Poprzedni temat «» Następny temat
Zdalne sterowanie - Moduł radiowy 433Mhz
Autor Wiadomość
maxxxior


Dołączył: 19 Mar 2010
Posty: 210
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2012-09-07, 15:17   Zdalne sterowanie - Moduł radiowy 433Mhz

Witam, zastanawiam się jak są sterowane takie samochodziki dla dzieci? Przymierzam się do zbudowania takiego samochodziku. Czy taki układ jak ten: http://allegro.pl/modul-r...2550576201.html byłby dobry do takiego celu? Czy za pomocą tego mógłbym sterować 4 silniczkami?

Czy jest gdzieś w sieci opisany sposób zastosowania takiego modułu?
 
     
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1583
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2012-09-07, 17:14   

Za pomocą takiego modułu możesz uzyskać niemalże dowolną ilość kanałów, ale nie będziesz sterował tymi kanałami na raz.
 
 
     
maxxxior


Dołączył: 19 Mar 2010
Posty: 210
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2012-09-07, 17:26   

Tzn ?
 
     
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1583
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2012-09-07, 18:05   

W danej chwili przez ten moduł można nadać tylko jeden rozkaz. Nawet jeśli zastosował byś dwa takie moduły do dwóch kanałów to będą się zakłócać.

Według mnie najprościej było by wysyłać rozkazy kolejno tak długo jak długo trzymane są przycicki. Tylko z dużą prędkością. Takie multiplexowanie nadawania.
 
 
     
maxxxior


Dołączył: 19 Mar 2010
Posty: 210
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2012-09-10, 20:47   

Hmm...

Cytat:
Według mnie najprościej było by wysyłać rozkazy kolejno tak długo jak długo trzymane są przycicki. Tylko z dużą prędkością. Takie multiplexowanie nadawania.


A jak to wykonać?
Wiem, że można zastosować dekoder i enkoder, na przykład MC145026 i MC145028 tylko za bardzo nie wiem jak to wszystko wykonać.
 
     
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1583
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2012-09-10, 21:00   

Zobacz sobie kit avt1468.
 
 
     
maxxxior


Dołączył: 19 Mar 2010
Posty: 210
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2012-09-10, 22:10   

No ok, tylko jak to teraz zrobić programowo zamiast zmieniania tych zworek? Bo w tym kicie to działa tak że na nadajniku i odbiorniku zakłądamy zworkę na ten sam pin tak?

I czy te układy HT12E i HT12D działają tak samo jak wymienione przeze mnie wyżej?
 
     
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1583
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2012-09-11, 15:25   

Masz dwa wyjścia. Albo będziesz miał dla dwóch kanałów dwa układy odbiorcze (chodzi o sam dekoder a nie odbiornik radiowy), albo za pomocą procka będziesz przemiatał wszystkie adresy i sprawdzał czy na wyjściu VT masz na wyjściu dekodera sygnał?
 
 
     
maxxxior


Dołączył: 19 Mar 2010
Posty: 210
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2012-09-11, 16:49   

Druga opcja na pewno będzie dla mnie lepsza, tylko w ogóle nie rozumiem co teraz napisałeś...
 
     
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1583
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2012-09-11, 17:10   

Podłączasz wejścia adresowe do procka i program piszesz tak by ustawiał odpowiednią kombinację adresów na wejściach dekodera i sprawdzał jednocześnie czy pojawił się sygnał na wyjściu VT dekodera.

Czyli ustalasz sobie na przykład że:
- 1 kanał to jedna zworka na wejściu adresowym numer 1 dekodera
- 2 kanał to jedna zworka na wejściu adresowym numer 2 dekodera
- 3 kanał to jedna zworka na wejściu adresowym numer 3 dekodera
- 4 kanał to jedna zworka na wejściu adresowym numer 4 dekodera

W ten sposób sprawdzasz tylko 4 adresy. Jeśli przy sprawdzaniu któregoś będziesz miał na wyjściu VT sygnał to znaczy że ten kanał dziala.

Do tego trzeba by sprawdzić jak szybko może reagować odbiornik z dekoderem. Wiem że jak testowałem kit AVT1468 to po odebraniu właściwej transmisji sygnał na wyjściu VT utrzymuje się jakiś czas, ale pewnie jest on zależny od któregoś elementu. Trzeba przestudiować pdf'a od układów HT12X
 
 
     
maxxxior


Dołączył: 19 Mar 2010
Posty: 210
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2012-09-11, 17:47   

OK, tylko jak teraz wysterować silniczki?
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem: jeżeli w nadajniku podam na A0 sekwencje 01 to jeżeli do odbiornika dotrze ta sama sekwencja to na przykład wystaw na PB0 procesora jedynke(jedź do przodu) ?? chyba nie za bardzo rozumiem jak to zrealizowac...
 
     
kayron 
PLC FATEK, automatyka na życzenie



Wiek: 37
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1857
Skąd: Poland
Wysłany: 2012-09-11, 18:39   

Nie bardzo rozumiem problem kolegi. Skoro w układzie i tak będzie mikroprocesor, to nie ma problemu, bo układ HT12 pozwala przesłać 4-bitowe dane, wiec wystarczy to zakodowania informacji o kierunku ruchu, a i zostanie jeszcze na duperele jak światła czy buczek. Natomiast odpowiednie sekwensje dla poszczególnych silników i tak wytworzy mikroprocesor, więc nie trzeba ich przesyłać, istotne sa tylko dane, lewo/prawo, prud / tył, stop co zajmie 3 bity, a czwarty mozna wykorzystac dowolnie.
 
 
     
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1583
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2012-09-11, 18:41   

Ja zrobiłbym to tak jak niżej, ale może ktoś zna lepszy sposób. No i oczywiście w bascomie.

Powiedzmy że
- PD.1 procka połączony jest z pin 1 dekodera
- PD.2 procka połączony jest z pin 2 dekodera
- PD.3 procka połączony jest z pin 3 dekodera
- PD.4 procka połączony jest z pin 4 dekodera
- PD.5 procka połączony jest z pin VT dekodera

Kod:
portd= &b00000010
 if VT=1 then

 end if
portd=&b00000100
 if VT=1 then

 end if
portd=&b00001000
 if VT=1 then

 end if


To tak w telegraficznym skrócie. Jedyne co będzie trochę tudniej zrealizować to sterowanie proporcjonalne, ale po zaprzęgnięciu timera już można to jakoś rozwiązać.

Można też użyć poleceń select case. Tak na szybko wpadło mi do głowy i mam nadzieję że to rozumowanie nie jest błędne.
 
 
     
kayron 
PLC FATEK, automatyka na życzenie



Wiek: 37
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1857
Skąd: Poland
Wysłany: 2012-09-11, 19:19   

Tylko że dodawanie kanałów niewiele wam daje, a tylko komplikuje układ odbiornika i nadajnika. Prościej stworzyć protokół, składający z bajtu Startu, komendy, danej, i STOPu, łącznie 20Bitów podzielanych w 5,czwórek. np, 0101, 0101 - START xxxx - komenda, dddd - dane, 1111 - STOP.Przy czym najistotniejsza jest sekwencja startu, czyli dwa pierwsze półbajty, Stop właściwie może być dolna wartością, nawet paradoksalnie równą Startowi, bo to tylko informacja kontrolna, i tak wiemy ile półbajtów, ma być po Starcie, wiec, wystarczy je liczyć, stop jest właściwie dla zasady i odgraniczenia, kolejnych ciągów danych.
 
 
     
maxxxior


Dołączył: 19 Mar 2010
Posty: 210
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 2012-09-11, 20:53   

Hmm, z rozumowania matrix'a jeszcze coś tam rozumiem, chociaż nie pisałem nigdy w bascomie tylko w C.

A z kayron'a praktycznie nic nie kumam... :/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10