Poprzedni temat «» Następny temat
1/12 Minikombajn Pomiarowy - pliki źródłowe
Autor Wiadomość
Aro 
Everything Is Possible



Wiek: 27
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 641
Skąd: Świerczyniec | Wrocław
Wysłany: 2011-12-30, 19:05   1/12 Minikombajn Pomiarowy - pliki źródłowe

Witam,

Zamieszczam tutaj kody źródłowe do Minikombajnu Pomiarowego.
Wszelkie pytania i propozycje prosiłbym również umieszczać w tym temacie.

Link do SVN: http://minikombajn-pomiar....com/svn/trunk/

Wszystkie pliki można pobrać także stąd:

Wersja 1.6 - 04-03-2013 + aplikacja na PC
Oscyloskop - zapis do EEPROM
Analizator - podgląd FFT przebiegu z EEPROM
Wobuloskop - zwiększona dynamika i dodatkowy tryb szybkiego przemiatania
MinikombajnPomiarowy1_6

Wersja 1.5 - 20-02-2013 + aplikacja na PC
Oscyloskop - ulepszona funckja autoset
Wobuloskop - usunięty pomiar szumem
Multimetr - poprawiony pomiar sygnałów o niskich częstotliwościach
Transmisja PC - nowy protokół komunikacji
- możliwość zmiany menu na język angielski (przed kompilacją)
MinikombajnPomiarowy1_5


Wersja 1.4 - 15.12.2012
Oscyloskop - funkcja autoset
Generator - poprawiona konfiguracja
Wobuloskop - poziom referencyjny ustawiony na 0dB, pamiętanie nastaw
Minikombajn Pomiarowy 1.4

Wersja 1.3 - 21.03.2012
Ograniczenie wzmocnienia oscyloskopu do 16x, najniższe zakresy wzmacniane programowo.
Ograniczenie wzmocnienia multimetru do 16x, wprowadzenie uśredniania.
Zapis do pamięci EEPROM ustawień offsetu i wzmocnienia DAC.
Minikombajn Pomiarowy 1.3

Wersja 1.2 - 18.02.2012
Dodanie funkcji hold dla oscyloskopu, analizatora i multimetru.
Dodanie wyświetlania wersji firmware.
Poprawienie ustawień wyzwalania oscyloskopu.
Minikombajn Pomiarowy 1.2

Wersja 1.1 - 20.01.2012
Zmieniony wybór częstotliwości i amplitudy generatora.
Poprawiona modulacja FM.
Mikokombajn Pomiarowy 1.1

Wersja 1.0 - 30.12.2011
Minikombajn Pomiarowy 1.0
 
 
     
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1583
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2011-12-30, 19:12   

A jak to wygląda? Pokaż coś więcej o tym urządzonku.
 
 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3036
Skąd: wrocław
Wysłany: 2011-12-30, 19:15   

Zaglądnij do styczniowego numeru EDW na projekt okładkowy.
http://elportal.pl/index....E&mid=&ceid=493
 
     
bsw
Nowy na forum



Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 95
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2012-01-01, 23:22   

Zapowiedź bardziej niż interesująca !

Czy do tego układu nada się taki wyświetlacz ?
 
     
Aro 
Everything Is Possible



Wiek: 27
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 641
Skąd: Świerczyniec | Wrocław
Wysłany: 2012-01-02, 10:47   

Raczej nie. Ma dużo większe wymiary, co oznacza nowe płytki drukowane, albo kiepską estetykę.
Od strony programowej jest to łatwiejsze, trzeba tylko zmodyfikować biblioteki graficzne. Jednak ze względu na ograniczenia pamięci RAM, wykres wciąż miałby długość 128 punktów (przy pracy dwukanałowej).
 
 
     
bsw
Nowy na forum



Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 95
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2012-01-02, 12:35   

ok - źle doczytałem rozdzielczość.
Lcd jest dostępny, procek też, problem to jedynie op-ampy ?

Na ile krytyczny jest podany typ ?
Czy można AD8532 zastąpić np. AD8397 ?
Lub coś innego ale objętego sample-program ;-) ?
(może być z analog devices lub texas instruments)

Trochę napaliłem się na to urządzenie...
 
     
Aro 
Everything Is Possible



Wiek: 27
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 641
Skąd: Świerczyniec | Wrocław
Wysłany: 2012-01-02, 14:10   

bsw napisał/a:
Lub coś innego ale objętego sample-program ?

A czy Ty wiesz do czego służą sample?

AD8532 w tme jest za około 4zł.

Ogólnie radziłbym nie stosować odpowiedników, bo można pogorszyć pasmo przenoszenia lub tłumienie filtru antyaliasingowego ze względu na pojemności wejściowe wzmacniacza. Jest to opisane w artykule.
 
 
     
bsw
Nowy na forum



Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 95
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2012-01-02, 15:24   

Aro napisał/a:
AD8532 w tme jest za około 4zł.
Ok - dziękuje za informacje !
Szukałem i nie mogłem znaleźć, a AD8532 jest już nawet w sklep.avt.pl po 3,20PLN :-)

Tak więc jeszcze raz dziękuję i czekam na druga część artykułu w EdW.
 
     
Aro 
Everything Is Possible



Wiek: 27
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 641
Skąd: Świerczyniec | Wrocław
Wysłany: 2012-01-22, 14:53   

Wrzuciłem wersję z kilkoma poprawkami.
Zmieniony został wybór częstotliwości i amplitudy w generatorze. Teraz wygląda to podobnie jak w innych generatorach DDS. Dodatkowo nad wybraną częstotliwością wyświetlana jest rzeczywista, jaka jest generowana.
Poprawiłem też drobny błąd przy modulacji FM.
 
 
     
Rocho82 
Nowy na forum


Dołączył: 19 Sty 2012
Posty: 4
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2012-01-31, 19:35   

Witam
Kupiłem układ i aktualnie go testuję. Jak dotąd jestem pod wrażeniem.
Fajna jakość wykonania. Małe problemy podczas uruchamiania (kondensatory dostarczone do układu 100uf są zbyt duże i zwierają klawiaturę). Tak z pierwszych obserwacji widać że jest dużo fajnych funkcji. Ciekawe czy dało by się dołożyć "pause" w oscyloskopie , analizatorze i mierniku. (zamrożenie wyników)? I informację o wersji oprogramowania, bo mogą zmieniać się wersje.
Pozdrawiam
 
     
Aro 
Everything Is Possible



Wiek: 27
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 641
Skąd: Świerczyniec | Wrocław
Wysłany: 2012-02-01, 09:31   

Da się zrobić :wink:
Gdzieś za dwa tygodnie będę miał dostęp do urządzenia, to wprowadzę zmiany.
 
 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2012-02-01, 10:38   

Rocho82 napisał/a:
Kupiłem układ i aktualnie go testuję. Jak dotąd jestem pod wrażeniem.
Czy w skład zestawu do zmontowania wchodzi wszytsko co pozwala na uzyskanie zmontowanych płytek tak jak na obrazku?

:arrow: Aro projektowałeś to pod konkretną obudowę? Jeśli tak to masz projekt foli z opisami przycisków?
Czy przewidujesz izolacje galwaniczną do współpracy z komputerem? Jakby zrobić konwerter RS232<-> USB z izolacją na USB (teraz są fajne układy do izolacji USB http://www.analog.com/sta...ts/ADuM4160.pdf ).

moduł.jpg
Plik ściągnięto 932 raz(y) 176,36 KB

  
 
     
Rocho82 
Nowy na forum


Dołączył: 19 Sty 2012
Posty: 4
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2012-02-01, 10:43   

U mnie brakowało jednej diody, jedna cewka była trochę zbyt duża ale jakoś dała radę się zmieścić. I brakowało śrubek. Ogólnie jest cała reszta czyli 99,9%. Uruchomiło się od pierwszego podłączenia zasilania:)

Zamiast śrubek dałem tulejki dystansowe i dołożyłem akumulator od komórki, który zmieścił się pod wyświetlaczem.
 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2012-02-01, 10:56   

Detale machaniczne to nie problem chodziło mi o to czy są w komplecie za 170 zł wszystkie płytki drukowane i elementy?
 
     
Aro 
Everything Is Possible



Wiek: 27
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 641
Skąd: Świerczyniec | Wrocław
Wysłany: 2012-02-01, 12:38   

Nie przewidywałem żadnej obudowy do tego urządzenia. Tą rolę mają spełniać płytki drukowane. Od spodu można dołożyć jeszcze płytkę, żeby nie zrobić przypadkowego zwarcia.
Obudowa może być przydatna jedynie w przypadku pracy w trudnych warunkach, ale niestety nie mogę nic konkretnego doradzić.
Jeśli chodzi o konwerter to chyba łatwiej (na pewno taniej) zrobić izolację po stronie UARTu.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 12