszenie diod doświetlających, a nie całkowite ich zgaszenie. Przy napięciu zasilania 3.3V diody zachowują się zgodnie z dokumentacją, tzn. wyłączają się po podaniu stanu niskiego.

Czy to normalne działanie układu? Podejrzewam, że nie, ponieważ w dokumentacji jest napisane, że podanie niskiego stanu na to wejście powoduje wyłączenie tych diod - nie ma nic o napięciu zasilania.

Proszę o wyjaśnienie tej kwestii, być może otrzymałem wadliwy egzemplarz modułu.

Dokumentacja:
http://www.kamami.pl/dl/kamodcolor.pdf

Piszę w C w środowisku ECLIPSE.
 
     
c4r0 
[usunięty]



Wiek: 30
Dołączył: 13 Kwi 2004
Posty: 1956
Skąd: z lasu
Wysłany: 2012-11-03, 00:15   

Bardzo możliwe, że tak się dzieje. Popatrz na schemat i rezystory przy bazie tranzystora. Przy zasilaniu 3.3V napięcie na bazie w stanie niskim na wejściu LED to 0.42V. Przy zasilaniu 5V jest to już 0.64V. Wygląda na to że taka zmiana już przekracza napięcie baza-emiter i przez bazę płynie niewielki prąd, który powoduje lekkie świecenie LEDów. Żeby problem rozwiązać zmniejsz R2 do np. 470 Ohm, lub dolutuj do niego drugi rezystor 1k "na kanapkę".
 
     
Luminofor 



Dołączył: 27 Lis 2007
Posty: 1144
Skąd: Polska
Wysłany: 2012-11-03, 00:27   

No tak. Czy może to być wpływ temperatury i nagrzania tranzystora? Ponieważ jakieś 20 cm wyżej paliła się lampka z żarówką 60 W. Z datasheeta BC847 odczytałem, że przy wzroście temperatury maleje napięcie baza-emiter.
 
     
c4r0 
[usunięty]



Wiek: 30
Dołączył: 13 Kwi 2004
Posty: 1956
Skąd: z lasu
Wysłany: 2012-11-03, 07:07   

Może tak być, że akurat tak się złożyło. Ale to jest dalej wina kiepskiego projektu, który powinien to uwzględnić.
 
     
matrix 



Wiek: 38
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1575
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2012-11-03, 08:20   

Mógłbyś też zwiększyć R3 ale nie wiązało by się to z jego wymianą.
 
 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2507
Skąd: --
Wysłany: 2012-11-04, 07:47   

Konstruktor tego układu dość beztrosko podszedł do tematu :) i dlatego masz taki efekt. Zrób jak Ci koledzy poradzili - wybierz co łatwiejsze dla Ciebie ale nie usuwaj R2 i nie zastepuj go zworką jak to na innym forum w pierwszej chwili napisano.
 
     
Luminofor 



Dołączył: 27 Lis 2007
Posty: 1144
Skąd: Polska
Wysłany: 2012-11-04, 23:11   

Przy potencjale masy na nóżce LED napięcie baza-emiter wynosi 0.7V. Albo jakiś felerny tranzystor mocno oddalony od normy albo konstruktor układu to niedouk. Pewno jedno i drugie.

Z tym już nic nie zrobię, nie chcę psuć wizualnie płytki.

Mam jeszcze jedno pytanie: czy mogę zasilać ten moduł napięciem 3.3V a sterować nim (wysyłać sygnały z procka) 5V?
W sumie mam obawy, bo w datasheecie pisze max VDD+0.3V na sygnałowych, z tym, że nie wiem, do jakiego VDD się to odnosi: bieżącego czy maksymalnego
http://www.taosinc.com/ge...TCS3200-E11.pdf
Zasilać chcę z 3.3V, sterować z 5V.

Czy tak można? To by rozwiązało sprawę.
 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2507
Skąd: --
Wysłany: 2012-11-05, 06:19   

Odpowiedziełem ci już na innym forum - przeczytaj.
 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 2998
Skąd: wrocław
Wysłany: 2012-11-07, 18:47   

Rzeczywistsi ciekawie zaprojektowany układ. Widać projektant nie słyszał nawet o takim parametrze jak Vol - Low Level Output Voltage jak komuś przyjdzie chęć sterowania z uC albo innego układu.
 
     
c4r0 
[usunięty]



Wiek: 30
Dołączył: 13 Kwi 2004
Posty: 1956
Skąd: z lasu
Wysłany: 2012-11-07, 20:03   

Jaki projekt taki projektant. Kitów tego typu nie projektują ci sami ludzie, którzy zajmują się np. elektroniką lotniczą :) Zbudował prototyp, zwarł śrubokrętem do masy i zadziałało, więc stwierdził że jest OK.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11