Poprzedni temat «» Następny temat
Poszukuję schematu - radio DUX stereo typ V413
Autor Wiadomość
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2011-12-18, 18:10   Poszukuję schematu - radio DUX stereo typ V413

Jak w temacie - poszukuję schematu - radio DUX stereo typ V413.
W internecie kompletna posucha na ten temat. Ludzie czasami mają dziwne rzeczy więc dlatego pytam :)
Zapomniałem dodać że to lampowe radio jest.

-------------------------------------------------------
Czemu sie nie da dodać obrazka typu .jpg?
 
     
e-lektryk 



Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 942
Skąd: Z Polski
Wysłany: 2012-01-01, 20:07   

Też przeglądałem internet z ciekawości i jedynie udało mi się natrafić na zdjęcie tego eksponatu, więc znalezienie schematu o ile ktoś ma i będzie się chciał podzielić nie będzie proste. Proponował bym się zorientować kto jest producentem i w jakim kraju radio zostało wyprodukowane. Firma już pewnie nie istnieje ale może da się odszukać kogoś kto jeszcze zajmuje się tymi radiami. Jeśli nie to szukał bym wśród miłośników marki lub starych radioodbiorników. To forum jest za mało specjalistyczne, a Ty szukasz białego kruka.

http://www.radiomuseum.or...m?company_id=18
 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2012-01-01, 21:18   

Zdjęcie zapewne znalazłeś na stronie niejakiego Haralda Jota ze Szwecji http://www.ponnyland.com/harald/index_a.htm ale ten człowiek też nie posiada schematu. Na radiomuseum też tego nie ma (jestem tam zarejestrowany ) - sam nie jesten nowicjuszem w tej tematyce ale tu na razie natknąłem się na mur nie do przebicia, To z pewnością jest jakiś klon philipsa produkowany w Szwecji - nawet znalazłem bardzo podobne philipsy ale z nieco inną obsadą lamp. Pytanie postawione tutaj to już taki akt desperacji można powiedzieć. :)
 
     
e-lektryk 



Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 942
Skąd: Z Polski
Wysłany: 2012-01-03, 02:19   

Nie wiem czy uda się coś znaleźć, ale strona do której dałeś linka jest bardzo ciekawa. Jaki masz konkretnie problem z tym radiem?
 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2012-01-03, 06:21   

Problemu nie mam, miał drobną usterkę ( opis tutaj ) ale usunąłem ją i gra oraz wygląda naprawdę wspaniale - natomiast do każdego radia jakie mam gromadzę również dokumentację.
 
     
e-lektryk 



Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 942
Skąd: Z Polski
Wysłany: 2012-01-03, 23:28   

Ambitne plany. Wiem, że niektóre witryny handlują tymi schematami na CD czy DVD, ale Twojego modelu nie znalazłem. Zastanawia mnie skąd bierzesz części zamienne? Lampy przecież się psują. Widziałem też na jednym forum własnoręczne odlewanie pokrętła do radia (niestety porowate - powinny być chyba odlewane próżniowo, bo zostały na nich ślady po pęcherzykach powietrza). Oryginalnych już się nie kupi.
 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2012-01-04, 06:29   

e-lektryk napisał/a:
Ambitne plany. Wiem, że niektóre witryny handlują tymi schematami na CD czy DVD, ale Twojego modelu nie znalazłem. Zastanawia mnie skąd bierzesz części zamienne? Lampy przecież się psują. Widziałem też na jednym forum własnoręczne odlewanie pokrętła do radia (niestety porowate - powinny być chyba odlewane próżniowo, bo zostały na nich ślady po pęcherzykach powietrza). Oryginalnych już się nie kupi.

W Polsce ( i nie tylko) jest mnóstwo ludzi których takie "starocie" interesują i nawet sobie nie wyobrażasz jakie części można wymienić czy kupić. Więc generalnie wymaga to tylko czasu cierpliwości no i czasami trzeba się liczyć z kosztami. Lampy psują się tak jak i inne podzespoły ale tak naprawdę to prawie we wszystkich radiach jakie mam pracują jeszcze oryginalne. Źródło potrzebnych podzespołów i lamp to koledzy z forum triody, allegro, ebay itp.
 
     
e-lektryk 



Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 942
Skąd: Z Polski
Wysłany: 2012-01-04, 07:21   

Ja to pamiętam jeszcze lampy w telewizorze kiedyś widziałem (poza kineskopem), ale od tego czasu to niestety tylko na fotografii. Wiem, że nie ma co porównywać jednych z drugimi, ale tranzystory są kilkadziesiąt razy tańsze od przeciętnej lampy. Niestety nie znam się na tym kompletnie (wiem tyle co wyczytałem w Wikipedii). Lampy kiedyś się skończą. Ceny są już wysokie, a w przyszłości lampy będą tylko drożały. Aha. Widziałem jeszcze lampy NIXIE w mierniku częstotliwości na zajęciach.
 
     
keruseykaryu
[Usunięty]

Wysłany: 2012-01-04, 07:28   

Najpiękniejszą lampą nadal pozostanie ignitron. Elektroniczna kałamarnica. :D
http://commons.wikimedia....c_Rectifier.jpg

e-lektryk napisał/a:
Lampy kiedyś się skończą.

Oj. Nie prędko panocku, nie prędko.
 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2012-01-04, 08:27   

e-lektryk napisał/a:
Lampy kiedyś się skończą. Ceny są już wysokie, a w przyszłości lampy będą tylko drożały. Aha. Widziałem jeszcze lampy NIXIE w mierniku częstotliwości na zajęciach

Tak szybko sie nie skończą, mało tego są nadal produkowane, a co do lamp nixie to kiedyś zegar zrobiłem na takich lampach

ale prosiłbym do głównego tematu o powrót :wink:
- nadal poszukuję schematu!!!
 
     
haterkmp 



Wiek: 32
Dołączył: 08 Sie 2008
Posty: 586
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2012-01-28, 14:34   

oj Wojtku... powiem Ci szczerze że od kilku lat szukam czegokolwiek o moim norweskim radyjku i nic... niestety cholernie ciężko jest znaleźć cokolwiek na cokolwiek z tamtych regionów. ale ogólnie skndynawskie radia były wzorowane na patentach philipsa (plotka nawet głosi że philips działał na tych rynkach pod innymi markami). często nawet obudowy były takie same. kiedyś na e-bayu był chłop który wystawiał ogromne zasoby skandynawskich odbiorników w postaci schematów, diagramów etc ale chciał za to ogromne pieniądze! miał też kilkanaście odbiorników, nawet tych przedwojennych na czerwonych lampach philipsa ale niestety zniknął nie sprzedając niczego... chciałem isęz nim skontaktować ale po kilkunastu próbach dałem sobie spokój.
 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2012-01-28, 15:42   

Wiem, że to klon Philipsa i nawet znalazłem bardzo podobny zewnętrznie http://www.radiomuseum.or...1ab_5_s_91.html ale nieco inna obsada lamp jest.
 
     
haterkmp 



Wiek: 32
Dołączył: 08 Sie 2008
Posty: 586
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2012-01-28, 20:51   

w sumie to i tak musi wyjść na to samo Wojtku ;) nikt jeszcze nie wymyślił tego inaczej. wiadomo, że jak są inne lampy to po prostu są dobrane warunki pracy tychże lamp, ew. indukcyjności są inne ze względu na różne pojemności siatka-anoda, siatka-katoda (zależnie od układu). ale z doświadczenia wiem, że philips raczej stosował sprawdzone układy i konfiguracje przez dość długi okres czasu. jak wchodziły nowe generacje lamp to zachodziły zmiany układowe ale to oczywiste...
możesz wrzucić zdjęcia tego cuda? i jaki masz tam zestaw lampek :)
 
     
haterkmp 



Wiek: 32
Dołączył: 08 Sie 2008
Posty: 586
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2012-01-28, 20:56   

e-lektryk, są zapaleńcy (tacy jak ja np :) ) którzy mają takie rzeczy o których Ci tylko mógł ktoś opowiedzieć a i tak pewnie byś nie uwierzył ;) w zapasach mam mnóstwo lamp, z czego bardzo wiele jest "nowych", nieużywanych. lampy same z siebie się nie starzeją, są odpowrne na czynniki atmosferyczne itd... niestety - tłuką się tylko...
 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2012-01-29, 09:48   

haterkmp napisał/a:
możesz wrzucić zdjęcia tego cuda? i jaki masz tam zestaw lampek

Wrzuciłbym ale za cholere mi obrazki nie wchodzą jako załączniki, teoretycznie wiem jak to robić ale niestety nic z tego nie wychodzi :shock: Kurcze sam to forum kiedyś rozkręciłem więc niby wiem, ale teraz za czorta tych obrazków nie potrafię wrzucić, kilka razy pytałem o to (nawet w pierwszym poście tego tematu) ale jakoś nikt nie odpowiedział.
Widok radia i lampy możesz zobaczyć tu (w rzeczywistości mój egzemplarz wygląda jak ze sklepu :) - http://www.ponnyland.com/harald/index_a.htm ale właściciel tej strony schematu nie ma.
Widok mojego radyjka jest pod linkiem który tutaj nieco wcześniej podałem http://www.trioda.com/for...hp?f=11&t=21374

Schemat jak już pisałem chciałbym zdobyć bo lubię mieć do każdego radia maksymalną dokumentację :)

----------------------edit---------------------
Jednak udało mi się dołaczyć obrazek, mimo informacji że nie ma limitu dla dołączanych obrazkach to nie może być większy niż 800x600 - a ta informacja pojawia się czarną czcionką na ciemnozielonym tle w związku z czym po prostu jej nie widziałem :)

dux.JPG
Plik ściągnięto 250 raz(y) 109,25 KB

dux_uruchomiony_800x600.JPG
DUX Stereo V413
Plik ściągnięto 249 raz(y) 110,6 KB

 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12