Poprzedni temat «» Następny temat
1/12 Minikombajn Pomiarowy - pliki źródłowe
Autor Wiadomość
ManiekG24 
Nowy na forum


Wiek: 35
Dołączył: 25 Mar 2013
Posty: 8
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2013-04-26, 06:35   

a możesz podać według jakiego schematu robiłeś konwerter napięć do usbasp? i jakiego programu użyłeś do wgrania programu ? Zrobiłem AVR usb MK2 tylko po to żeby zaprogramować procesor w MKP ale chyba uszkodziłem w nim procesor bo na początku źle go wlutowałem a teraz jest wykrywany przez komputer sygnalizuje komunikacje diodami ale wszystkie programy zgłaszają błędy odczytu.
 
     
grzewoj
Nowy na forum


Dołączył: 10 Paź 2005
Posty: 5
Skąd: Zasole
Wysłany: 2013-04-26, 08:10   

Zrobiłem adapter wg.tego schematu:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2359783.html

wersja z dwiema diodami zenera 3,6V
Wgrywałem z linii poleceń przez zmodyfikowany przez autora avrdude
 
     
ManiekG24 
Nowy na forum


Wiek: 35
Dołączył: 25 Mar 2013
Posty: 8
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2013-06-25, 15:09   

Mam problem ze zdobyciem wyświetlacza, ze sklepu avt czekam od 2 miesięcy. zamówiłem jeszcze na Kamami ale tez jest lipa bo czekam od prawie miesiąca i nie ma :( . Może znacie jakieś inne źródło ?
 
     
ROM 


Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 234
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-06-25, 18:28   

Allegro ? ...
 
     
piter 
Nowy na forum


Dołączył: 12 Lip 2013
Posty: 1
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2013-07-12, 09:11   

Witam,
Mam podobny problem co kolega devolt, mianowicie ścina mi amplitude w górnym zakresie.
(rezystor R13 i kondensator C23 odpowiednio mam wlutowany :) ). Wylutowałem R12 i przebieg
z nóżki Xmegi jest prawidłowy, pełny i nieścięty sinus, zatem coś niedobrego dzieje się za tym rezystorem. Luty poprawiane i sprawdzone, elementy na swoich miejscach. Gdzie szukać błędu? Możliwe że wzmacniacze mam uszkodzone?

Problem rozwiązany.
Na płytce jest zwarcie pomiędzy VDD i GND.
Pół dnia w plecy... ale... Mam Minikombajn Pomiarowy :)

dla potomnych załączam foto gdzie szukać

buba_1.jpg
Plik ściągnięto 259 raz(y) 427,68 KB

 
     
ManiekG24 
Nowy na forum


Wiek: 35
Dołączył: 25 Mar 2013
Posty: 8
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2013-07-15, 19:02   

Mój też ukończony :) w końcu doczekałem się na wyświetlacz. Wszystko wpakowane w obudowę :) ktoś testował połączenie do komputera po przez FT232 ?

P7156174.jpg
Plik ściągnięto 309 raz(y) 139,59 KB

 
     
kone4 
Nowy na forum


Wiek: 23
Dołączył: 29 Lip 2013
Posty: 1
Skąd: Szastarka (Lubelskie)
Wysłany: 2013-07-29, 19:27   

Witam,
mam problem z wyświetlaczem w MKP, a mianowicie program jest wykonywany, o czym świadczy diada podświetlenia wyświetlacza, ale ekran jest czarny, nic nie wyświetla.

Sprawdziłem wszystkie możliwe połączenia na obu płytkach i wszystko powinno być ok, ale nic nie jest, macie jakieś pomysły, co z tym zrobić ?

Pisze tutaj, bo nie mam pomysłu gdzie się z tym udać, a na elektrodzie nikt nie odpisuje :(
 
 
     
Aro 
Everything Is Possible



Wiek: 27
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 641
Skąd: Świerczyniec | Wrocław
Wysłany: 2013-08-01, 01:19   

Jaki masz do dyspozycji sprzęt? Posiadasz oscyloskop, analizator stanów logicznych? Jeżeli nie to postaram się krok po kroku poprowadzić Cię do zlokalizowania usterki.
 
 
     
andrzejb
Nowy na forum


Dołączył: 27 Lut 2007
Posty: 1
Wysłany: 2013-08-02, 14:34   

Witam,
Mam wątpliwości do poprawności działania opcji Analizator. Sygnał sinus bez modulacji podaję z generatora PGS-21.
Dla częstotliwości 62,5 kHz główny prążek to wg kursora ok. 64 - 78 kHz (zmienia się to zależnie od ustalonego zakresu częstotliwości np. przy 5kHz/działkę - ok.65 kHz; 12,5kHz/działkę -ok. 69 kHz; 31,2 kHz/d. - ok.78 kHz). Ale rzadko (po włączeniu od nowa lub po zmianie opcji np z Oscyloskop na Analizator ) pokazuje jednak prawidłowo - ok 62,5 kHz
Mam szóstą wersję programu (Xmega i PC).
Przy korzystaniu z programu na PC częstotliwość jest prawidłowa i nie zależy od zakresu częstotliwości.
Przy okazji mam dodatkowe pytanie do Autora projektu: czy nie można zaimplementować mniejszej podstawy czasu niż 16 µs / działkę w opcji Oscyloskop programu na PC?
 
     
Aro 
Everything Is Possible



Wiek: 27
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 641
Skąd: Świerczyniec | Wrocław
Wysłany: 2013-08-05, 21:23   

Nie zauważyłem tego. Przetestuję jak będę w domu.

Można zaimplementować mniejszą podstawę, ale będzie to jedynie interpolacja sygnału, tak jak w urządzeniu dla podstaw 2us i 5us. W żaden magiczny sposób nie zwiększy to pasma oscyloskopu.
Jak znajdę na to czas, to dopiszę.
 
 
     
wkazubski 
Nowy na forum


Dołączył: 06 Sie 2013
Posty: 1
Skąd: Milanówek
Wysłany: 2013-08-06, 14:02   

Czy są dostępne źródła oprogramowania dla PC? Zwłaszcza dla Linuxa, chociaż jejśli jest użyty Qt4, to może byc wieloplatformowe. W pakietach jest tylko 64-bitowy plik binarny, który nie ruszy na moim komputerze z procesorem 32-bitowym.
 
     
ManiekG24 
Nowy na forum


Wiek: 35
Dołączył: 25 Mar 2013
Posty: 8
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2013-10-04, 10:11   

A czy istnieje możliwość dodania w oscyloskopie podstawy czasu mniejszej niż 50ms np.100ms i 200ms. Pomiar będzie bardzo powolny ale przy podstawie 50ms oscyloskop nie nadaje się do kontroli sond lambda.
 
     
siran
Nowy na forum


Dołączył: 05 Paź 2013
Posty: 3
Skąd: sprzed komputera
Wysłany: 2013-10-05, 21:23   komunikacja z komputerem

Witam,

zmajstrowałem przejściówkę na ft232rl. USB jest wykrywane przez komputer. Scalakowi podałem na zasilanie we/wy 3,3V z wewnętrznej przetwornicy (tak aby xmega dostawała 0 - 3,3V na rxd i txd). Efekt jest taki, że cokolwiek bym nie wyrzucił na /dev/ttyUSB0 (Linux), na wyświetlaczu pojawia się "M". Nic więcej...

Czy jest jakiś dobry sposób na sprawdzenie komunikacji? Patrzę w źródła i po podaniu komend typu "A" itd. urządzenie powinno przełączyć się do odpowiedniej procedury i oddać mi dane. Jednak się tak nie dzieje.

W razie potrzeby zawrę schemat przejściówki (taka przejściówko, ładowarka do aku + lm1117-33 :D
 
     
joon 



Wiek: 33
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1863
Skąd: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Wysłany: 2013-10-10, 19:32   

Sprawdzałeś czy sama przejściówka daje echo?
 
     
siran
Nowy na forum


Dołączył: 05 Paź 2013
Posty: 3
Skąd: sprzed komputera
Wysłany: 2013-10-11, 08:13   

Oho, a to dobre podejście. Po uruchomieniu minicom nie mam echa. Co rozumiesz pod "czy sama przejściówka daje echo"? Mam zapętlić ją i podpiąć się terminalem?

edit:
Ok, pozostał mikromostek między pinem 1 i 2 na ft po lutowaniu w piekarniku... Stąd brak echa. Dziękuję za podpowiedź. Wszystko działa jak powinno :)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 12