Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki trafo wybrać do prostownika ?
Autor Wiadomość
kayron 
Mam możliwość programowania układów GAL



Wiek: 34
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1739
Skąd: Poland
Wysłany: 2012-03-13, 14:33   Jaki trafo wybrać do prostownika ?

Musze sobie zbudować prostownik do ładowania akumulatorów sam. 12V. Tylko właśnie nie wiem jaki transformator wybrać 150VA - 12V czy 150VA-17V, bo takie są w sklepie.
Akumulatory jakie mam w domu maja może MAX 80Ah, mój w samochodzie ma 40Ah.
Całą resztę do prostownika mam, tylko nie wiem na jakie trafo się zdecydować ?
 
 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 2718
Skąd: wrocław
Wysłany: 2012-03-13, 15:02   

Jak to będzie sam prostownik bez elektroniki to 12V powinno wystarczyć.
 
     
kayron 
Mam możliwość programowania układów GAL



Wiek: 34
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1739
Skąd: Poland
Wysłany: 2012-03-13, 15:08   

Znaczy się na pierwotnym będzie regulator mocy, żeby można było sterować, prądem wyjściowym.
 
 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 2718
Skąd: wrocław
Wysłany: 2012-03-13, 15:42   

No to jak regulacja po stronie pierwotnej to daj 12V.
A tak w ogóle to co to za regulator?
 
     
kayron 
Mam możliwość programowania układów GAL



Wiek: 34
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1739
Skąd: Poland
Wysłany: 2012-03-13, 15:52   

Prostownik regulowany do ładowania akumulatorów.
Coś na ten wzór z notatek.

prostownik regulowany..JPG
Plik ściągnięto 15361 raz(y) 80,82 KB

 
 
     
rezasurmar 



Wiek: 36
Dołączył: 19 Kwi 2009
Posty: 536
Skąd: Tychy
Wysłany: 2012-03-15, 19:51   

Poszukaj, uszkodzonego UPSa z ETA, lub innego polskiego, tam są trafa ok 300-400Wat z napięciem 2x16V
 
 
     
joon 



Wiek: 30
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1790
Skąd: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Wysłany: 2012-03-15, 23:41   

Kod:
Poszukaj, uszkodzonego UPSa z ETA, lub innego polskiego, tam są trafa ok 300-400Wat z napięciem 2x16V


http://allegro.pl/transfo...2123643722.html

Nowe aku o dziwo ma "maksymalne napięcie ładowania= 14,4" looknij pod maskę jak nie wierzysz ;p

Jestem stanowczym przeciwnikiem ładowania aku kwasowych prostownikami bez ograniczania napięcia- po prostu wiem że to jest niszczące dla aku , jak temat urośnie rozwinę, ale mrozy ustąpiły więc pewnie koniec tematu będzie...
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Wiek: 27
Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1460
Skąd: 34'67" M.a.R.s.
Wysłany: 2012-03-16, 10:56   

joon, wszystko się zgadza, ale tylko wtedy jeśli uwzględnimy prąd ładowania. Niektórzy producenci dopuszczają 16V przy zastosowaniu buforowym [ prąd rzędu 100mA jeśli nie mniejszy], w każdym innym przypadku 14,4V to max i przy prądzie 1C czy nawet może 0,1C
joon napisał/a:
jest niszczące dla aku


W necie gdzieś "buszuje " schemat na tyrystorze z ograniczeniem napięcia ładowania, minimalnie bardziej skomplikowany niż ten co wyżej- sam go popełniłem i jak znajdę trochę czasu to wrzucę foty :razz:


edit:
moje combo :razz:


:arrow: źródło schematu


ps: nie wiem dlaczego przy dodawaniu obrazków jest limit 800x600 pikseli , mimo iż rozmiar x.jpg jest bez limitu ?
  
 
 
     
rezasurmar 



Wiek: 36
Dołączył: 19 Kwi 2009
Posty: 536
Skąd: Tychy
Wysłany: 2012-03-16, 14:03   

Wystarczy zmniejszyć tylko prąd ładowania pod koniec procesu, sprawny akumulator ładowany poprawnie sam nie "puści" większego napięcia. No chyba, że go przeładujemy.
Ogólnie polecam trafa z upsów, mają dobre napięcie po odjęciu spadków na diodach i tętnieniach to zostanie nam jeszcze lekka nadwyżka na element regulacyjny. Przy 2x16V łatwo zrobić przełącznik dla traf 12/24V. To nie akumulatory litowe, że parędziesiąt miliwoltów rozwali nam akumulator.
 
 
     
joon 



Wiek: 30
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1790
Skąd: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Wysłany: 2012-03-17, 14:01   

timo66, dobry układzik, dobrze widziałem na pcb elementy przewlekane wlutowane jako smd?
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Wiek: 27
Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1460
Skąd: 34'67" M.a.R.s.
Wysłany: 2012-03-17, 15:34   

joon napisał/a:
dobrze widziałem na pcb elementy przewlekane wlutowane jako smd?


Dokładnie, nie miałem problemu z przykręceniem płytki. Ścieżki , te ważniejsze są po cynowane, reszta pokryta tonerem. Wszystko ze względu na duże podtrawienia - bardzo zużyty nadsiarczan sodu.
Po ponad dwóch latach użytkowania widać dość znaczne "zmatowienie" cyny jak i miedzi.
Układ "na uzwojeniach" trafo to LM317 + termistor NTC 10kΩ. Przy klasycznym użytkowaniu wentylator nie kręci się, przy ładowaniu bardzo rozładowanych akku temperatura może wzrosnąć do 79ºC - więcej nigdy nie osiągnąłem [ prądy około 15-20A]

Jest to V2.0, w wersji V1.0 miałem toroida 100VA w obudowie z ABS i tyrystor na 15A. Tyrystor padł, stopił obudowę i ugotował transformator , bezpiecznik przepalił się dopiero przy przebiciu na uzwojenie pierwotne. Na szczęście obyło się bez strat rzeczy trzecich. V2.0 ma dwa razy większą obudowę cała z metalu [alu+ stal] ,"przedmuch" z regulacją obrotów 0-max, trafo 250VA , i tyrystor 100A 1200V :mrgreen: - z jakiegoś sterownika do windy .
  
 
 
     
joon 



Wiek: 30
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1790
Skąd: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Wysłany: 2012-03-18, 13:06   

Obudowa konkretna widać.

Cytat:
To nie akumulatory litowe, że parędziesiąt miliwoltów rozwali nam akumulator.

zgadzam się ale im wyższe napięcie tym większe gazowanie oraz nagrzewanie akumulatora a to już skraca jego żywot.


Moje maleństwo dojrzewa, na razie jest w trakcie obliczeń rdzenia ;)
 
     
kayron 
Mam możliwość programowania układów GAL



Wiek: 34
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1739
Skąd: Poland
Wysłany: 2012-03-18, 17:45   

Ja chyba jednak zdecyduję sie na trafo 150VA 17V, bo takie jest u piekarza, za rozsądne pieniadze. Chyba że w pracy maja jaki stary UPS, który się im już nie godzi.
Dobra kupiłem takiego potwora.
http://allegro.pl/transfo...2158973753.html
 
 
     
joon 



Wiek: 30
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1790
Skąd: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Wysłany: 2012-03-18, 23:39   

kayron, masz możliwość zrobić pomiary tego trafo?
 
     
kayron 
Mam możliwość programowania układów GAL



Wiek: 34
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1739
Skąd: Poland
Wysłany: 2012-03-19, 14:58   

No niestety nie, muszę zakałdać że sprzedający jest uczciwy, ale nawet gdyby było 50% tego co podaje to wystarczy z sporym zapasem. W sensie obciążalności prądowej.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14