Poprzedni temat «» Następny temat
Sprawdzenie schematu
Autor Wiadomość
Dawid 95
Nowy na forum


Dołączył: 03 Paź 2010
Posty: 91
Skąd: Polska
Wysłany: 2011-11-30, 18:03   Sprawdzenie schematu

Witam !
Proszę o sprawdzenie schematu .

http://www.forbot.pl/foru...e80d39a9684.png

Zobaczyłem ,że jest źle podłączony rezystor przy LCD , potem go poprawie .
  
 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3037
Skąd: wrocław
Wysłany: 2011-11-30, 18:04   

A gdzie schemat :?:
 
     
KrzysiekK 



Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 1124
Skąd: Lubcza
Wysłany: 2011-11-30, 19:53   

Patrzę na złącza JP1, JP2, itd. i widzę, że przewody podłączone są do nich niedbale, wręcz od "drugiej strony". Później przy projektowaniu płytki okaże się, że nie są one połączone z innymi elementami co z kolei może skutkować błędami w projekcie płytki.

To samo dotyczy wyświetlacza U$1. Rezonator Q1 też wygląda jakby był nie podłączony - brak węzłów, takich zielonych kropek. Kondensatory C14 i C19 nie podłączone do masy, brak wspólnego połączenia od strony napięcia +5V. Dodatkowo kondensator C14 wygląda jakby był zwarty przewodem połączeniowym - zielona linia. Tak samo zwarty jest kondensator C10. Brak połączenia (węzła) przy kondensatorze C9 od strony napięcia +5V
 
     
Dawid 95
Nowy na forum


Dołączył: 03 Paź 2010
Posty: 91
Skąd: Polska
Wysłany: 2011-11-30, 20:22   

Nie mogłem się nigdzie doszukać gdzie są właśnie zwarte kondensatory , bo na płytce to zauważyłem, oczywiście do poprawki idzie. A reszta jest okej ?

http://hotfile.com/dl/136...43/ddd.png.html
 
     
keruseykaryu
[Usunięty]

Wysłany: 2011-12-01, 17:53   

Dawid 95 napisał/a:
Nie mogłem się nigdzie doszukać gdzie są właśnie zwarte kondensatory

To lupa w dłoń i na schemacie zobacz C10. Teraz widać?
 
     
Dawid 95
Nowy na forum


Dołączył: 03 Paź 2010
Posty: 91
Skąd: Polska
Wysłany: 2011-12-01, 18:00   

No to już wcześniej poprawiłem.
 
     
Dawid 95
Nowy na forum


Dołączył: 03 Paź 2010
Posty: 91
Skąd: Polska
Wysłany: 2011-12-09, 21:20   

Cześć ,
dobra, daję ostatecznie do sprawdzenia schemat .
http://www.forbot.pl/foru...b86bb534771.png
 
     
KrzysiekK 



Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 1124
Skąd: Lubcza
Wysłany: 2011-12-09, 21:55   

Brak połączeń (węzłów) elementów T2 - kolektor z R49 i D1. Brak połączeń sieci układu ze złączami JP1 i JP4. Nadmiarowe połączenia przy złączach JP3 i jP5. W ogóle to Kolega ma jakiś dziwny sposób rysowania połączeń do tych złącz przeciągając te połączenia poza te złącza. Chyba, że biblioteka z tymi złączami zawiera błędy projektowe i stąd to wynika. Na szybko przeglądnąłem standardowe biblioteki Eagle i złącz takich jak JP1 itd. nie znalazłem (chyba, że mi umknęło), stąd wnioskuję, że nie jest to standardowa biblioteka Eagle. Być może błędnie utworzone są w niej elementy i taki jest tego efekt na schemacie. Ponadto wyłącznik S4 jeśli ma być wyłącznikiem zasilania to warto by zastosować innych rodzaj wyłącznika. Ten ze schematu jest to tzw. "sw dip" stosowany do konfiguracji układu na płytce, a nie do odłączania zasilania układów.
 
     
Dawid 95
Nowy na forum


Dołączył: 03 Paź 2010
Posty: 91
Skąd: Polska
Wysłany: 2011-12-19, 19:44   

Jednak to nie była ostateczna wersja schematu :grin:
Nic się nie zmieniło oprócz wywalenia jednego TB i dodania czujników wraz z komparatorami.

http://www.przeklej.pl/plik/ghjkl-png-0039m68p85a5

Zapomniałem dodać pull'up 'ów na wyjściach komparatorów.
 
     
Lemon1616
Nowy na forum


Dołączył: 28 Wrz 2012
Posty: 3
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-09-28, 09:00   

posiada ktoś jakiś nowszy program?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11