Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: RcTomek
2011-02-12, 14:15
Zamiennik dla Quickbasic.
Autor Wiadomość
Spanner


Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 342
Skąd: Bielsko biała
Wysłany: 2011-02-12, 10:18   Zamiennik dla Quickbasic.

Witam mam pewien problem. Rozpoczynam kurs Oślej łączki ( Uc) i jest tam mowa o Qbasicu. Jednak działa on tylko pod dosem, 95 i 98 (albo mi się tak wydaje gdzieś to przeczytałem). Kolega polecił mi Visual studio, ale nie uśmiecha mi się pobieranie 2,5 GB.
Proszę polećcie mi jakiś program który chodzi pod XP i umożliwia pisanie programów jak w Qbasicu. ( i żeby nie ważył za dużo)
Pozdrawiam
 
     
Pikczu 



Wiek: 38
Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 676
Skąd: Dublin
Wysłany: 2011-02-12, 11:00   

Możesz pominąć tą cześć kursu. Ale przeczytaj tą lekcje dokładnie ze zrozumieniem.
 
 
     
Spanner


Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 342
Skąd: Bielsko biała
Wysłany: 2011-02-12, 11:26   

Ja właśnie nie chce tego pomijać, bo nie znam się dobrze na informatyce
 
     
mr_x 



Wiek: 31
Dołączył: 12 Gru 2010
Posty: 366
Skąd: /bin/bash
Wysłany: 2011-02-12, 11:58   

Zainteresuj się DOSBox.
 
     
RcTomek 
Mach 1



Wiek: 28
Dołączył: 27 Wrz 2007
Posty: 235
Skąd: Głogów / Wrocław
Wysłany: 2011-02-12, 14:12   

Wystarczy pobrać interpreter Qbasic'a. Na pewno działa pod Windowsem XP, ponieważ sam kiedyś z tego korzystałem w ramach kursu MOŁ. O ile dobrze pamiętam, autor pisze, że można go znaleźć na płycie instalacyjnej Windowsa Millenium albo któregoś ze starszych Windowsów.
 
     
Spanner


Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 342
Skąd: Bielsko biała
Wysłany: 2011-02-12, 15:00   

A czy turbo pascal byłby dobry?
 
     
kayron 
PLC FATEK, automatyka na życzenie



Wiek: 37
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1857
Skąd: Poland
Wysłany: 2011-02-12, 16:07   

Turbo Pascal jest łatwy w nauce, ale to też w sumie DOS, no na nowych (powyżej 1GHz) kompach wywalać będzie "RunTime Error 200", można to zlikwidować jakąś tam łątką ale nie pamiętam jaka.
 
 
     
ROM 


Dołączył: 15 Cze 2005
Posty: 234
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-02-12, 16:51   

Jest też wersja Turbo Pascala Lazarus Projeckt.
A tak na marginesie, jeśli "Ośla łączka" to kojarzy mi się z lekcjami na temat programowania mikroprocesorów, więc to chyba nie o te języki chodzi...
 
     
Spanner


Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 342
Skąd: Bielsko biała
Wysłany: 2011-02-12, 17:07   

Pobrałem ten interpreter i działa. Tego pascala to mi siostra zasugerowała. Dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
Spanner
 
     
edwacc



Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 147
Skąd: świętokrzyskie knieje
Wysłany: 2011-02-12, 19:35   

Basic i Pascal to archaiczne jezyki programowania.
Naucz sie lepiej Pythona a później C, a najlepiej od razu C.
Pozniej C++ i Jave.
 
     
Spanner


Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 342
Skąd: Bielsko biała
Wysłany: 2011-02-13, 10:11   

Wybacz, idę według kursu MOŁ.
pozdro
 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2011-02-16, 17:54   

Jak kniecznie chcesz pisać w QBASIC to ten link może Ci się przydać
Pod Win7 (32bit) QBASIC taż działa.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12