Poprzedni temat «» Następny temat
1/12 Minikombajn Pomiarowy - pliki źródłowe
Autor Wiadomość
joon 



Wiek: 33
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1863
Skąd: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Wysłany: 2013-10-13, 11:58   

Piekarnik nie zawsze dobrze lutuje, z braku sprzętu lepiej na kuchence elektrycznej ;)
 
     
siran
Nowy na forum


Dołączył: 05 Paź 2013
Posty: 3
Skąd: sprzed komputera
Wysłany: 2013-10-14, 10:40   

Nie, nie - spokojnie. Zrobiłem piekarnik z kontrolerem PID do lutowania. Lutuje świetnie, wymaga tylko odpowiednich profili do past lutowniczych. Tutaj przesadziłem z profilem.

Mimo wszystko super dzięki za podpowiedź, z czasem człowiekowi Alzheimer zaczyna przeszkadzać :D
 
     
Konstruktor 
Nowy na forum



Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 53
Skąd: Inowrocław i okolice.
Wysłany: 2013-11-29, 17:59   

Witam. Mam problem z komunikacją...MKP > PC.

Zaadaptowałem przejściówkę na układzie OTI 006858 (chyba od nokii ) Wyselekcjonowałem GND - TX - RX.
Zaistalowałem stery do kabelka i odpaliłem Program MKP.

W programie był narzucony port /dev/ttyUSB0, ale to chyba do VISTY ? Ja mam XP.

Ustawiłem na port COM 3.
Po odpaleniu programu jest jakaś słaba komunikacja po stronie MKP. Pod napisem

MKP<--RS--> PC pojawiają sie jakieś cyferki ( przeważnie zera )

W programie można włączyć tylko Oscyloskop, generator i analizator. Urządzenie nie reaguje na nastawy parametrów w programie PC.

Podejrzewam, że winna jest tandetna przejściówka...ale może to coś innego...

Mam MKP 1.3

Co może być nie tak ?
 
     
Marek81
Nowy na forum


Dołączył: 23 Lis 2002
Posty: 9
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-12-20, 19:20   

Witam.
Złożyłem Minikombajn i wszystko działa, oscyloskop, generator itd. Dorobiłem zasilanie z aku przez LDO i ładowanie aku - pełny sukces. Postanowiłem połączyć urządzenie z PC, zakupiłem więc kit avt1775 (miniaturowy konwerter USB/UART z układem FT230XS) i po jego zmontowaniu dołączyłem go do PC-ta z Win7. System automatycznie zainstalował sterowniki (ze strony producenta FTDI) i udostępnił go jako COM3. "Drugą" stronę dołączyłem do złącza P3 kombajnu i odpaliłem Program MKP. I tu niestety porażka - na komendę Open Port jest zawsze jedna odpowiedź: Unable to open. Próbowałem różnych prędkości i ustawień - bez rezultatu. W zakładce Ustawienia zgłasza mi się ten port COM3 FTDIBUS, a więc program go widzi. Na wyświetlaczu kombajnu cały czas litera M w drugiej linii.
Postanowiłem spróbować połączenia za pomocą Hyperterminala i tu zdziwienie, bo połączenie zostało nawiązane, tzn.:
po podaniu litery C dostaję zwrotnie C,
po E dostaję E,
po Q dostaję se
po O dostaję se
po A dostaję s, następnie "lecą" bajty w dużej ilości, a jak wcisnę dowolny klawisz, to pojawia się e i się zatrzymują.
I tak dalej... Na wyświetlaczu kombajnu czasami pojawiają się literki np. po G pojawia się GM, a po I pojawia się LM.
Wydaje mi się więc, że kombajn prawidłowo odpowiada na komendy z PC-ta. Tylko dlaczego Program MKP go nie widzi? Próbowałem na innym komputerze i na innym systemie (XP) - rezultat jest ten sam. Nie próbowałem na Linuxie, bo mam tylko wersję liveCD, a tam nie można zainstalować sterowników.
Czyżby powodem był inny (nowy) scalak w konwerterze USB/UART? Czy Program MKP go nie rozpoznaje?
Dodam jeszcze, że mam wersję 1.6

Edit - dwa dni później
Sorry za zamieszanie, ale Program MKP zaczął nawiązywać komunikację :lol:
Nie wiem dokładnie co było przyczyną błędnego funkcjonowania, ale wskazówką może być fakt, że zacząłem zmieniać numery portów w systemie Windows - może występowały jakieś konflikty? Obecnie wszystko działa zarówno pod Win7, jak i pod XP :wink:
Jedno pytanie odnośnie Programu MKP: czy na PC-cie w oscyloskopie jest funkcja Autosetu? W kombajnie działa ona bardzo dobrze, na PC-cie nie mogłem się czegoś takiego doszukać.

Pozdrawiam,
Marek.
 
     
tomrak 
Nowy na forum


Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 8
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-17, 16:32   

Witam.

Jak funkcjonuje analizator stanów logicznych w AVT2999? Czy umożliwia obserwację sygnału na żywo? Czy też umożliwia tylko rejestrację, do oglądania w trybie "offline"?

http://forum.elportal.pl/...p?p=90187#90187


Pozdrawiam,
Tomek
 
     
Aro 
Everything Is Possible



Wiek: 27
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 641
Skąd: Świerczyniec | Wrocław
Wysłany: 2014-02-19, 18:24   

Umożliwia tylko rejestrację. W starszym analizatorze AVT2920 jest możliwość podglądania stanów na żywo (bez dodatkowej analizy).
 
 
     
krkv 
Nowy na forum


Dołączył: 12 Mar 2014
Posty: 2
Skąd: Krakow
Wysłany: 2014-03-12, 04:38   

Witam i pozdrawiam serdecznie wszystkich na forum!

Ogromny szacunek dla twórcy MKP.

Mam pytanie. Czy dałoby się dodać do oscyloskopu pracę XY ?
Doszłoby oglądanie charakterystyk, wyświetlanie krzywych Lissajous....

Brakuje mi tylko tego w tym supersprzęcie :wink:
 
     
Aro 
Everything Is Possible



Wiek: 27
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 641
Skąd: Świerczyniec | Wrocław
Wysłany: 2014-03-14, 17:58   

Wbrew pozorom nie jest to takie łatwe. Główną przeszkodą jest brak bufora obrazu, wszystko wyświetlane jest w locie. Taką funkcjonalność mogę dodać co najwyżej do programu na PC.
 
 
     
krkv 
Nowy na forum


Dołączył: 12 Mar 2014
Posty: 2
Skąd: Krakow
  Wysłany: 2014-03-16, 00:50   

W takim razie proszę dodać do programu na PC :) .
Niewątpliwie nie zaszkodzi ,a jest bardzo poglądowe.

Pozdrawiam, krkv
 
     
endriu1980 
Nowy na forum


Wiek: 37
Dołączył: 18 Mar 2014
Posty: 2
Skąd: Siekierczyn
Wysłany: 2014-03-25, 19:29   

Witam
Kupiłem KIT i go złożyłem ale kombajn nie odpalił.
Czy procesor jest już zaprogramowany czy trzeba go zaprogramować ?
 
     
rafal_ll 
Nowy na forum


Dołączył: 25 Sty 2015
Posty: 2
Skąd: Polska
Wysłany: 2015-01-25, 15:06   

Witam
Widzę, że temat przysechł
W pierwszym poście jest wersja oprogramowania 1.6 Z programem do kompa 1.0
Mi udało się znaleźć program 3.0…Gdzieś na fotkach znalazłem 3.2 I tego nie mogę odszukać
Może ktoś uprzejmy wyjaśni mi jak to jest z oprogramowaniem
Gdzie szukać

avt2999c2d.jpg
Plik ściągnięto 10649 raz(y) 80,22 KB

1.JPG
Plik ściągnięto 10653 raz(y) 66,24 KB

 
     
mirra
Nowy na forum


Dołączył: 20 Lut 2015
Posty: 2
Skąd: warszawa
Wysłany: 2015-02-20, 00:30   

rafal_ll, rafal_ll, czy moglbys udostepnic link do mkp 3.0
 
     
rafal_ll 
Nowy na forum


Dołączył: 25 Sty 2015
Posty: 2
Skąd: Polska
Wysłany: 2015-02-20, 11:49   

Podobno najnowsza wersja to ta z pierwszej strony tego wątku czyli v1
A ta v3 to tak naprawdę podobno v0.3

AVT2999.zip
Pobierz Plik ściągnięto 324 raz(y) 4,11 MB

 
     
sq5ta
Nowy na forum


Dołączył: 08 Mar 2015
Posty: 1
Skąd: Radom
Wysłany: 2015-03-08, 20:10   

Czy mógłbyś podpowiedzieć coś na temat tej obudowy - jest naprawdę praktyczna i estetyczna.
 
     
mirra
Nowy na forum


Dołączył: 20 Lut 2015
Posty: 2
Skąd: warszawa
Wysłany: 2015-03-14, 13:55   

Dziekuje bardzo za udostepnienie pliku uz rafal_II
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14