Poprzedni temat «» Następny temat
Zdalne sterowanie - Moduł radiowy 433Mhz
Autor Wiadomość
maxxxior


Dołączył: 19 Mar 2010
Posty: 210
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2012-09-13, 21:09   

kayron, mógłbyś to wytłumaczyć trochę prościej i zrozumialej dla zielonych?
 
     
kayron 
PLC FATEK, automatyka na życzenie



Wiek: 37
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1857
Skąd: Poland
Wysłany: 2012-09-16, 16:50   

A jaki procesor ? Tzn czy może być np. ATMega 88 ? Pytam bo do obsługi tego z sensem trzeba wykorzystać Timer. a i czym chcesz dokładnie sterować, oraz jakie funkcje potrzebujesz, bo to trzeba napisać tak soft nadajnika jak i odbiornika. w nadajniku sądze że wystarczy ATTiny2313 taktowana 1MHz.
Jak by był analizator stanów logicznych, to pewnie w nadajniku można by i z HT12e zrezygnować i wszystko zrzucić na procesor. Bo jak dobrze rozumiem to co jest w nocie kat. to kodowanie to tylko odmiana mechestera, czyli dosyć proste do realizacji programowo, z użyciem Timera.
 
 
     
maxxxior


Dołączył: 19 Mar 2010
Posty: 210
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2012-09-17, 08:52   

procesor Amtega8 albo Atmega32
 
     
kayron 
PLC FATEK, automatyka na życzenie



Wiek: 37
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1857
Skąd: Poland
Wysłany: 2012-09-22, 18:41   

Tak temat mnie trochę zainteresował i szperam, i co się okazuje. Układy HT serii 12, oraz układy UMC UM serii 3758, kodują dane dokładnie taką samą metodą. Jedyna różnica to ta, że UM3758 ma logikę 3-stanowa a HT-eki binarną, tzn. W UM-echa jest trzeci stan oprócz 1 i 0 czyli open. W układach Motoroli serii MC145026 jest podobnie jak w UM-echa, tylko odwrócono to w fazie i zamiast 3 cykli zegara na bit użyto 4.
Reasumując, jak by na to nie patrzeć, praktycznie wszystkie popularne układy "kodowania" wykorzystują tą samą metodę, różnice jak już są to makijarzowe. Przy czym chyba na największą łatwiznę poszła firma HOLTEK, która zwyczajnie zerżła system z UMC, i okroiła go do maxa.
 
 
     
maxxxior


Dołączył: 19 Mar 2010
Posty: 210
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2014-02-02, 11:18   

Witam,
odkopuję temat, nie chcę zakładać nowego, i pisać o podobnych kwestiach. Chciałbym zrobić sterowanie radiowe z komputera za pomocą AVR i takich modułów radiowych:http://allegro.pl/modul-radiowy-433mhz-100m-lub-2000m-avr-42-i3855583351.html. Chciałbym np do procesora podłączonego UARTem do komputera, wysyłać jakieś komendy, i żeby ten procesor wysyłał za pomocą nadajnika 433Mhz, jakieś komendy, np zgaś lampkę, do odbiornika 433Mhz. Czy takie moduły by się nadawały?Jeśli nie, to co polecacie innego? Może jakieś gotowe projekty?
 
     
kayron 
PLC FATEK, automatyka na życzenie



Wiek: 37
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1857
Skąd: Poland
Wysłany: 2014-02-02, 12:28   

Bez problemu, to tylko kwestia ustalenia, co chcesz dokładnie tam mieć, ewentualnie wyboru kodowania np. RC5. nie mylić z IR, mi chodzi o standard kodowania.
 
 
     
maxxxior


Dołączył: 19 Mar 2010
Posty: 210
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2014-02-02, 13:08   

Ok, a jak działają te układy? Mógłbym np zrobić takie sterowanie, że np, wciskam na klawiaturze cyfrę 1, wysyła mi po UART do procesora z nadajnikiem, i procesor wysyła wtedy np sekwencję 0b00000001, i zapala mi w odbiorniku 1 diodę, a jak wcisnę 2 na klawiaturze to wyśle mi sekwencję 0b00000010 i zapali mi drugą diodę?
 
     
kayron 
PLC FATEK, automatyka na życzenie



Wiek: 37
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1857
Skąd: Poland
Wysłany: 2014-02-02, 16:03   

Oczywiście że można klawiaturę numeryczną wykorzystać, przy czym trzeba pamiętać że 1 nie odpowiada 1 w kodzie ASCII tylko 49. w procesorze po prostu będzie znajdowała się tablica translatora, w której kodowi 49 będzie przypisane 00000001.
Jeżeli tablicę translatora umieścisz w EEPROM będzie można ją łatwo edytować, nawet przez USART, jak się napisze odpowiedni program. Przy czym dobrze żeby procesor miał 256B EEPROM.
 
 
     
maxxxior


Dołączył: 19 Mar 2010
Posty: 210
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2014-02-05, 18:56   

ok, mam już te moduły. I teraz chciałbym je sprawdzić. Czy jeśli linie "Data" zewrę w nadajniku do +5V, a w odbiorniku do "Data" podepnę diodę LED Anodą, a katodą do masy, to powinna zaświecić?
 
     
kayron 
PLC FATEK, automatyka na życzenie



Wiek: 37
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1857
Skąd: Poland
Wysłany: 2014-02-06, 19:51   

Najlepiej podepnij sobie generator na NE555, tak z 2Hz, to zobaczysz czy ci tor działa.
 
 
     
maxxxior


Dołączył: 19 Mar 2010
Posty: 210
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2014-02-06, 21:06   

tzn? mam ne555, ale co do niego podłączyć aby było 2Hz? a nie moge poprostu na IN w nadajniku dać 5V i zobaczyć w odbiorniku czy dioda świeci, tak jak pisałem wcześniej?
 
     
maxxxior


Dołączył: 19 Mar 2010
Posty: 210
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2014-02-17, 18:07   

halo, pomoże ktoś? mogę podłączyć w nadajniku na pin DATA, +5V, a do odbiornika diodę LED, i powinno to działać?
 
     
gomarko 
Nowy na forum


Dołączył: 13 Paź 2010
Posty: 71
Skąd: Konin
Wysłany: 2014-02-18, 09:47   

maxxxior napisał/a:
halo, pomoże ktoś? mogę podłączyć w nadajniku na pin DATA, +5V, a do odbiornika diodę LED, i powinno to działać?

To nie zadziała (zwłaszcza na odległość większą niż kilkadziesiąt centymetrów).
Konieczna jest modulacja sygnału nadajnika i jakiś mechanizm odróżniania
oczekiwanego sygnału od wszechobecnych zakłóceń w odbiorniku.

Taki cudo może Cię zainteresować:
http://sklep.avt.pl/zaska...go-montazu.html
 
     
maxxxior


Dołączył: 19 Mar 2010
Posty: 210
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2014-02-18, 10:32   

ale ja mam już te moduły, i muszę na nich zbudować tor bezprzewodowy. Czyli co, muszę zastosować te ht12D i ht12E do kodowania i dekodowania tak? Nawet jeśli będę stosował uP w swoim układzie tak?
 
     
gomarko 
Nowy na forum


Dołączył: 13 Paź 2010
Posty: 71
Skąd: Konin
Wysłany: 2014-02-18, 16:26   

maxxxior napisał/a:
ale ja mam już te moduły, i muszę na nich zbudować tor bezprzewodowy. Czyli co, muszę zastosować te ht12D i ht12E do kodowania i dekodowania tak? Nawet jeśli będę stosował uP w swoim układzie tak?


Jeżeli będziesz miał uP to wystarczy tylko dobry kawałek kodu programu.
Już wspomniany RC5 będzie się nadawał na początek.

Tu trochę informacji o podobnych modułach RF:
http://www.elektroda.pl/r...6129&highlight=
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10