Poprzedni temat «» Następny temat
miernik wiglotnosci
Autor Wiadomość
polo1234
Nowy na forum


Dołączył: 02 Maj 2012
Posty: 3
Skąd: gliwice
Wysłany: 2012-05-02, 16:04   miernik wiglotnosci

Witam
Chciałbym sobie zrobić miernik wilgotnoćci, który mierzy wilgotność w pomieszczeniu zamkniętym. Planuje sobie do procka podlaczyc wyswietlacz, pamiec zewn, dwa przyciski wl/wyl urządzenie oraz czujnik. Przeglądałem fora odnośnie pomiaru wilgotności, ale nigdzie nic nie znalazłem. I teraz mam pytanie jak podpiąć do procka taki czujnik np pojemnościowy, co po drodze procek-czujnik powinno sie znaleźć? A i jeszcze co do samego czujnika to o co chodzi z zakresem pomiaru np. 20-100% i dokładnością +-2%. Będzie to mój pierwszy taki projekt więc proszę o wyrozumiałość. Z góry dziekuję za naprowadzanie mnie na dobre tory.
 
     
joon 



Wiek: 33
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1863
Skąd: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Wysłany: 2012-05-03, 00:36   

www.google.pl
 
     
keruseykaryu
[Usunięty]

Wysłany: 2012-05-03, 08:27   

polo1234 napisał/a:
I teraz mam pytanie jak podpiąć do procka taki czujnik np pojemnościowy, co po drodze procek-czujnik powinno sie znaleźć?

Nie baw się w jakieś półśrodki z czunikiem pojemnościowy. Same kłopoty z nim. Kalibracja, tebelaryzacja, generator, prostowik filtr...

Weź gotowy i skalibrowany czujnik SHT10/SHT11 wykonany w technice MEMS.
http://www.tme.eu/dok/S/sht1.pdf
Masz odczyt wilgotności i temperatury. Możesz jedno z drugim skompensować. Wiem, że drogi ale się opłaci by się nie męczyć.
 
     
polo1234
Nowy na forum


Dołączył: 02 Maj 2012
Posty: 3
Skąd: gliwice
Wysłany: 2012-05-03, 20:52   

wlasnie cena mnie przeraza, a w jaki sposob obejsc to z jakims tanim czujnikiem?
 
     
joon 



Wiek: 33
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1863
Skąd: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Wysłany: 2012-05-03, 21:55   

Tanie mają to do siebie że przy zmianie temperatury o parę stopni w krótkim czasie wyniki szaleją, miałem taki problem z kilkoma różnymi czujnikami które stosowane były w hurtowni leków- podczas cyklicznej wymiany powietrza pokazywało takie wyniki że jedynie filtr na wyjściu pomagał, różnice ponad 50% masakra.
 
     
polo1234
Nowy na forum


Dołączył: 02 Maj 2012
Posty: 3
Skąd: gliwice
Wysłany: 2012-05-29, 14:35   

ok zrobione
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 12