Poprzedni temat «» Następny temat
Zasilenie wzmacniacza samochodowego - pomocy
Autor Wiadomość
lukasztre1 
Nowy na forum


Dołączył: 05 Wrz 2017
Posty: 4
Skąd: Polska
Wysłany: 2017-09-05, 09:08   Zasilenie wzmacniacza samochodowego - pomocy

Witam. Mam problem z zasileniem wzmacniacza samochodowego w domu i prosił bym o pomoc. Za każdą pomoc z góry dziękuję.

Mój kolega wpadł na pomysł aby zamontować sobie na tarasie porządny zestaw muzyczny. Niestety przekombinował i kupił używany oryginalny zestaw głośników i wzmacniacz z Audi Q7 oraz poprosił mnie abym mu to wszystko jakoś podłączył gdyż ja coś tam się znam trochę na elektronice Zestaw składa się z 8 głośników oraz spora tuba, wszystko z firmy BOSE. Niestety nie znam mocy tego wzmacniacza oraz głośników gdyż nigdzie nie mogę znaleźć tych parametrów ale przypuszczam że zestaw jest sporej mocy może nawet 1000W (PMPO lub RMS)
Wzmacniacz ma oznaczenie AMP,6000NXT v2.07.MOST

Udało mi się rozszyfrować jak podłączyć kable z radia samochodowego do tego wzmacniacza oraz głośniki do tego wzmacniacza. Muszę zrobić jakieś zasilanie do tego zestawu albo z sieci 230v albo z akumulatora.

Zasilenie z akumulatora wymyśliłem w taki sposób:

- podłączę radio oraz wzmacniacz z głośnikami do akumulatora( np. 72ah) oraz podłączę prostownik do akumulatora aby akumulator nie rozładował się podczas słuchania muzyki.
Dla bezpieczeństwa szukałem prostowników automatycznych aby same dobierały parametry ładowania oraz aby po naładowaniu akumulatora wyłączyły ładowanie.
Modele które znalazłem to:

https://tooles.pl/prostownik-inteligentny-1224v-30amp-rozruch-150a-pro-user-o_1150.html?CN

http://www.mixtools.pl/ya...w,3,75675,43874

http://www.megamaszyny.co...51-id-1403.aspx

Sam osobiście posiadam prostownik automatyczny od kilku lat ale o wiele słabszy i zawsze ładnie mi ładował akumulator i po naładowaniu sam się wyłączał i przechodził w stan podtrzymywania.

Problem w tym wszystkim jest taki, że nie wiem czy to na pewno będzie działać bo nie znam się tak dobrze w tym temacie.

Nie wiem czy mogę ładować takimi prostownikami akumulator w trakcie słuchania muzyki oraz który model prostownika z powyższej listy byłby najlepszy lub ewentualnie jaki inny model mógłbym wybrać (cena do 700zł)

Gdzie i jakiej mocy bezpieczniki zamontować.

Wybierając zasilanie z sieci 230v:
Na różnych forach czytałem, że można zasilić wzmacniasz samochodowy z zasilacza komputerowego ale w moim przypadku ciężko będzie dostać taki mocny zasilacz z silną linią 12v w sensownych pieniądzach. Za markowy zasilacz z linią 12v 80A trzeba dać te 800zł a i tak nie wiadomo czy tyle mocy wystarczy.
Natomiast znalazłem w Internecie używane zasilacze serwerowe z mocnymi liniami 12v w granicach 80A z gwarancją np:

http://allegro.pl/zasilac...6878376141.html
http://allegro.pl/zasilac...6944004169.html
http://allegro.pl/zasilac...6755644932.html
http://allegro.pl/zasilac...6791743466.html

ale najlepszym wyborem byłby ten zasilacz:
http://allegro.pl/zasilac...5033545851.html

Zasilacz daje do 85A na linii 12v oraz ma rok gwarancji. Teraz jest pytanie czy gdybym kupił 2 takie same zasilacze to czy mogę je połączyć razem aby zwiększyć ich moc. Czytając fora znalazłem info, że niby zasilacze ATX nie powinno się łączyć razem ale podobno zasilacz serwerowy powinno się chyba połączyć ale pewności nie ma. Poniżej podaje schemat zasilania, który wydaje mi się działać ale o opinię proszę Was bo jesteście bardziej doświadczeni:


Diody wstawiłem na wszelki wypadek http://allegro.pl/dioda-p...6938990001.html
Kondensator http://allegro.pl/crunch-...6784208245.html

Proszę o opinię czy można to tak połączyć i czy to będzie działać lub ewentualnie w jaki inny sposób mógłbym to połączyć. A może cały zestaw działał by dobrze na 1 takim zasilaczu i niepotrzebnie kombinuje.

Jeśli nie da się połączyć 2 takich zasilaczy to może wybrać taki zasilacz:
http://allegro.pl/zasilac...80.html#thumb/2

200A na linii 12v i w internecie można znaleźć schemat podłączenia. Tylko gwarancja 3 miesiące ale jeśli już nie będzie wyboru to trzeba będzie pewnie taki wybrać. Co sądzicie?

A może wszystkie moje pomysły są błędne, jeśli macie Państwo inne pomysły to bardzo bym prosił o pomoc.
Pozdrawiam Łukasz

zasilacz 1.jpg
Plik ściągnięto 1010 raz(y) 44,55 KB

 
     
tom5555 



Wiek: 39
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 576
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2017-09-05, 17:46   

Zestaw raczej nie będzie miał 1000W RMS. Akumulator i alternator w zwykłym seryjnym samochodzie mogły by nie dać rady przy takim dodatkowym obciążeniu. Przy takiej mocy i w niewielkiej przestrzeni wytworzone ciśnienie było by niebezpieczne dla człowieka i uszkodziło by pojazd. Taką moc mają zestawy estradowe do nagłośnienia dużych przestrzeni.
Najprościej będzie podłączyć zestaw do naładowanego akumulatora, puścić przez chwilę muzykę (a jeszcze lepiej szum różowy) i zmierzyć pobierany prąd, przy ustawionej maksymalnej głośności oczywiście. Znając prąd dobierzesz zasilacz o odpowiedniej mocy.
 
     
lukasztre1 
Nowy na forum


Dołączył: 05 Wrz 2017
Posty: 4
Skąd: Polska
Wysłany: 2017-09-05, 22:01   

Dziękuję za odpowiedź. Niby proste sprawdzić pobór prądu ale mój miernik ma zakres tylko do 30A i nie mam innego którym mógłbym zmierzyć pobór prądu a druga sprawa jest taka, że na tą chwilę nic nie mam podłączone (tzn wzmacniacz, radio, głośniki nie są ze sobą podłączone i na razie nie kupowałem kabli). Dopiero gdy kolega ustali gdzie będzie na tarasie montował głośniki i zmierzy ile potrzebuje kabla to w tedy zamówię kable.
Moim zadaniem głównym jest zrobić jakieś zasilanie do tego całego zestawu. Mam kilka pomysłów o których napisałem ale nie wiem która opcja będzie najlepsza gdyż nie znam się tak dobrze na elektronice dlatego proszę o pomoc osoby które posiadają wiedzę w tym temacie aby doradziły mi jakie rozwiązanie wybrać.

Na tą chwilę wydaję mi się, że najlepszym i najbezpieczniejszym pomysłem jest zasilanie z zasilacza serwerowego. Ale pytanie czy użyć 2 zasilaczy po 85A i je jakoś połączyć czy może kupić zasilacz 200A. Cenowo wychodzi prawie tyle samo ale zasilacze 85A maja rok gwarancji a 200A tylko 3 miesiące.
Nie wiem, może wszystkie opcje zasilania o których pisałem są błędne dlatego proszę o opinie i pomoc.
 
     
lukasztre1 
Nowy na forum


Dołączył: 05 Wrz 2017
Posty: 4
Skąd: Polska
Wysłany: 2017-09-05, 22:14   

Rozumiem, że bez zmierzenia poboru prądu i bez wiedzy jaką moc ma wzmacniacz ciężko jest konkretnie powiedzieć jaki zasilacz wybrać. Dlatego już wolę mieć zasilanie o większej mocy niż potrzebuje wzmacniacz( połączyć 2 zasilacze 85A lub wybrać jeden zasilacz 200A) niż zaryzykować i dać słabsze zasilanie i zmarnować czas, pieniądze i spalić cały zestaw.
Zasilenie z akumulatora wydaje mi się tez ciekawe i mogło by się udać ale musiał bym mieć do niego podłączony prostownik w trakcie słuchania muzyki bo akumulator długo nie wytrzyma ale problem w tym czy można ładować takimi prostownikami o których pisałem w trakcie słuchania muzyki. Nie chciał bym ryzykować z akumulatorem jeśli nie będę miał pewności, że jest to bezpieczne.
 
     
krótkozwarty 
Nowy na forum


Dołączył: 29 Maj 2017
Posty: 3
Skąd: gądki
Wysłany: 2017-09-09, 22:38   

Do sprawdzenia poboru prądu spokojnie podłącz akumulator samochodowy min. 60Ah. Zanim go rozładujesz minie przynajmniej 30-45 minut, a to jest aż nadto czasu do pomiaru. A dla spokoju włącz w szereg żarówki halogenowe o łącznej mocy 150-200W/12V (czyli 3-4 połączone równolegle). Zadziałają jako bezpiecznik.
2. Jaki jest przekrój przewodów zasilających i ich długość? Możesz przyjąć ok 12A/mm2 a nawet 15A , bo pobór maksymalny przy muzyce jest chwilowy, szczególnie uderzenie basów. To daje pewne rozeznanie o mocy bez mierzenia prądu.
3. Nie podłączaj prostownika, bo uszkodzisz radio.
 
     
lukasztre1 
Nowy na forum


Dołączył: 05 Wrz 2017
Posty: 4
Skąd: Polska
Wysłany: 2017-09-10, 20:49   

Dziękuję jak będę kupował kable do będę wiedział jakiej grubości kupić. Pozdrawiam
 
     
kaiel
Nowy na forum


Wiek: 38
Dołączył: 25 Cze 2016
Posty: 61
Skąd: Nowy Dwór Maz.
Wysłany: 2017-10-13, 02:17   

na podstawie grubości kabla który pozostał można w przybliżeniu szacować moc twojego sprzętu,bo chyba o to koledze krótkozwartemu chodziło, takie coś "na oko" albo dowiedz się jaki bezpiecznik był stosowany w Q7 dla tego sprzętu ...i nie musisz go kupować,ani tego q7.
Bose chyba jest troszkę bardziej złożony niż zwykłe domowe audio...okablowanie oryginalne pozostało?

proszę o usunięcie zdublowanego postu,sorry
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13