Poprzedni temat «» Następny temat
Programatyor USB dla Bascoma, który wybrać?
Autor Wiadomość
dondu 



Dołączył: 24 Maj 2005
Posty: 205
Skąd: Śląskie
Wysłany: 2012-09-17, 10:44   

M@ciej napisał/a:
Tymczasem puki co pokutuje u mnie Bascom i do niego chciałbym dobrać programator USB.

... podpowiedź była:

dondu napisał/a:
Poza tym istnieje AVRDude + różnego rodzaju nakładki ułatwiające jego obsługę, co uniezależnia programowanie od BASCOM.

+ np. tani USBasp.
 
     
M@ciej 



Dołączył: 13 Sie 2005
Posty: 732
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-09-17, 15:56   

Z "Dudkiem" też miałem kontakt. Swego czasu Tasza mi go zaproponowała (ciekawe, co tam u Niej, dawno jej tu nie widziałem). Jednak wtedy albo nie było, albo nie znalazłem (chyba to drugie) do niego jakiegoś ludzkiego interfejsu. Jeśli miałbym programować (wgrywać program do procka), to użył bym Pony Proga. Ale właśnie w Bascomie też to jest wygodne, że interpreter, kompiler i programator są zawarte w jednej aplikacji.
Tak więc AVR Asp wykonam sobie, bo mam już do niego dokumentację. Z przejściem na C to chyba ma się nijak, bo cześć sprzętowa pozostaje taka sama.
 
     
matrix 



Wiek: 38
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1565
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2012-09-17, 17:35   

Sory że jeszcze rzucę, ale mnie na przykład przed stosowaniem języka C powstrzymują też problemy z którymi sam nie potrafię sobie poradzić. Juz na samym wstępie kompilacja prostego migania diodą
Kod:
/* "led.c" - programik do testowania środowiska WinAVR */
/* układ ATmega 1MHz */
/* PB0,PB1 - diody LED; PD0 - przycisk */

#define F_CPU 1000000L
#include <avr/io.h>
#include <util/delay.h>               

int main(void)
{
    DDRB  |= _BV(0)|_BV(1);
    PORTB |=  _BV(0);
    PORTB &= ~_BV(1);
    DDRD  &= ~_BV(0);
    PORTD |=  _BV(0);

    while (1)
    {
        PORTB ^=_BV(0);
        PORTB ^=_BV(1);
        if(PIND & _BV(0)) _delay_ms(1000); else _delay_ms(200);
    }
}

zamiast oddać code 0 to wywala:
Kod:
> Process Exit Code: 2
> Time Taken: 00:00

No i jak tu stosować C skoro nawet nie można prostego programiku skompilować? W Bascom takich kłopotów nie ma.
 
 
     
dondu 



Dołączył: 24 Maj 2005
Posty: 205
Skąd: Śląskie
Wysłany: 2012-09-17, 19:20   

Nie mam pojęcia o co Ci chodzi.

Komunikaty kompilacji powyższego kodu:

Kod:
Build started 17.9.2012 at 20:19:00
avr-gcc  -mmcu=atmega8 -Wall -gdwarf-2 -std=gnu99                                         -Os -funsigned-char -funsigned-bitfields -fpack-struct -fshort-enums -MD -MP -MT dd.o -MF dep/dd.o.d  -c  ../dd.c
avr-gcc -mmcu=atmega8 -Wl,-Map=PROBY.map dd.o     -o PROBY.elf
avr-objcopy -O ihex -R .eeprom -R .fuse -R .lock -R .signature  PROBY.elf PROBY.hex
avr-objcopy -j .eeprom --set-section-flags=.eeprom="alloc,load" --change-section-lma .eeprom=0 --no-change-warnings -O ihex PROBY.elf PROBY.eep || exit 0
avr-objdump -h -S PROBY.elf > PROBY.lss

AVR Memory Usage
----------------
Device: atmega8

Program:     126 bytes (1.5% Full)
(.text + .data + .bootloader)

Data:          0 bytes (0.0% Full)
(.data + .bss + .noinit)


Build succeeded with 0 Warnings...

Czyli zero błędów - kod skompilowany prawidłowo.

Jak już wielokrotnie wspominałem, wszystko leży w głowie. Jeżeli się ktoś uporze, że chce pisać dwoma palcami to nigdy nie nauczy się pisać dziesięcioma.

I dlatego u Ciebie także pokutuje to samo co u Macieja:

M@ciej napisał/a:
Tymczasem puki co pokutuje u mnie Bascom ...


:)
  
 
     
M@ciej 



Dołączył: 13 Sie 2005
Posty: 732
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-09-17, 19:28   

No dobra, teraz ja zapytam w takim razie.

Jest kilka kompilatorów C. Miałem taki przykład: Znalazłem źródło w C kompletnego programu, które chciałem skompilować. Poprosiłem kolegę, który, jak się chwalił programował w C. Zastosowanie jednego środowiska zaowocowało samymi błędami w kompilacji, drugiego tak samo, dopiero trzecim środowisku (nie pamiętam teraz które to były dokładnie) udało się skompilować po kilku poprawkach, ale program i tak nie działał zgodnie z oczekiwaniami.

Teraz pytanie: jeśli zacząć programować w C, to jakie środowisko wybrać? AVR GCC, czy może AVR Studio, czy inne? Jeśli zacznę w jednym, to czy będzie łatwo "przejść" do innego środowiska programistycznego C?
 
     
dondu 



Dołączył: 24 Maj 2005
Posty: 205
Skąd: Śląskie
Wysłany: 2012-09-17, 19:37   

To dwie różne sprawy. AVR GCC to kompilator GCC z bibliotekami do AVR. AVR Studio to środowisko do pisania programów, który może korzystać z AVR GCC.

Jest nowsza wersja AVR Studio która nazywa się Atmel Studio. Zawiera w sobie wszystko co niezbędne łącznie z kompilatorem GCC. Ma jedną wadę - programator USBasp nie bardzo chce z nią działać, ale jak już pisałem wcześniej nie ma takiej potrzeby - wystarczy AVR Dude + jakaś nakładka.

Można więc tak: http://mikrokontrolery.bl...amistyczne.html

lub tak: http://mikrokontrolery.bl...pis-tresci.html
 
     
matrix 



Wiek: 38
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1565
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2012-09-17, 20:20   

dondu napisał/a:
Jak już wielokrotnie wspominałem, wszystko leży w głowie. Jeżeli się ktoś uporze, że chce pisać dwoma palcami to nigdy nie nauczy się pisać dziesięcioma.

I dlatego u Ciebie także pokutuje to samo co u Macieja:

Wierz mi że ja nie upieram się na siłę przy bascomie tylko jak napotykam powyższy błąd to się zatrzymuję. Jeżeli jadę rowerem i próbuję przesiąść się na samochód by było szybciej i wygodniej, ale ten nie działa to żeby dojechać do celu wsiadam na powrót na rower. Czyż nie?
Cały kod błędu to:
Kod:
-------- begin --------
avr-gcc (WinAVR 20100110) 4.3.3
Copyright (C) 2008 Free Software Foundation, Inc.
This is free software; see the source for copying conditions.  There is NO
warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.

make.exe: *** No rule to make target `proba.elf', needed by `elf'.  Stop.

> Process Exit Code: 2
> Time Taken: 00:02
 
 
     
dondu 



Dołączył: 24 Maj 2005
Posty: 205
Skąd: Śląskie
Wysłany: 2012-09-17, 22:05   

matrix napisał/a:
Wierz mi że ja nie upieram się na siłę przy bascomie tylko jak napotykam powyższy błąd to się zatrzymuję.

Ja Ci wierzę, ale problem leży w podejściu do sprawy, ponieważ przez taką wypowiedź:

matrix napisał/a:
No i jak tu stosować C skoro nawet nie można prostego programiku skompilować? W Bascom takich kłopotów nie ma.

widać Twoje negatywne podejście do C.

A powinno być pozytywne:

matrix mógł podejść tak napisał/a:
OK, Zabrałem się za C. Nie spocznę dopóki się nie nauczę.
Zrobiłem więc tak ....

i otrzymałem ....

Hmmm, co robię źle?


Zainstaluj AVR Studio (w wersji 4) lub Atmel Studio, o których pisałem wyżej.
 
     
matrix 



Wiek: 38
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1565
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2012-09-17, 22:16   

Przeinstalowałem WinAVR. Błędów nie wywala. Będę się starał znowu ogarnąć.
 
 
     
dondu 



Dołączył: 24 Maj 2005
Posty: 205
Skąd: Śląskie
Wysłany: 2012-09-17, 22:20   

Posłuchaj mojej rady i nie męcz się z WIN AVR. Zostaw go zainstalowany, ale zainstaluj AVR Studio 4: http://www.atmel.com/Images/AvrStudio4Setup.exe
 
     
Ertew 
-.^



Wiek: 25
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 1328
Skąd: Leszno
Wysłany: 2012-09-20, 20:02   

UsbAsp ma tą zaletę że można go zrobić samemu (trzeba mieć inny programator lub zaprogramowanego procka) i w takiej wersji daje rewelacyjny stosunek możliwości do ceny. Niestety UsbAsp to tylko ISP, nie obsługuje nowych interfejsów wdrażanych przez Atmela w najnowszych procesorach.

Połączenia Bascom - UsbAsp nie polecam, to naprawdę źle działa.

UsbAsp śmiga jeśli jest obsługiwany przez avrdude (polecam tryb terminalowy), niestety dodatkowo trzeba zaopatrzyć się w kalkulator fusów i trochę cierpliwości.
Nakładka graficzna avrdudegiu nie wykorzystuje wszystkich możliwości usbasp i ma kilka niedociągnięć, nakładka burn-o-mat i podobne mają jeszcze więcej braków.

Równie dobrze usbasp działa z WinAvr (oraz podobnymi narzędziami wywołującymi avrdude z odpowiednimi parametrami).


A co do Bascoma, świetne środowisko do migania ledem i sprawdzenia standardowego LCD tekstowego. Działający wsad to kilka minut, więcej zajmuje konfiguracja makefile w C. Do tego Bascom ma aktualną listę procesorów i dobrze sprawdza się jako kalkulator fusów :wink:
Po uruchomieniu procesora wracam na C i można zacząć zabawę wiedząc że procesor żyje.
 
 
     
dondu 



Dołączył: 24 Maj 2005
Posty: 205
Skąd: Śląskie
Wysłany: 2012-09-20, 20:16   

Ertew napisał/a:
Działający wsad to kilka minut, więcej zajmuje konfiguracja makefile w C.

Kolega nie pracował widocznie w środowisku AVR Studio lub nowym Atmel Studio, gdzie makefile tworzony jest automatycznie i nawet nie trzeba o tym wiedzieć. Więc program jaki podajesz robimy tak samo krótko, a może nawet krócej :)

Dlatego trzeba pracować na nowych oryginalnych narzędziach, a nie WinAVR sprzed wielu lat.
 
     
M@ciej 



Dołączył: 13 Sie 2005
Posty: 732
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-11-12, 19:01   

W końcu mój wybór padł na AVR OROG MKII, lecz niestety nie mogę pożenić go z Bascomem. Zainstalowałem sterowniki Jungo i próbowałem różnych opcji w zakładce "Programmer", gdzie była nazwa "MKII". Plik STK500.exe też mu wskazałem, ale nijak nie widzi procka. Albo pisze, że po prostu nie widzi, albo się wiesza. Mam Win7 i Bascom 1.11.9.8. Czytałem na innych forach,jak inni to robili,ale opisywali tak skrótowo, że śledząc to,co napisali doszedłem do niczego.

Czy któryś z Kolegów mógłby mi jasno opisać, jakie poczynić kroki, by to zadziałało z Bascom?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11